Olvasói levelet kaptunk vasárnap este a pécsi politikai kampány egyik nagy fideszes kampányszövegével, a Péterffy, az erdőégető (máskor erdőírtó) kezdetűvel kapcsolatban. Erdőmérnök végzettségű olvasónk levelét változtatás nélkül közöljük.

A cikk a hirdetés után folytatódikAnnyit azért elmondunk, hogy ebben a témában született egy saját, de nyilván laikusabb (jóval laikusabb) írás is. ABBAN A VÉLEMÉNYCIKKBEN emlegettük az agrárminisztert, az erdészetet és a kormányt is. Persze, a bulikába beszállt már a Fidelitas is, habár elég furán, de Gyurcsány és Soros és az erdőégetés után ismét itt vannak a migránsok is.

Az olvasói levelet Scholtz Péter erdőmérnök jegyzi.

Olvasói levél

“Az utóbbi időben a  médiában, több fórumon olyan olyan kijelentések hangzottak el, melyek azt sugallták, hogy a Mecsekben folyó fakitermelések ütemét, volumenét a Hőerőmű igényei diktálják. Ez így a farok által csóvált kutya esete lenne.

A fakitermelési lehetőségeket a gazdálkodóktól független erdőrendezőség 10 éves ciklusú erdőtervekben határozza meg. A gazdálkodók ebben a keretben tevékenykednek. A kutya csóválja a farkat – s időnként a fejét is.

E kitermelésekben a rönk/iparifa mellett mindig keletkezik – a gyegébb minőségű anyagból- tüzifa is. Ezt korábban nagykereskedők, TÜZÉP-ek, a lakosság vásárolta fel. Az olaj-és gázfűtés terjedésével erősen csökkent a kereslet, a gazdálkodóknak tüzifa értékesítési gondjai támadtak.

Ekkor, erre a feleslegre jelentkezett be a Hőerőmű, hosszútávú vételi ajánlattal.

Az Erőmű rámozdult a megújuló energia felfuttatásának igényére – a tüzifát megújuló energiának tudják be a statisztikák. Hazánkban erdőfelújítási kötelezettség van (vadkár által nehezítve).

Újabban nő a lakosági igény: látványelem-kandalló; lételem-szociális tűzifa. Tavaly hiány is volt belőle. Egyik legolcsóbb fűtési mód, de nem tiszta energia, füstgázok, szálló por kísérik. Hatékonyan magas hőfokú égetéssel (száraz fa, nagy kazán,…) lehet hasznosítani. Még jobb lenne nem tüzelőként.

A fatüzeléssel élők nem erdőt, hanem tüzifát égetnek. Erdőtűz a Mecsekben ritkán van, s hamar lokalizálják.Az Amazonasnál van,bár egyesek kétlik, hogy az erdőtűz.

Lehet látványosan aggódni a mecseki erdőkért (CMM), de tenni sok aprómunkával is lehet. Minden erdőterv készítése előtt az Erdészeti Szolgálatnál van egy előzetes tervtárgyalás. Ide meghívottak a gazdálkodók, szakirányítók, érintett intézmények, szervezetek,….Itt konkrét erdőrészletekre konkrét javaslatokat, észrevételeket lehet tenni, amiket a lehetőségeken belül figyelembeis vesznek.

“Az erdő életek közössége, a közös életünk.”Élettárs.Hűséges: neMecsek erdő.Éljünk vele – “erdőfürdőzzünk”, ismerjük meg.

Scholtz Péter

erdőmérnök”

Kiemelt fotó: Körtvélyesi László

KategóriákPOP