Nem elégszik meg a szerintük túl enyhe másodfokú ítélettel az Emberség Erejével Alapítvány.

A cikk a hirdetés után folytatódik2017 végén a pécsi önkormányzat közgyűlése egy “Soros-kampányközpont” ellen tiltakozó nyilatkozatot fogadott el, amiben arra kérik a város polgárait, hogy ne adjanak ki irodát a szervezetnek, ami szerintük be fog avatkozni a 2018-as választásokba. Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, a pécsi Fidesz elnöke és más fideszes politikusokkal közösen tartott sajtótájékoztatóján tovább ragozta ezt, migrációt segítő szervezetként hivatkozva az alapítványra. Páva Zsolt nagyjából ugyanezt nyilatkozta később a sajtónak.

A “Soros-kampányközpont” az Emberség Erejével Alapítvány volt, amely 130 millió forintot kapott akkor a Soros György általa létrehívott Nyílt Társadalom Alapítványtól arra, hogy a régió civil szervezeteit segítse. Amit meg is tett, és azóta is ezt teszi, nem avatkozott be a választásokba, nem segítette az illegális migrációt, magyarán bebizonyosodott, amit persze kezdettől fogva lehetett tudni: a helyi fideszes politikusok a Soros György személye köré felépített ellenségképző kampány részeként állítottak valótlanságokat és riogattak minden alap nélküli nettó hülyeségekkel.

Az Alapítvány a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével jó hírnév megsértése miatt polgári peres eljárást kezdeményezett a pécsi önkormányzat (első rendű alperes), Páva Zsolt (másodrendű alperes) és Hoppál Péter (harmadrendű alperes) ellen.  Az alapítvány 110 ezer forint kártérítés és 500 ezer forint sérelemdíj kiszabását kérte.

A májusi, másodfokú, jogerős bírósági ítélet szerint a pécsi önkormányzat megsértette az alapítvány jó hírnevét, amiért 250 ezer forint sérelemdíjat kellett fizetnie és saját költségén közleményt megjelentetnie a Magyar Távirati Iroda által, amiben az ítélet rendelkező része szerepel. Késéssel ugyan, de a nyár folyamán mindkettő meg is történt.

Csakhogy az Alapítvány most felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordult, amitől Facebook-oldaluk tanúsága szerint azt kérik, “helyezze hatályon kívül a jogerős ítéletet, s állapítsa meg a pécsi önkormányzat mellett a többi alperes, Páva Zsolt és Hoppál Péter teljes fokú felelősségét, kötelezze őket a jogsértés abbahagyására, azaz vonják vissza teljes terjedelmében a határozatot, egyúttal bírói döntés tiltsa el őket a további jogsértéstől.”

Hozzáteszik, bíznak benne, “hogy a Kúria kötelezi majd az alpereseket a jogsértő nyilatkozathoz hasonló terjedelmű és nyilvánosságú bocsánat kérésére – illetve az 500.000 Ft sérelemdíj, plusz az okozott 110.000 Ft anyagi kár megfizetésére”.

KategóriákMETÁL