Nemsokára a világ egyharmada megint hanggal és fénnyel lesz teli. Hiába van nálunk lassan egy hónapja 2021, Kínában még nem köszöntött be a 4718. év. A közelgő holdünnepről, szokásokról, valamint magáról az intézetről, a Kínai iskoláról beszélgettünk Füzesné Schmidt Ilonával, az intézmény moderátor tanárával és Füzes János címzetes egyetemi docens, kommunikációs szakértővel.

A cikk a hirdetés után folytatódikMost, hogy ünneplik a kínai holdújévet?
A járvány miatt életbe lépett korlátozások megakadályozzák, hogy különböző eseményeket tartsunk. Minden évben más iskolában ünnepeltünk, mivel a város 4-5 iskolájából vannak hallgatóink. Ettől függetlenül szűkebb körben ünneplünk majd a tanulóinkkal. Február 11-e körül minden kínai órán a tanárok segítségével megemlékezniük az újévről. Beszélgetünk a hagyományokról, a szokásokról, valamint diavetítést tartunk ezzel kapcsolatban.

Az előző években a nálunk tanuló gyermekek hónapokig készültek a kínai holdújév ünneplésére. Az iskolánk kínai néptánccsoportjával táncokat tanultak, emellett különböző játékokkal hangolódtak rá az ünnepre. A tánccsoportunk is kénytelen most szünetet tartani.

Általában mi a jelentősége ennek az ünnepnek és itt Pécsen miért lehet érdekes?
A kínai kultúrában ez az egyik legnagyobb ünnep. Ez a másfél milliárd lakossal rendelkező ország ilyenkor megindul, akárcsak egy hangyaboly. Jelenleg Kínában sem ünnepelnek a szokásos módon, sokkal szűkebb és szerényebb keretek között teszik ezt. Általában az ünnep előtt sütnek-főznek, kitakarítják a házat és ajándékokat vesznek. A gyermekek piros borítékban pénzt kapnak.

A Konfuciusz Intézet 2015 óta van jelen Pécsett. Az első év elején elhatároztuk, hogy a kínai nyelvoktatás fontos eleme lesz a kínai holdújév. Emellett Pécsen jelentős kínai kolónia él, ha csak a kínai üzletek sokaságát tekintjük, akkor mindegyik legalább egy családot jelent. Ők biztos ünnepelnek.

Hogyan működik az intézet és miként fejlődött az elmúlt évek alatt?
Intézetünk, a világszerte több mint ötszáz közül, hetedikként nyitotta meg a kapuit. Nemcsak a konfuciuszi teendőket látjuk el, hanem a hagyományos kínai orvoslás is a feladatok közé tartozik. Ez a lehetőség az egyetem támogatásával még nagyobb teret nyer. 2015 márciusában indultunk, pillanatnyilag az országban Budapesten, Szolnokon, Debrecenben és Szegeden van még Konfuciusz Intézet. (A fővárosban működik a legrégebbi magyarországi intézet az ELTE kelet-ázsiai tanszékén.) Magyarországon egyedüliként foglalkozik intézetünk hagyományos kínai orvoslással, a legközelebbi ilyen lehetősséggel rendelkező intézmény Londonban található. Belátható időn belül szeretnénk diplomához kötni a hagyományos kínai orvoslás elsajátítását az orvosok posztgraduális képzésével.

A gyerekeknek nem kínai nyelvtanfolyamot, hanem Kínai iskolát hirdettünk. A nyelv mellett a kultúrával is megismerkedhetnek. Táncot és kungfut tanulhatnak, ezen felül, többek között elsajátíthatják a pálcikával való evés tudományát is. Ételeket is készítünk.

Hogyan jelenik meg a kínai kultúra a mindennapokban?
A járvány megjelenéséig szervesen részt vettünk a város életében, sok programunk volt. Amikor a Kínai iskolában elkezdtük a nyelvoktatást, elsősorban nem a klasszikus értelemben vett nyelvórákra gondoltunk, hanem annál sokkal többre. Igazi nyitásról abban az esetben beszélhetünk, amikor nem csak a hozzánk járó 50-60 gyerek, de a szüleik és nagyszüleik is részt vesznek a programjainkon, amellett, hogy vendégeket, érdeklődőket hoznak. A kínai szokások szervesen be tudnak épülni a magyar családok életébe. Sok esetben már a szülők, a családtagok is tudnak kínaiul köszönni, továbbá a kínai mozihetek is nagy népszerűségnek örvendenek.

Budapesten már kialakult egy jelentősebb kínai közösség, Pécsett is beszélhetünk ilyenről?
A mi számításaink szerint nagyjából 150 család élhet Pécsett. Emellett az egyetemnek vannak kínai hallgatói is, akik az év nagy részében itt tartózkodnak. Többgenerációs közösségről beszélhetünk, mivel vannak olyan gyermekek, akik itt születtek, és rajtunk keresztül ismerik meg a kínai nyelvet, valamint kultúrát. Ezért is van létjogosultsága az intézetünknek. Szeretnénk nagyobb szerepet játszani mind a város, mind a közösség életében, ugyanakkor a kínai és a magyar kultúra, és maguk az emberek között is formálisnak mondható a kapcsolat.

Miért érdemes ma kínai nyelvet tanulni?
Mielőtt elkezdtük volna a Kínai iskolát, végeztünk egy felmérést, miért szeretnék, ha a gyerekük ezt a nyelvet tanulná. A szülők szerint Kína hatalmas fejlődés és jövő előtt áll, és ezzel együtt a szerepe is megnőtt a világban. Lehetőséget látnak benne. Emellett betekintést nyernek egy új kultúrába. A hatodik tanévünket kezdjük, a legidősebb általános iskolás korú tanulóink most készülnek a második nyelvvizsgájukra (HSK 2). A hat indulóból a felnőtteknek szóló első fokozatot mindannyian letették. A másik csoportunk tagjai pedig a 14 év alatti gyermekeknek meghirdetett YCT nyelvvizsgán mentek át sikeresen.

Az online oktatás hogyan változtatta meg az intézet működését?
Pillanatnyilag 13 tanulónk áll nyelvvizsga előtt, az ő felkészítésük mellett online formában, de ugyanúgy folytatódik a tanítás. A működésünk nem változott meg, az órákat hetente ugyanabban az időpontban tartjuk, mint eredetileg. A változás magában a figyelem megragadásában történt, a tanároknak több illusztráció használatára van lehetőségük. Célunk megtartani a járvány előtti tudásszintet, mivel onnan nagyon gyorsan tudunk haladni. Minden csoportunk online oktatásra állt át, kivéve a legkisebbek, akik feladatkiosztásos módszer alapján haladnak tovább.

Búék

A kínai holdújév minden évben eltérő napon van, mivel a húsvéthoz hasonlóan mozgó ünnep. A február 4-éhez legközelebb eső újhold napján tartják január 21-e és február 21-e között. Ebből jön a holdünnep elnevezés. Ezt az eseményt tavaszváró ünnepként is jegyzik. A holdéveket 12 állatjegy alapján nevezik el, amik ciklikusan váltják egymást. 2021 az ökör (bivaly) éve lesz. Ilyenkor összegyűlik a család és együtt köszöntik az újévet. Nem végeznek házimunkát és behajtják az adósságokat. Az ünnep színei a piros és az arany. Mindkettő a boldogságot, gazdagságot és a jövőben való hitet jelképezi. Országszerte eltérnek a szokások, de a sok csemege (kínai gombóc – jiao zi, rizssütemények- nian gao) mellett senkit sem szabad tofuval kínálni, mert a fehér a gyászt jelképezi. Hangosan, sok fénnyel ünnepelnek a kínaiak.

KategóriákJAZZ