Kortárs irodalommal, novellákkal és verssel is készült karácsonyra a Szabad Pécs. Tehettük mindezt azért, mert számos, Pécshez, Baranyához kötődő író, költő, irodalmár, újságíró fogadta el erre szóló felkérésünket. És ami különösen megható számunkra: a Szabad Pécset ismerő, kedvelő, olvasó emberekről van szó.

A cikk a hirdetés után folytatódikKét éve rendhagyó sorozattal készült a Szabad Pécs az ünnepre, Karácsonyi történetek címmel közöltünk kortárs irodalmat: novellákat, verset, tárcanovellákat. Karácsonyi történetek megírására kértünk ugyanis akkor pécsi, vagy Pécshez, Baranyához kötődő írókat, költőket, irodalmárokat és újságírókat, akik vállalták, hogy a Szabad Pécs közölheti máshol még meg nem jelent, vagy aktualizált, avagy kifejezetten lapunk felkérésére megírt műveiket.

És ez különleges megtiszteltetés számunkra, sőt különösen megható, mivel a Szabad Pécset ismerő, kedvelő, olvasó emberekről van szó, és mert – reméljük, ezzel nem sértünk meg senkit közülük – többeket személyesen ismerünk és barátunknak tartunk közülük. Ami közös mindannyiukban, hogy tiszteljük őket, ismerjük műveiket, követjük őket, és ajánljuk mindannyiukat nagy tisztelettel az önök figyelmébe.

Mindemellett pedig azt gondoljuk, hogy egy független újságnak dolga és kötelessége a kultúraközvetítés, a kortárs irodalomra való odafigyelés, nem beszélve arról, hogy az irodalom, a szabad gondolatok, a kreativitás, az önkifejezés, a kritikus gondolkodás mindenkor érték. És, hogy ezt talán az évnek ebben az időszakában érezhetjük át a leginkább, amikor a legtöbbünknek van időnk arra, hogy hátradőljünk, megpihenjünk, összegezzünk, és persze leginkább arra, hogy szeretteink körében legyünk.

A következő napokban olvasható írókat, költőket, irodalmárokat, újságírókat arra kértük, hogy a karácsonyhoz, az ünnephez, a családhoz, a szeretethez, az ajándékozáshoz kapcsolódó – akár csak lazán kapcsolódó – műveket írjanak és küldjenek számunkra, kifejezett műfaji megkötés nélkül, de elsősorban verset, novellát, tárcanovellát.

Mostantól kezdve az ünnep idején naponta, az esti órákban fogunk közölni egy-egy olyan írást, amelyet az egy év szünet után újra jelentkező Szabad Pécs Karácsonyi történetek részeként tárunk önök elé.

Az első alkalommal, advent negyedik vasárnapján Halmai Tamás pécsi költő, irodalmár, irodalomkritikus versét közöljük.

Babos Attila

Halmai Tamás

A Scardanelli-köd

Android nevelt fel
egy lakatlan bolygón.
Mesterséges intelligencia
gyermeke és tanítványa vagyok.

A Csillagzarándok túlélők nélkül
csapódott a meglepett felszínbe;

csecsemőnyi tévedés voltam,
mentőkabin ajándéka
az idegen flórának.

Nevelőm úgy tartja,
húsz földi év telt el.

A legközelebbi település
a Scardanelli-köd.

Gyakran énekelünk egymásnak.

Évának nevez.
Gábrielnek hívom.

Hajnalonként kísérleti magokat 
vetek el, hátha valamelyikből
ember kel ki.

KategóriákJAZZ