Csütörtökön, azaz csupán alig több, mint egy héttel az önkormányzati választás előtt avatták fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemrégiben elkészült, több, mint 60 millió forintból felújított dél-dunántúli régiós központját. A Pécs történelmi belvárosában, a világörökségi zónában lévő központ átadásán Pécs polgármestere mellett a Miniszterelnökség államtitkára is szót kapott, és megemlítette Vári Attila polgármesterjelöltet is. A szeretetszolgálat vezetője pedig arra utalt, hogy államnak és egyháznak kéz a kézben kell járnia, mert ez az ország és a megmaradás záloga.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy több éven át tartó, 300 millió forintból megvalósuló fejlesztéssorozat egyik fő projektjének lezárultát ünnepelték csütörtökön Pécsett. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi székhelyű, megújult dél-dunántúli régiós központját avatták fel ugyanis.

Az ünnepélyes átadón Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is beszélt az egybegyűltekhez. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány még 2010-ben döntött úgy, hogy anyagilag is segíti, támogatja a hazai karitatív szervezeteket és munkájukat.

Az államtitkár elmondása szerint a cél az volt, hogy a segítségre szoruló emberek szervezettebb keretek között és gyorsabban, hatékonyabban kapjanak segítséget az országban.

Ráadásul ez szerinte az Európai Unióban példa nélkül álló módon támogatás a karitatív szervezetek felé, amit reményei szerint a magyar kormány a jövő évtől is folytatni fog. A most átadott fejlesztés egy olyan országos programban lett támogatva, amelyben hat nagyobb és három kisebb karitatív szervezet számára biztosítottak összesen mintegy 4,5 milliárd forintnyi pályázati támogatást, elsősorban infrastruktúra-fejlesztési programokra és eszközbeszerzésre adtak pénzt.

A pécsi történelmi belvárosi, műemléki épület padlásterének beépítését, illetve a ház belső, hátsó udvarának a rendezését és burkolását 62 millió forintos fejlesztési forrás fedezte. A pénzt az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 650 millió forintos pályázati keretösszege szolgáltatta.

A szervezet azonban a most átadott épületen kívül két másik pécsi helyszínen is beruházásokat hajt végre a jelzett uniós forrásból, emellett az ország további hat pontján valósít meg projekteket.

Soltész Miklós az MTI beszámolója szerint közölte, hogy a baranyai megyeszékhelyen a polgármester és az önkormányzat kifejezetten együttműködő volt a karitatív szervezetek munkáját segítő intézkedések megvalósításában.

Soltész beszédében arra utalt, hogy nem kérdés a számára, hogy ez a munka és együttműködés folytatódni fog, ha a pécsiek Vári Attilának, a Fidesz-KDNP-ÖPE választási szövetség közös polgármesterjelöltjének szavaznak bizalmat a helyhatósági választásokon.

Az ünnepélyes átadáson a Szabad Pécs is jelen volt. Az államtitkárt kérdeztük erről a kijelentéséről is, és a korábbi hasonló példákról országszerte. A videót még a nap folyamán később, külön cikkben közöljük. (Itt vettük fel a Vári Attilával készített villáminterjúnkat is, és Hoppál Péter is itt beszélt nekünk /éppen a Soltész Miklóssal készített rövid videóinterjú után/ arról, hogy /lényegét tekintve ezt mondta legalábbis/ szerinte csak a Fideszre szabad szavazni jövő vasárnap.)

Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt emelte ki beszédében, hogy a Máltai Szeretetszolgálat és az önkormányzat együttműködésének egyik fontos eleme volt egy, Pécs egyik leszakadó, keleti városrészében évekkel ezelőtt elindított, de ma is zajló program. A közösen elindított felzárkóztatási programot Páva sikeresnek nevezte. És elmondta azt is, hogy szociális segítséget nyújtanak a belvárosban élő elesetteknek is. Páva Zsolt közölte: számos fejlesztést Pécsett az elmúlt években a Pécsi Egyházmegye vitt véghez, Pécs értékeit növelve. Az ilyen együttműködések pedig – amilyenhez hasonló létezik a pécsi a pécsi egyetem és az önkormányzat között is – Páva szerint kifejezetten jól példázzák azt, hogy milyen nagy szükség van ezekre, és milyen pozitívan tudják egy város életét előmozdítani.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat idén harmincéves jubileumát, valójában azonban az újjaálakulásának a 30. évfordulóját ünnepli. A pécsi átadáson a szeretetszolgálat alapító elnöke, Kozma Imre atya azt hangoztatta, hogy a szervezet a keresztény örökség birtokában a vallás értékeit újra megjelenítő “keresztény rendszerváltás” egyik megvalósítója. Úgy fogalmazott, hogy ezen értékek segítségével tudnak “ebben a világban kapcsolatot teremteni az emberek egymással (…), s tudják, mi az a keresztény szabadság (…) az nem más, mint szabadság a jóra”.

Kozma Imre beszédében arra is utalt, hogy az államnak és az egyháznak együtt kell dolgoznia és tevékenykednie az ország lakosságáért és megmaradásáért.

KategóriákPOP