Október végén lehetett arról hallani, hogy a pécsi Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpontban többen is megbetegedtek koronavírus-fertőzés miatt. És arról is, hogy a legsúlyosabb állapotban az iskola igazgatója, Győrvári Gábor Zoltán van. Sajnos lapunk több különböző forrásból is arról értesült vasárnap este, hogy az iskolaigazgató ma este elhunyt.

Facebook-oldalán is beszámolt arról október végén a pécsi Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont, hogy koronavírus-fertőzés miatt többen is megbetegedtek az intézményben.

Azt már akkor is lehetett hallani, hogy az iskola igazgatója, Győrvári Gábor Zoltán van a legsúlyosabb állapotban, mivel neki már akkor kórházi kezelésre volt szüksége.

Másfél hete az a hír terjedt el, hogy az igazgató elhunyt, akkor azonban még lehetett reménykedni, mert később kiderült, hogy a híresztelés nem igaz. Azt azonban már akkor mondták, amikor próbáltuk kideríteni az igazságot, hogy az igazgató nincs jó állapotban, lélegeztetőgép segítségével tartják életben és próbálják leküzdeni a fertőzést.

Ma este viszont ismét azt a hírt kaptuk, hogy Győrvári Gábor Zoltán elhunyt. Sajnos azonban ez a hír a korábbival ellentétben igaz. Később több más forrásunk is megerősítette, hogy a pécsi horvát iskola igazgatója vasárnap, az esti órákban elhunyt.

Győrvári Gábor Zoltán 2016-ban, a kép jobb oldalán, a Miroslav Krleza épületében, az akkori horvát államfő, Kolinda Grabar-Kitarović és Áder János pécsi látogatásakor – Fotó forrása: Miroslav Krleza

Horvát önkormányzati tisztségeket is vállalt

Győrvári Gábor Zoltán a Miroslav Krleza honlapján arról írt, hogy magyarországi horvát nemzeti kisebbséghez tartozónak vallja magát.

1959-ben született Szigetváron. Gyermekkorát Felsőszentmártonban töltötte, gimnáziumi tanulmányait a pécsi Komarov Gimnázium matematika tagozatán végezte, később horvát nyelv és irodalom és matematika szakos tanári oklevelet szerzett. Később a pedagógiai előadói (nevelésszociológia) és közoktatás vezetői szakot is elvégezte.

Az Országos Horvát Önkormányzat képviselője, az Oktatási Bizottság elnöke volt, közoktatási szakértőként is tevékenykedett. A Szentlőrinci Horvát Önkormányzat elnöki tisztét is betöltötte.

1989-ben a Művelődési Minisztertől miniszteri dicséretet kapott, 2007-ben Pécs város Pro Civitate (A városért) díját vehette át.

Hétfő 11.40 – Az iskola Facebook-oldalán versekkel búcsúztatták az elhunyt igazgatót

Pécs polgármestere is búcsúzott Győrvári Gábor Zoltántól

Horvátország Pécsi Főkonzulátusa is Facebook-oldalán közölte a halálhírt

KategóriákGyász