Szeptember elejéig, ingyenesen tekinthető meg a pécsi Zsolnay-negyedben Szent István koronájának hiteles másolata, amelyet a Szentatya is megáldott. Azok a szakemberek készítették, akik az eredeti koronát is restaurálták.

A cikk a hirdetés után folytatódikKevés olyan műtárgyról tudok, amelynek a másolata olyan szintű kulturális értéket képviselhet, és olyan élményszámba menő találkozás lehet, mint Magyarország Szent Koronájának most Pécsett látható másolata.

Nem csak azért, mert a később szentté koronázott István koronázó koronájának pontos és hiteles másolatáról van szó, nem csak azért, mert a Szentatya is megáldotta, nem csak azért, mert azok a szakemberek készítették, akik az eredeti koronát is restaurálták, és olyan kézi módszerekkel dolgoztak mint a Krisztus után ezerrel élő elődeik, hanem (talán elsősorban) azért /is/, mert egészen szürreális élmény vitrin nélkül látni a Szent Koronát (ok, valójában nem azt, de gyakorolatilag mégiscsak azt, összehasonlítva más Szent Korona-másolatokkal). És a szürrealitást csak fokozza a kiállítás helyszíne, amely gyakorlatilag egy kulturális infópont, szép vitrinekkel, Zsolnay-vázákkal, remek kis ötvösüzlettel.

A korona, a jogar, az országalma és István kardja pontos és hiteles másolatai

Bevallom, hogy bár majdnem szemben van a bejárattal, a belépés után nem is vettem észre azonnal. Az, hogy fél, legfeljebb egy lépésre van tőlünk a világ egyetlen Szent Koronájának, egyben a legrégebbi időkből fennmaradt európai királyi fejéknek a pontos mása, minden szürrealitáson túl is különleges élményt nyújt.

Vitrin nélkül látható

A magyar koronázási ékszerek másolatairól és a szeptember elejéig Pécsett ingyenesen látogatható  kiállításról a Szabad Pécsnek Kókány András, a kiállítás főszervezője, a keceli Pintér-család barátja mesélt. A Pintér-család a tulajdonosa ugyanis a műtárgyaknak, mivel annak idején Pintér József, a Pintér Művek alapító-tulajdonosa volt az, aki finanszírozta az USA-ból Magyarországra visszaérkező Szent Korona restaurálását, illetve az ahhoz vezető évtizedeket felölelő kutatást.

A Szent Korona rekonstrukciója, a jogar, az országalma és Szent István kardjának másolatát eddig egyetlen alkalommal mutatták be a nagyközönségnek, egyszer, évekkel korábban Debrecenben lehetett megtekinteni.

A Szent Korona rekonstrukcióját Gubán György zománcművész, Csomor Lajos aranyműves, és Solymár Károly üvegcsiszoló művész készítette, és azt még II. János Pál pápa szentelte meg, 2000-ben.

KategóriákJAZZ