Kozármislenyben olyan pofont kapott a Fidesz, amilyenre biztos, hogy nem számítottak. Siklóst és Harkányt azonban magabiztosan behúzták a kormánypártok jelöltjei. Bólyban ismét Hárs József a polgármester, habár ott e tekintetben csak az volt a kérdés, hogy vállalja-e ismét az indulást, és elindul-e vele szemben bárki.

A cikk a hirdetés után folytatódikBóly független polgármestere, Hárs József 1990 óta irányítja a talán minden szempontból legsikeresebb baranyai kisvárost. Már öt évvel ezelőtt is azt nyilatkozta, hogy talán most már ideje lenne átadnia a stafétát, azonban nem akadt olyan jelölt, aki vállalta volna a megmérettetést. És idén sem volt ez másképpen, nem akadt kihívója a polgármesternek. És rá tudták venni, hogy vállaljon még egy ciklust – vagy legalábbis arra, hogy most még mindenképpen induljon el a polgármesteri címért.

És meg is választották, ami önmagában nem meglepetés egy egyedül induló jelölt esetében, azonban Bólyban Hárs József 100%-os támogatottságot is kapott – magyarul, aki elment szavazni, az rá mindenképpen szavazott.

Az új, illetve régi-új polgármestereknek és települési képviselőknek ötéves mandátumot jelentő vasárnapi önkormányzati választás baranyai eredményeinek bemutatását és elemzését még biztosan folytatjuk a héten, most is csak néhány fontosabb és érdekesebb települést és adatot mutatunk. 

Ilyen kiemelt helynek véljük Kozármislenyt, ahol végül a Fidesz már nem is adott sokat a látszatra, és Hoppál Péter járt ki feszt sajtótájékoztatón támogatni Szolga Antal fügetlen jelöltet és a Porta Pannonia Egyesületet is, amely pedig támogatta Szolgát abban, hogy polgármester legyen. Nos, itt olyannyira nem jött be ez a taktika, hogy nem csak a választás előtt elég erősen támadott Bíró polgármestert választották újra, de a Porta Pannonia is csak egyetlen embert, a már ciklusok óta képviselő Varga Éva helyi iskolaigazgatót tudta “beküldeni” a mislenyi testületbe.

Kozármislenyben 56.19 % (2 783 fő) szavazott. Szolga Antal 1 047 szavazatot kapott (38,07%), Farkas Róbert függtelen jelöltre 435 fő (15,82%) voksolt, míg a győztes Bíró Károly független jelöltként, az I love Misleny tagjaként 1 268 igent kapott, ami az érvényesen leadott szavazatok 46,11%-a volt.

Villányban Mayer István lett az új polgármester, miután az 1994 és 2019 közt, azaz 25 évig Villányt vezető Takáts Gyula polgármester nem vállalta az újabb ciklust. Mayer ugyan függetlenként indult, de úgy tudjuk, Bánki Erik, a Fidesz regionális pártigazgatója is lobbizott érte. Mayer az elmúlt ciklusban gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként dolgozott, már függetlenként, több ciklussal ezelőtt pedig MSZP-tag is volt a tudomásunk szerint. A helyben kedvelt és ismert Mayernek egy msik jelölttel kellett megküzdenie, Czinczár Attilával, de a meccset 62,51%-37,49% arányban Mayer István nyerte. A héttagú testületnek tagja lett Takáts Gyula volt polgármester is.

Siklóson is új polgármester ülhet be a megmérettetést végül nem vállaló Marenics János után a székbe. Marenics mindenesetre képviselőként folytathatja a munkát. Siklóson Riegl Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje meggyőző fölénnyel (57,8%) lett polgármester. Ottó Krisztián Ottó, az ellenzéki összefogás jelöltje 29,74%-ot, Imri Sándor volt harkányi polgármester 12,46%-ot kapott.

Az ország egyik legismertebb fürdővárosában, Baranya egyik fideszes fellegvárában az előző ciklusban is a települést vezető Baksai Tamás nyert, a Fidesz-KDNP jelöltje 72,93%-kal meggyőző fölénnnyel és felhatalmazással lett ismét polgármester. Kihívója Varga László vállalkozó 27,07%-ot szerzett.

Címkék:
KategóriákMETÁL