ORFŰ Megkezdődött szerdán Orfűn a XIX. Naviga RC Sailing WC modellvitorlás világbajnokság. Az első nap után magyar versenyző áll az első helyen.

A cikk a hirdetés után folytatódikPörgősen, és szakmailag kifogástalan színvonalon rendezett futamokkal indult szerdán az Orfűn, a Pécsi-tavon rendezendő modellvitorlás világbajnokság. Mint azt a szervezők elmondták, északkeleti frissülő szélben kezdődtek meg  a világbajnokság futamai a TenRater osztályban, majd a 2-es erősségű szél a nap során északnyugatiba fordult, és állandósult.

Az egyik magyar versenyző, a pécsi ifj. Csóka László kiegyensúlyozott, nyugodt versenyzéssel vezet a világbajnokságon, a kínai Qunxing Gong és a német Amenda Jens előtt. A magyar válogatott tagjai közül Forrai Csaba az 5., míg Kiss Miklós a 14. helyen áll.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a Szabad Pécs kérdésére azt mondta, hogy a hazai vitorlázás egyik kiemelkedő sportdiplomáciai sikere, hogy hazánkban, és azon belül is egy olyan kis tavon, mint az orfűi Pécsi-tó modellvitorlás világbajnokságot rendezhetnek. Ugyanakkor bár kis tónak számít az orfűi, egészen különleges és csodálatos környezetben folyik a verseny két héten át, amelynek egyik leglátványosabb eseménye a most szombaton tartandó megnyitó lesz majd. Vasárnap egyébként már a második kategória küzdelmei kezdődnek meg, összesen pedig háromban hirdetnek majd világbajnokot a jövő hét végéig tartó eseményen.

Kollár Lajos szerint az, hogy egyáltalán elkezdődhettek a sportdiplomáciai tárgyalások a magyarországi modellvitorlás világbajnokságról, annak köszönhető, hogy a pécsi és orfűi modellvitorlások hosszú ideje, sok éve már igencsak kiemelkedő eredményeket érnek el a sportágban.

Füziné Kajdy Zita orfűi polgármester azt hangsúlyozta, hogy idén éppen 50 éves az orfűi vitorlázás, amely miatt még különlegesebb, hogy náluk rendezik a világbajnokságot. Úgy fogalmazott, a világ legjobb világbajnokságát szeretnék megrendezni, mert – bár bízik benne, hogy minden rendben megy majd – ha esetleg lesz is bármilyen technikai vagy egyéb döccenő, az egészen biztos, hogy  az orfűiek szeretete, kedvessége, a község otthonossága, és az Orfűn a világbajnokság miatti összefogás mindenképpen egyedülálló.

 

Nagyjából ezt erősítette meg Karl Heinz Buchegger is, a Naviga vitorlás szekciójának elnöke, aki ellátogatott Orfűre, s azon túl, hogy dicsérte és köszönte a világbajnokság megrendezését, azt is mondta, hogy az egyik legcsodálatosabb világbajnokság lesz az orfűi, és nagyon várja annak mind a 11 versenynapját.

KategóriákPOP