Baranyában, az egykori bányászvárosban, Komlón történt meg a csoda: Polics József fideszes polgármester és kihívója, az összellenzéki jelölt Ferenczy Tamás ültek le vitázni a választás előtt. A vitát egy helyi független hírportál, a 7300.hu szervezte.

A cikk a hirdetés után folytatódikKépzeljék, forog a Föld tovább, pedig egy fideszes politikus, sőt egy hivatalban lévő, és a munkáját folytatni kívánó fideszes polgármester elfogadta egy független hírportál polgármesterjelölti vitára való felhívását, amelyen kihívójával, a teljes ellenzék által támogatott polgármesterjelölttel vitázott.

A vitát a 7300.hu szervezte, Komló független hírportálja, amelyet más munkáik mellett írnak az újságírók, nem kapnak a munkájukért pénzt. Ennek a vitának a megszervezését viszont, külön e célra gyűjtött olvasói támogatásból tudták fedezni. A vitát Katus Eszter, a 7300 egyik alapítója, az Átlátszó újságírója, volt kollégánk vezette. A polgármesterjelöltek vitája három szakaszra volt osztható. A 7300 előre feltett és elküldött kérdéseire, majd az újság előre el nem küldött kérdéseire, illetve a vitán részt vevő nézők helyben feltett, előre tehát szintén nem megkapott kérdésekre kellett válaszolnia a két aspiránsnak.

Például arra a kérdésre is válaszolniuk kellett, mit gondolnak arról (mivel a kormánypártok politikusai is arra utalgatnak, hogy ellenzékben minden rosszabb), hogy egy nem fideszes, hanem ellenzéki vezetésű város esetleg nem kap annyi hazai és uniós támogatást, mint azok, ahol a kormánypártok által jelölt polgármester és testület irányít. Erről az ügyről a Szabad Pécs is írt a napokban egy részletes véleménycikket, az általános és a pécsi helyzetre vonatkozóan.

Polics József azt mondta, hogy ezt a kérdést talán nem is neki, hanem a kormány valamelyik képviselőjének kellene feltenni. Ők egyértelműen bebizonyították szerinte, hogy ezt lehet jól csinálni, ők mindenkivel együtttműködnek Komló gazdagodása érdekében. A párbeszéd természetesen fontos, és annak nyilván könnyebb, aki ugyanazokat az értékeket vallja. Az ellenzékiség szerinte nem szolgálja a város érdekét. „Az alkalmas együttműködést keres a kormánnyal, az alkalmatlan hadban áll” – vallotta.

Majd azt mondta, hogy ők tudják a beruházásokat befejezni, a kormánnyal a hátuk mögött, senki más.

Ferenczy Tamás szerint már a kérdés is felháborító, persze a ner rendszerében minden előfordulhat. Ugyanakkor szerinte ez kerttős beszéd a fideszes politikusok részéről. De “megnézték Baranya megyét”, és kiderült, hogy a független és ellenzéki pártok jelöltjei által vezetett városok sokkal jobban teljesítettek mint Komló Az egy főre jutó eu-s támogatás 2014-2020 között első helyen Sellye van (ahol egy független, korábbi MSZP-s polgármester vezeti a települést), a baranyai Fidesz-fellegvár, Mohács a negyedik, és a szintén ellenzéki párt által vezetett Szigetvár is megelőzi Komlót, amely ez alapján csak a tizedik. Sőt még Pécs is megelőzi ebben Komlót, pedig szerinte a pécsi fejlődést még a fideszesek is lenézik kicsit.

A vitában Ferenczy Tamás azt mondta, hogy a szavazókat arra kéri, hogy ismerjék el azt a munkát, amit Policsék elvégeztek, mert azt nem lehet mondani, hogy nem dolgoztak, és Komló talán valóban szebb lett a köztereit illetően, de ez sajnos nem azt jelenti, hogy fejlődött. Az ellenzéki jelölt szerint az nem lehet, hogy ne érkezzen Komlóra termelő beruházás, mert úgy tud növekedni az adóbevétel. Addig, ameddig egy Komló nagyságú (25 ezer lelkes) városnak csupán egymilliárd forint helyi adóbevétele van, amelyből még néhány tízmilliót vissza is kell utalni az államnak, nem lehet fejlődni. Most a helyiek máshol keresnek munkát, ingáznak, illetve elköltöznek sokan. Komlón 45 ezer forinttal alacsonyabbak bérek az országos átlaghoz képest, ezen termelő beruházással lehet változtatni.

Polics József szerint viszont ez néphülyítés és május elsejei szöveg, a való világ arról szól szerinte, hogy ők álltak neki ipart fejleszteni, és több száz munkahelyet teremtettek. Az adóbevételek pedig 800 millióról 1,1 milliárdra emelkedtek, miköben nem emeltek adót.

Az egyik legnagyobb probléma az elvándorlás Komlóról. Ferenczy Tamás szerint az alacsony bérszínvonal a legfontosabb tényező ebben, Komló tele van “ideiglenes csonka családdal”, mert családtagok mennek el külföldre dolgozni. Fel kell ezt mérni egyszer rendesen, megismerni a valós helyzetet, hogy tudják, kiknek kell és hogyan segíteni.

Polics József szerint nyugodt és biztonságos és szép Komló, kiváló a közösség, ebben a településnagyságban Komló az elsők közt van adottságaival az országban, és ezt sokan fel is ismerték, és újonnan ideköltöztek, Komló pedig a csok-hoz kiegészítést is ad.

A nagy témák egyike a régóta tervezett komlói börtön ügye. Polics József azt mondta, hogy 2021 végére épül meg a börtön. Valóban volt csúszás, de a problémát meg fogják oldani. Ferenczy Tamás is csak annyit mondott, hogy nem tudják, hogy azzal mi van, inkább csak a bizonytalanság van vele, ki kell várni, hogy mi lesz.

KategóriákMETÁL