Javasolta barátságosan Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő miután Facebookon élőben közvetítettem a ma esti megemlékezésüket.

A cikk a hirdetés után folytatódikKb. 250-300, feltehetően fideszes, nagyrészt idős férfi és nő, csupa normális ember – később kiderül, hogy ez miért fontos – fagyoskodta végig a legújabb helyi, fideszes Facebook-csoport első eseményét a Dóm téren.

A pécsi önkormányzati választáson elszenvedett súlyos vereség óta sejteni lehetett, hogy valamivel új életet próbálnak majd lehelni a helyi kormánypárti politikába – feltehetően a pécsi Fidelitas feloszlatása és újraalapítása vagy a KDNP tagtoborzása is ilyen lépés lehetett. De ez önmagában nem sok, a szavazói bázist mozgatni, aktivizálni kell. Ehhez pedig rendezvények kellenek. Az év ezen időszakában a szeretet és összetartozás jegyében ilyenkor a pártok – eléggé kézenfekvő módon – sokszor ajándék- és ételosztást tartanak.

A helyi fideszesek ezúttal inkább egy beszédekkel indított fáklyás felvonulás mellett döntöttek, a 15 évvel ezelőtti eredménytelen népszavazásra emlékezve. A Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett, a határon túli (azóta már külhoni) magyaroknak kettős állampolgárságot belengető népszavazás 2004. december 5-én bukott el. Persze, nem előzmények nélküli politikai vita csúcsosodott ki ekkor: státustörvény, külhoni állampolgárság, kettős állampolgárság, autonómia, hogy csak néhányat említsünk az 1996 óta fel-felröppenő fogalmak közül. A társadalmi párbeszéd viszont hiányzott. Az akkori kormánypártokon belül is voltak nézeteltérések, hogy hogyan is kezeljék a kérdést. A fideszes értelmezés hajlamos ezekről a vitákról megfeledkezni és fekete-fehérben láttatni a történéseket. Az viszonyt tény, hogy a 2004-es szocialista kampány még az akkori kormánypártok bevallása szerint is szégyenteljes volt: az MSZP egykori vezetői azóta többször is elnézést kértek a külhoni magyaroktól.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a 2000-es évek elején-közepén csúcsra járatott polgári körös hangulatot szeretné újra meglovagolni a helyi Fidesz. Ehhez pedig már az említett tömegrendezvényekre, feltüzelő beszédekre van szükség. És csillogó szemű fiatalokra is, de utóbbiból csak igen keveset láthattunk ma este. Volt cserébe rengeteg egykori és ma is aktív politikus (Decsi, Őri, Vári, Hoppál, Barkóczi) és azért párszáz időskorú a mínuszok ellenére is megjelent. No, meg a felszólalók. Meg a Gyurcsány. Persze csak megidézték, ugyanis a pártpolitika ezeken a rendezvényeken garantált, sőt leginkább ennek vannak alárendelve.

Ez alól az első komolyan vehető felszólaló volt a kivétel, hiszen a Himnusz közös eléneklését követően Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke adventi prédikációt tartott, amibe a délvidéki magyarság megmaradásának kérdéseit is beleszőtte. “Ne felejtsünk rosszat, de jegyezzük meg a jót” – mondta.

Kálmán Áron pécsi egyetemista, a Kosztolányi Dezső Céltársulás titkára szerint másfél évtizeddel ezelőtt annak lehettünk tanúi, hogy egy népet kollektívan arra biztattak, hogy forduljon saját honfitársai ellen. A Fidesz-közeli szervezet titkára gyűlöletkampánynak és a magyarság elleni ármánynak nevezte Gyurcsányék 2004-es kampányát.

A Nélküled c. dal bejátszása után a közpénzekkel jócskán kitömött Pesti Srácok szerkesztőjét, Huth Gergelyt tapsolta a közönség a lépcsők tetejére. “Mondjunk nemet az idiotizmusra, az abszurditásra!” – hangzott a fideszes újságíró legerősebb tételmondata, amit magyar sajtóban ma megjelent hírre reagálva fogalmazott meg. Ugyanis egy brit leszbikus pár mindkét tagja hordozta egy ideig a közös gyereküket. (A katonaként szolgáló nő adta a petesejtet, megtermékenyítés után 18 órán át hordozta magában majd átkerült feleségébe, aki végül megszülte. A pár szerint az élménynek köszönhetően még szorosabb érzelmi kapocs alakult ki közöttük és a gyermekkel.) Huth Gergelynek egy kis riogatás is belefért: “Külhoni magyarok helyett, az Iszlám Állam terroristáit hívnák be Gyurcsányék.”

Azt is hozzátette, hogy ők most az igazi lázadók, akik a normális Európáért, a keresztény tradíciókért állnak ki és, ha ezt ügyesen el tudják mondani, akkor nem a Momentumot és Gyurcsány Ferenc kéjes, borvirágos mosolyát választják a fiatalok, hanem őket.

Az esemény élő közvetítését itt lehet visszanézni:

Címkék:
KategóriákMETÁL