A Fidesz-KDNP az elmúlt tíz év “teljesítménye” után Pécsett súlyos vereséget szenvedett az októberi önkormányzati választáson. Alig telt el két hét a választás után, máris megalakult egy (egyelőre) informális “polgári” közösség, vezetői-szervezői közt több régi fideszes arccal. Egyértelműnek tűnik, hogy felülről irányították/segítették a folyamatot, ahogyan a szándék is: újjászervezni és megerősíteni Pécsett is a Fidesz bázisát. Az újabb pécsi Orbán-féle polgári köröket idéző közösség csütörtökön fáklyás felvonulást tart, és rögtön (természetesen) a “nemzet” nevében vonulnak, ehhez apropót a 15 éve tartott népszavazás évfordulója szolgáltatja. A fideszeseknek kiküldött körlevélben ezért is írhatták ráhangolódásként a Nélküled c. dalból (is) ismerős: “egy vérből valók vagyunk” szlogennel hangolnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikA legutóbbival kezdjük. Egyértelmű, hogy a 15 évvel ezelőtti(!) népszavazás évfordulója adja az apropót a legújabb pécsi fideszes polgári kör által szervezett eseményhez. Fáklyás felvonulást tartanak csütörtökön 18 órától. A menet a Dóm térről indul, a Szepessy-szobortól a Trianoni-keresztig (alagút). A  fideszesek a “nemzet” nevében szervezik az eseményt, azzal a felhívással, hogy “aki elutasítja Gyurcsány és a Momentum nemzetellenes megnyilvanulasait”.

Az esemény címe: „Egy vérből valók vagyunk! – Kiállás a nemzeti összetartozás mellett”.

Aminek külön felhangot adhat az a közelmúltbéli, a fideszes propaganda által kreált és tüzelt “botrány”, amely szerint egy, az Indexen megjelent cikkben a szerző azt “merészelte” írni, hogy ő nem állt fel a Puskás Aréna megnyitóján a Nélküled c. Ismerős Arcok-dalra (megj.: amelyről amúgy Orbán Viktor valamikor azt mondta, hogy a kedvenc dala, nem mellesleg a DAC, Dunaszerdahely magyar futballcsapatának “himnusza” is). A szerző egyébként az inkrimináltnak kikiáltott cikkben megjegyezte azt is, hogy ő csak a Himnuszra áll fel.

(Megj.: azon lehet vitatkozni, hogy a dal jó-e vagy sem, kifejezi-e a nemzeti összetartozást vagy sem, jó választás volt-e a megnyitóra vagy sem, fel kell-e állni rá vagy sem, ha megszólal, avagy akkor és ott fel illett volna-e rá állni vagy sem, de az teljesen egyértelmű, minden józanul gondolkodó és épelméjű ember tudja, hogy bárki, aki a dal alatt a stadionban ülve maradt, az nyilvánvalóan nem akart sem egy nemzetet, sem éneklő gyerekeket megbántani, meggyalázni stb..)

A Facebook-on való kapcsolódó oldal létrehozását tekintve mindenképpen vadonatúj (egyelőre?) informális “polgári”(=fideszes) közösség a Facebook-oldaluk szerint október végén alakult meg, Pécsi Polgári Közösség néven. Az alapítók-szervezők közt találni volt városházi fideszes képviselőt, és a fideszes városvezetés felduzzasztott polgármesteri kabinetjében tevékenykedő pártembert is.

A cél egyértelműnek tűnik: a pécsi fideszes közösség felrázása.

A felvonulás december 5-én, 18 órakor kezdődik

Helyszín: Dóm tér – Szepessy szobor

Beszédet mondanak: Szenn Péter horvátországi református püspök, Huth Gergely, a Pesti Srácok.hu főszerkesztője, Kálmán Áron, a Kosztolányi Dezső Céltársulás titkára.

Mint ismert, 2004. december 5-én két kérdésről tartottak ügydöntő népszavazást Magyarországon. Eredetileg a Munkáspárt kezdeményezésére a tervezett kórházi privatizációs törvényről szavaztatták volna csak az embereket, amelyhez csatlakozott a Magyarok Világszövetsége által a szavazásra “bevitt” kettős állampolgárságról (külhoni magyarok kedvezményes honosításáról) szóló kérdés is. A voksoláson aztán a tervezett kórházi privatizációs törvény ellen szavaztak, a honosítással kapcsolatban pedig éppenhogy győztek az igenek, ugyanakkor a részvétel bőven az 50%-os küszöb alatt, 38 százalék alatt maradt.

KategóriákPOP