Hétfőn még tárgyalni fog arról a pécsi városvezetés, hogy megtartsák-e a a hivatalos pécsi március 15-i ünnepséget a Szabad Pécs értesülései szerint. Mindeközben hétre nőtt az itthon regisztrált fertőzött személyek száma. A Szabad Pécs értesülése szerint pécsi iráni diákokat is kikérdeztek a rendőrök az elhíresült február 28-i születésnapi buliról, amelyen az 1-es beteg is részt vett, egy iráni gyógyszerészhallgató. Miattuk azonban nem kell félnie senkinek.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Szabad Pécs értesülése szerint szóba került a március 15-i pécsi önkormányzati ünnepségek megrendezésének az ügye is pénteken a városházán, de egyelőre az a döntés, hogy nem fújják le az egy hét múlva tartandó megemlékezést. Úgy tudjuk, hogy ez még bőven változhat, sőt, hogy hétfőn még biztosan szóba fog kerülni a kérdés a pécsi városházán. Mint ismert, sem a központi kormányzati ünnepséget, sem a fővárosi önkormányzat ünnepségét nem tartják meg, a helyi ünnepségekről viszont azt mondták, hogy azokról az önkormányzatok döntenek, központi utasítást erről nem adnak ki. Azaz nem tiltják be.

007 vs. 10 000 000 – Nincs gócpont

Ennek nyilván az is az oka, hogy egy tízmilliós országban egyelőre 7 regisztrált fertőzött van, és hetvennél kevesebben vannak karanténban, nem alakultak ki gócpontok, Budapest sem tekinthető annak, a fővároson kívül az egyetlen vidéki város midnezidáig, ahonnan jelentettek fertőzöttet, az Debrecen. Igaz, több pécsi egyetemi rendezvényt is lemondtak, a PTE International Evening című eseményt is, amelyen azonban kb. 2500 fő küldöldi hallgató lett volna jelen, zárt térben.

Két új beteg, köztük az első magyarországi magyar nő

Mindeközben itthon, a Szent László Kórházban két, már karantén alá vont betegnél, egy magyar nőnél és egy iráni diáknál is diagnosztizálták az új koronavírus-fertőzést.

A 6. számú beteg is iráni diák, férfi, 22 éves, és ő is a SOTE hallgatója. Ő is ott volt az 1-es beteggel, az iráni gyógyszerészhallgatóval egy születésnapi bulin. Őt is karantén alá vonták emiatt, aztán azonban a megbetegedést is kimutatták a szervezetében.

A 7. számú beteg viszont egy, már regisztrált betegnek, a Debrecenben élő brit férfinak a felesége, egy 59 éves magyar nő. A férfi Milánóban járt betegsége előtt, most a feleségénél is kimutatták a kórt.

Pécsi iráni hallgatókat is kérdeztek az 1-es beteg miatt

Több Pécsett tanuló iráni egyetemista is gyanúba keveredett a Szabad Pécs értesülése szerint, hogy esetleg potenciálisan fertőzött személyek lehetnek, mert talán találkoztak az elmúlt két hétben fertőzött személlyel. A rendőrség emiatt ki is hallgatta őket, de végül sikerült kideríteni, hogy nem jártak abban az iráni születésnapi buliban, amelyet február 28-án tartottak Budapesten. És amelyen ott volt az 1-es számú beteg is, a SOTE-re járó iráni gyógyszerészhallgató. Lapunk úgy tudja, hogy tévedésről volt szó, és ezt sikerült is tisztázni, ők valóban jártak egy buliban Budapesten, de nem az említett partin voltak.

Lombardiában rekedt a Cambridge-i Egyetemen doktorált kutató, le kellett fújni a pécsi előadását

Biztosan elmarad viszont sajnos egy nagyon is izgalmasnak ígérkezett program, egy beszélgetés a Cambridge-i Egyetemen doktorált, nemzetközileg ismert kutatóval, Scheiring Gáborral. A szerdára kitűzött eseményt az Egy demokrácia halála címmel hirdették meg, s a szerző új könyvéről beszélgettek volna. A rendezvényt a PTE ÁJK Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszék szervezte, de Scheiring Gábor Lombardiában rekedt az olasz miniszterelnök által kihirdetett vesztegzár miatt.

16 millió ember kerül vesztegzár alá Olaszországban

Merthogy április elejéig legalább 16 millió ember kerül teljes utazási tilalom alá Lombardia régióban, illetve 14 megyében.

Mindeközben itthon, a Szent László Kórházban két, már karantén alá vont betegnél, egy magyar nőnél és egy iráni diáknál is diagnosztizálták az új koronavírus-fertőzést.

A két hete Olaszországból hazaérkezett és karanténba helyezett 11 diáklány, illetve a két tanáruk és a két buszvezető viszint vasárnap délelőtt elhagyhatta a Szent László Kórházat.

A szomszédos országok mindegyikében jelen van már a vírus, Ausztriában vasárnap reggelig 104 embernél mutatták ki az új koronavírust. Ez komoly emelkedés, mivel szombat este még 81 fertőzött személyt tartottak nyilván az osztrák egészségügyi hatóságok.

KategóriákMETÁL