Újra Kozármisleny polgármestere lenne Völgyesi Gyula, aki korábban ciklusokon keresztül vezette a Pécs melletti kisvárost. A volt polgármester pénteken jelentett be indulását, lapunkhoz sajtóközleményt juttatott el. Érdekes párharc lesz tehát, már csak azért is, mert a jelenlegi polgármester, Bíró Károly korábban jegyzője volt Völgyesinek. Ráadásul még ketten mások is versenyben lesznek. Még érdekesebb lehet azonban a hátter.

A cikk a hirdetés után folytatódikVölgyesi Gyulát nem most, hanem a közelmúltban, de többször is próbáltuk elérni, ugyanis azt hallottuk már hónapokkal ezelőtt, hogy megkereste őt a Fidesz. Sőt azon túl azt, hogy Hoppál Péter, a Fidesz pécsi elnöke, a térség megválasztott országgyűlési képviselője megbízására keresték meg, mert a Fidesz lázasan kasztingolta a lehetséges polgármesterjelölteket.

És valakinek, talán a pécsi vagy a budapesti Fideszben, talán éppen Hoppálnak bekattanhatott, hogy van egy olyan ember Kozármislenyben, aki megfelelő lenne, az pedig Völgyesi Gyula. Pont az a volt kozármislenyi polgármester, aki éveken és ciklusokon át vezette független polgármesterként Kozármislenyt, és gyakorlatilag aki miatt nem sikerült a Fidesznek sem 2010 előtt, sem azt követően bevennie az amúgy viszont nagyon szépen prosperáló, fiatalodó és növekvő Kozármislenyt. Amire a helyi politikai hírek szerint nagyon is vágyott a Fidesz. Völgyesi azonban elképesztően népszerű volt ezekben az években, az eredmények pedig egyértelműen igazolták, nem volt hiány, fejlődtek, stb.

Völgyesit tehát akkor, amikor a közelmúltban kerestük esetleges indulása után próbálva érdeklődni, nem értük el. Pedig elsőként azt kérdeztük volna, hogy komoly-e a hír. Hiszen egyrészt tudvalevően baloldali emberről van szó, akiről ismerősei tudták, hogy a Fideszt és annak legújabbkori, 2010 utáni politikáját élesen elutasította magánemberként. Aki ellen többször is állítottak fideszes ellenjelöltet, mindhiába. Sőt, akinek mislenyi polgármestersége idején, a 2010-es kormányváltást követően éppen úgy  alakult, hogy mindenféle hatósági vizsgálatok és ellenőrzések történtek, de a gazdálkodást mégis rendben találták.

Megjegyzés: volt efféle érdekes vizsgálódás, számvevőszéki eljárás már az új polgármester, Bíró Károly idején is, amiről akkoriban politikai okokat is sejtettek vagy emlegettek a Fidesz helyi kritikusai. Persze ezt nem lehet bizonyítani, ellenben meg kell jegyezni, hogy a korrekt számvevőszéki vizsgálata az önkormányzatoknak közérdek. és meglehetősen unortodox módon közhírré is tették idő előtt, avagy minimum szokásosan idő előtt azt, hogy óriási bajok vannak Kozármislenyben, aztán végül kiderült, hogy az volt az igaz, amit a mislenyiek a kezdetektől mondtak, és nem kellett (nem lehetett) szankciókat végrehajtani, állami normatív támogatást megvonni, stb.

Habár azt is el kell mondani, hogy Völgyesi távozásakor, 2014-ben, amikor kiderült, hogy nem kíván újra indulni a polgármesteri tisztségért, már barátibb lett a viszony a Fidesz és Völgyesi közt, Hoppál Péter akkor meg is jelent Kozármislenyben és látványosan is jelezték, hogy szent a béke, sőt olyan volt az egész, mintha soha semmi feszültség és ellentét nem lett volna. Akik azonban ismerték az előzményeket és a hátteret, azok számára az összeborulás egészen szürreális volt, de a politika nem csak a hatalom megszerzésének és megtartásának, de az érdekeknek és érdekérvényesítésnek is a művészete.

Nemrég azt a hírt kaptuk, hogy nem Völgyesi Gyula lesz a Fidesz polgármesterjelöltje. Merthogy a Fidesz helyi csoportja leszavazta Völgyesi indítását. Persze konkrét bizonyítékunk nincsen arra, hogy a tárgyalások valóban megvoltak, de erős politikai pletykáról van szó Mislenyben, és a szavazás sem lehet róla véletlen. Persze tudunk más olyan helyi ismert több embert is, akit megkerestek Hoppálék, de nem vállalták a megmérettetést, pedig Fidesz-szimpatizánsokként vannak elkönyvelve.

Ugyanakkor nem csak Völgyesi lesz a jelenlegi polgármester ellenfele, ha sikerül a támogatói aláírásokat megszereznie mindenkinek, aki kiváltotta az íveket, hanem még mások is. Bíró Károly ugyanis újra indul, ez biztos. A volt mislenyi és harkányi jegyző öt éve lett Kozármisleny polgármestere, Tervezte, de végül tavaly nem indult az országgyűlési választáson, Hoppál Péter körzetében, pedig nem tűnt gyenge jelöltnek. Akkor a politikai pletyka arról szólt, hogy azért léphetett vissza, mert megígérték neki, hogy nem indítanak ellene jelöltet. A történet megint csak nem megerősített, de hihető, a megkörnyékezés is, és az is, hogy ennek ellenére ez mégis megtörtént.

Most egyik alpolgármestere, Szolga Antal is az ellenfele lehet a választáson, és bár végül hiába pletykálták róla, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje lehet, végül csak egy fideszes hátterű szervezet, a Porta Pannónia Egyesület jelöltje lesz, aminek egyik alapítója Hoppál Péter kampányát segítette. Az viszont igaz, hogy vele szemben egyértelműen esélyesnek tűnik, tűnt Bíró. Csakhogy még ergy jelölt is képben van, a közeli Kökény jelenlegi polgármestere Farkas Róbert. Szóval van némi tolongás a mislenyi polgármesteri székért.

Ilyen pletykák és előzmények után érkezett meg ma Völgyesi Gyula levele a Szabad Pécshez is arról, hogy elindul a választáson. A közleményt szó szerint idézzük.

Völgyesi Gyula közleménye

„Bejelentem, hogy a mai napon felvettem a polgármesteri jelöltséghez szükséges ajánlóíveket és elindulok Kozármisleny Városa polgármesteri tisztségéért független jelöltként az október 13-ai önkormányzati választásokon. 

20 év polgármesteri munka után 2014-ben elköszöntem az aktív városvezetői szolgálattól, mert úgy gondoltam, amit lehetett, megtettem Kozármislenyért, csak tartani kell az irányt, s a településre gyarapodó jövő vár. 

A kozármislenyi polgárokkal, intézményekkel és civil szervezetekkel összefogva két évtizeden át valóban független, lokálpatrióta városvezetésünkkel kivívtuk a mindenkori kormányok támogatását és partnerségét. Mára ezt a pozíciót feláldozták a hatalmi ambíciók oltárán. A városvezetés pár év alatt látványberuházásokkal elherdálta százmilliós tartalékait, a személyi érdekek háttérbe szorították a közösség számára fontos szempontokat. 

A helybéliek szeretetét az elmúlt hónapokban megtapasztalva, megszámlálhatatlan ember bátorítására úgy döntöttem, nem nézem tovább tétlenül a bajokat. Még egyszer nekirugaszkodunk! Felajánlom két évtizedes polgármesteri tapasztalatomat és szolgálatomat a Városnak, mert úgy vélem, valóban sokat tudok még adni a közösségnek, mely újra nyugodt, békés, biztonságos mindennapokra vágyik. 

Szövetségbe hívok ezért minden jó szándékú és tenni akaró polgárt, kisebb és nagyobb közösséget, mutassuk meg együtt, hogy Kozármisleny tud újra fejlődő és sikeres város lenni. 

Tisztelettel:

Völgyesi Gyula”

KategóriákMETÁL