Újra itt a Filmalap karácsonyi ajándéka, írja honlapján maga a “jótékonykodó” filmes szervezet. A lényeg: 2019. december 20. és 2020. január 5. közt 66 film nézhető ingyenesen, online.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Filmalap portálján olvasható közlemény szerint az ünnepek alatt a közönség ismét szabadon élvezheti a Filmarchívumban megőrzött és felújított filmkincsek karácsonyi csomagját. A hírt mi a HVG-n olvastuk először. Az “ingyenmozi” klasszikusokat és “kultfilmeket”, örök közönségkedvenceket és újrafelfedezésre váró értékeket egyaránt tartalmaz. A 66-os listán a hagyományokhoz híven jelen van minden filmtípus: játék- és dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációk egyaránt.

Filmtörténeti utazást tehetünk az első Magyarországon forgatott filmfelvételektől (Lumière-felvételek 1896 Budapestjéről) a némafilmeken és háború előtti vígjátékokon át a hetvenes évek Balázs Béla Stúdióban készült avantgárd kísérleti filmjeiig. A válogatásból a nyolcvanas évek emlékezetes sikerei, köztük a Dögkeselyű és az Egészséges erotika, valamint a kilencvenes évek kultfilmjei, a Roncsfilm és a Sose halunk meg sem maradtak ki.

Különleges csemegét ígér az utolsó magyar király, IV. Károly 1916-os koronázásáról szóló film “kritikai kiadása”, amely a Filmarchívum és Nemzeti Múzeum együttműködésében készült. A több mint egyórás film a szereplők részletes beazonosításával, magyarázatokkal, kronológiai sorrendbe helyezve mutatja be az eseményeket. A felvétel érdekessége, hogy minden valószínűség szerint az alkotók között volt a Casablanca rendezőjeként világhírűvé vált Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály, aki egy pillanatra meg is jelenik a filmen – írja a Filmalap.

Olyan ritkán látható régi közönségsikerek is helyet kaptak a programban, mint Keleti Márton Mágnás Miska, Csodacsatár, vagy Gertler Viktor Állami áruház című filmjei. A válogatás bepillantást enged a Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Program eredményeibe is. Látható lesz többek között Mészáros Márta finoman árnyalt női portréja, az Örökbefogadás, amely az Arany Medve-díjat kapta meg 1975-ben Berlinben, ahova idén februárban 4K felbontásban, teljeskörűen restaurálva tért vissza, majd újra nagy sikert aratott világszerte. Frissen restaurált változatban nézhető meg többek között Szabó István korai, személyes hangú filmje, az Álmodozások kora, Koltai Róbert nagysikerű vígjátéka, a Sose halunk meg, és Magyar Dezső korábban betiltott filmje, a Büntetőexpedíció. A betiltott filmek közül Várkonyi Zoltán Keserű igazság című filmje is látható lesz.

A válogatásban szerepelnek animációs filmek minden korosztálynak, mint például a Daliás idők, a János vitéz, a Lúdas Matyi; az ifjúsági filmek közül, az Égigérő fű, továbbá a Noé bárkái című természetfilm is.

A filmek egy része angol felirattal és “akadálymentesítve” is megtekinthető, írják. A lista ITT elérhető.

A Szabad Pécs ajánlja

A kis Valentinó (Jeles András)

A Pál utcai fiúk (Fábri Zoltán)

Álmodozások kora (Szabó István)

Így jöttem (Jancsó Miklós)

Lúdas Matyi (Dargay Attila)

KategóriákJAZZ