Újabb döbbenetes és felháborító történetet mesélünk el Pécsről. Az egyik pécsi önkormányzati cég megbízásából ugyanis Rétfalvi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész, Pécs idei díszpolgárának szobrát “fényesítették ki”. Csakhogy ő erről mit sem tudott.

A cikk a hirdetés után folytatódikCsupán egy hónap telt el szeptember elseje óta, amikor Pécs Város Napján Pécs Megyei Jogú Város díszpolgárává fogadta Rétfalvi Sándor (78) Munkácsy-díjas szobrászművészt.

Olyan kitüntetés és díszpolgári cím volt ez, amit senki nem kifogásolhat. Nem politikai alapon, nem haverság útján adományozták, hanem egy kiemelkedő művészi pálya és életút elismeréseként ítélték oda. Rétfalvi Sándor a pécsi szobrászképzés egyik vezetője, a villányi alkotótelep megálmodója, alapítója,  vezetője volt. Szobrai az ország számos településén ott vannak, köztük szép számmal a pécsi köztereken is. Rétfalviról a legtöbb helyen megemlítik azt is, hogy a viaszveszejtéses bronzöntés technikáját Rómában, ösztöndíjasként tanulta Amerigo Tot oldalán.

Bizonyos, hogy Rétfalvi Sándor egyik legismertebb szobra a pécsi Színház téren álló, 1992-ben átadott díszkút (a mészkőből készült szökőkút is a szobor egészéhez tartozik, természetesen).

A Pécsi Nemzeti Színház előtti tér központi részén, a tér két oldalán található, két elemből álló mészkőből készült kút mindegyikén fekvő bronzból öntött alak is látható. A pécsiek és a városba látogató turisták által is ismert és kedvelt alkotásról beszélünk.

Amelyet a napokban elkezdtek letiszítani, valószínűleg készülvén a szökőkút téliesítésére.

Olvasói jelzést kaptunk arról csütörtökön, hogy az egyik bronz alakot is elkezdték tisztítani, mégpedig valamiféle maró anyaggal. Nyilvánvalónak tűnik, hogy azért, hogy “szép fényes legyen”. Csakhogy ezzel a több mint 25 éves patinát “maratták le” a bronzszoborról. Amúgy a mészkövet is tisztították, ami – mint mondtuk – szintén a szobor alkotóeleme.

Rétfalvi Sándor alkotásánakl a pécsi Színház tér nyugati felén álló szoborrészlete – Ehhez még nem nyúltak hozzá
Fotó: Babos Attila

Délután a helyszínen kérdezősködtünk, ezúttal elhallgatva, hogy újságírók vagyunk, de elmondva az igazság egy részét, hogy aggódunk a szoborért. És rákérdeztünk arra is, hogy ki adott erre utasítást, és mit is csinálnak tulajdonképpen.

Kiderült, hogy az egyik pécsi önkormányzati cég, a Biokom Nkft. adta utasításba, hogy így tisztítsák meg a szobrot. Sőt még egy speciális, állítólag kifejezetten erre az alkalomra beszerzett “eozinos” eltávolító anyagot is rendeltek a munkához. “Hogy a szobornak nehogy baja essék”. Az már csak hab a tortán, hogy a munkások szerint nem kell aggódni a patina miatt, hisz pár hét, és újra “fekete” lesz. Kerestük a Biokomot is, de már csak késő délután, így későbbre ígértek tájékoztatást.

A Színház tér keleti oldalán álló, már “kifényesített” “alkotás”
Fotó: Babos Attila

A fenti történettel több probléma is van, egyenként is súlyos problémák.

Az egyik, hogy egy önálló művészeti alkotásba bármilyen módon is belenyúlni, azt megváltoztatni kizárólag a művész előzetes engedélyével és jóváhagyásával lehet.

De ilyen, hogy a patina – és egy bronz szobor esetében ez még inkább igaz – a szobor része, eleme. Pontosabban az alkotási folyamathoz a patinásodás is hozzátartozik, de minimum hozzátartozhat.

És így látta ezt a művész maga is. Rétfalvi Sándorral ugyanis sikerült beszélnünk csütörtökön este. A szobrász azt mondta lapunknak, hogy ilyen dilettantizmussal még életében nem találkozott, nem hiszi, hogy hallott már hasonlóról, mélységesen fel van háborodva és el van képedve.

Dr. Rétfalvi Sándor szobrászművész, Pécs MJV díszpolgárának méltatása 2019. szeptember 1-jén, a Pécsi Nemzeti Színházban
Fotó: Babos Attila

Azt is mondta, hogy őt senki nem kereste, senki nem kérte az engedélyét, de ha bárki is megkereste volna, akkor nem adott volna erre engedélyt, sőt kifejezetten megtiltotta volna, hogy hozzányúljanak.

Rétfalvi Sándor a Szabad Pécsnek úgy nyilatkozott, hogy igazából nem is tudja, ilyen esetben mit kell tenni, mit tehet, vagy mit mondhatna, de az egészen biztos, hogy következménye lesz az ügynek, és hogy feljelentést fog tenni. És biztos abban, hogy mint a szobor alkotója ő minimum ezt megteheti.

Ez az újabb nagyon kellemetlen pécsi történet, ami után már csak két megjegyzésünk van.

Az egyik, hogy a pécsi Színház tér nyugati oldalán lévő díszkúton fekvő bronz női alak, amennyire láttuk, egyelőre még sértetlen.

A másik, hogy Rétfalvi Sándor a betegsége miatt sajnos nem tudott jelen lenni a városnapi ünnepségen, de helyette a díszpolgári kitüntetést a fia átvette. Pécs Megyei Jogú Város 2019-es díszpolgári címét is a Pécsi Nemzeti Színházban adták át. Néhány méterre attól a szobortól, amelynek alkotási folyamatába most sikerült kéretlenül és dilettánsan belenyúlni.

KategóriákMETÁL