Eltemették szombaton délután Szekó Józsefet, Mohács múlt héten elhunyt polgármesterét.

Szekó Józsefet a Duna-parti baranyai város római katolikus temetőjében helyezték végső nyugalomra. Mohács tragikus hirtelenséggel elhunyt Fidesz-KDNP-s polgármesterének gyászszertartását az MTI beszámolója szerint Udvardy György veszprémi érsek celebrálta. 

Orbán Viktor is részt vett

A temetésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, több kormányzati szereplő, valamint jelenlegi és volt országgyűlési képviselők is. Mohács hét testvérvárosának delegáltjai is részt vettek a megemlékezésen. A temetésen több ezer mohácsi búcsúzott a volt polgármestertől.

Az alpolgármester tartotta a búcsúbeszédet

Szekó Józseftől Csizmadia Csaba, Mohács alpolgármestere köszönt el búcsúbeszédében. Méltatásában felidézte, hogy Szekó József 1998-tól napjainkig, azaz öt választási cikluson át dolgozott polgármesterként Mohácsért. Mint fogalmazott, a tisztségének a maradéktalan ellátását elsődleges feladatának tekintette, és mindig a város érdekeit tartotta szem előtt.

180 fokos, pozitív fordulat

Csizmadia Csaba hangsúlyozta, hogy egy depressziós hangulatú, zsugorodó gazdaságú, csökkent presztízsű településből sikerült Szekó Józsefnek egy pozitív jövőképű, öntudatos, fejlődő, egyre élhetőbb és megbecsült várost kialakítania. És Szekó József részese volt annak, neki is köszönhető, hogy Mohács, illetve a mohácsi búsójárás felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára.

Növekvő vagyon, fejlesztések sora

Elhangzott az is, hogy Szekó József munkássága alatt a város vagyona tizenötszörösére növekedett, a településen 25 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg. Középületek, iskolák, óvodák, a bölcsőde, a múzeum, a piac, sport- és kulturális központok, szabadidő-, lakó- és ipari parkok, a kórház, az alapellátó rendelő, a kompkikötő, kerékpár- és közúthálózat, az uszoda és termálfürdő, szociális otthonok és szociális bérlakások felújítása, fejlesztése is Szekó József nevéhez fűződik.

Udvardy: „Készsége volt a jóra”

Udvardy György veszprémi érsek beszédében úgy fogalmazott, hogy Szekó Józsefnek “készsége volt a jóra, az igazra, a segítségre, a közösség szolgálatára, a jövőre, a betegségekkel való küzdelemre.” Építeni és fejleszteni akarta a várost halála napjáig, mondta az érsek.

Tragikus körülmények közt hunyt el

Szekó József szeptember 27-én, életének 65. évében hunyt el tragikus körülmények között. A Mohácsot 1998 óta polgármesterként irányító, 2010 és 2014 között a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjában országgyűlési képviselőként, valamint 2007 és 2010, illetve 2014 és 2019 között a Baranya megyei közgyűlés tagjaként is dolgozó városvezetőt az önkormányzat saját halottjának tekinti.

Önkormányzati cégvezetőből lett polgármester

Szekó József 1954. december 21-én született Mohácson, tanulmányai során vegyipari-gépész mérnök, műszaki tanár és közgazdasági szakokleveles menedzser képesítéseket szerzett. Feleségét, két felnőtt lányát, édesanyját hagyta hátra.

Munkája során a többi között a mohácsi farostlemezgyár művezetőjeként, a Dunántúli Regionális Vízmű vezetőjeként, később az önkormányzat saját tulajdonú gazdasági társaságainál vezető beosztásban dolgozott 1998-ig, polgármesterré választásáig.

Szekó József több más elismerés mellett 2003-ban a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztje, 2014-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Virágvásárlás helyett a nagyharangra adakozzanak

Családja a város hivatalos honlapján elhelyezett kérésében arra kérte a megemlékezőket, hogy a koszorú vagy virág vásárlására szánt összegeket ajánlják fel Szekó József “szívügyévé váló”, a mohácsi csata 500. évfordulójára a Fogadalmi templomba szánt 500 kilogrammos nagyharang elkészítésére.

KategóriákGyász