ATOM – Annyi a titok az új atomerőmű blokkok körül, hogy szinte semmit sem tudni arról, pontosan mit és hogyan építenek az oroszok a Pécstől légvonalban 76 kilométerre fekvő Pakson. Ha mégis kiderül valami, abban nincs sok köszönet. Mint például most. 

A cikk a hirdetés után folytatódikNem felel meg a Nemzetközi Atomenergia Hivatal hazánkban is törvénybe iktatott földrengésbiztonsági ajánlásainak a Paksi Atomerőmű, és a tervezett bővítés telephelye – derítette ki az Átlátszó.hu. Az eddig eltitkolt, de most megszerzett földtani – egyébként 8 milliárd forintért elvégeztetett – kutatások dokumentumok szerint egy tektonikai törésvonal gyakorlatilag a nukleáris létesítmények alatt halad át, egy geológus pedig tízezer évnél fiatalabb földrengések nyomaira bukkant a telephely közvetlen közelében a felszínen.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris biztonsági ajánlásait tartalmazó 2011-es magyar kormányrendelet értelmébe viszont tilos olyan helyre atomerőművet építeni, ahol 10 kilométer sugarú körben olyan törésszakasz található, amelynél az utolsó százezer évben felszíni elmozdulás volt.

Ennek ellenére a Paks II. projekt, vagyis a paksi atomerőműben újonnan építendő két orosz blokk 2017. március 30-án kapta meg az Országos Atomenergia Hivataltól a telephelyengedélyt, az építkezést már a jövő évben megkezdhetik.

“Mindezzel nem azt kívánom sugallni, hogy a Paksi Atomerőművet bármikor lerombolhatná egy földrengés katasztrófát előidézve, erről talán nincsen szó. Arról viszont igen, hogy a magyar kormány által 2011-ben jogszabályba iktatott, új NAÜ nukleáris biztonsági ajánlások földrengésbiztonsági feltételeinek – a Tudományos Támogató Testület végkövetkeztetésével ellentétben – a Paks-II blokkok tervezett telephelye tudományosan igazolt módon nem felel meg. Ez a megváltoztathatatlan tudományos helyzet pedig – az esetleg erre irányuló kormányzati, politikai akarat esetén – jogilag akár egy vis maior elállást is megalapozhatna a paksi bővítésről szóló magyar-orosz államközi szerződéstől…” – fogalmaz Bodoky Tamás, a cikk szerzője. 

KategóriákPOP