Merthogy egyelőre nem ismert a nyilvánosság előtt, azt is mondhatni, hogy titkolják azt, hogy ki vett meg egy nagy, patinás, egykoron szebb napokat megélt, állami kézben lévő magyar pocrelángyárat, a hollóházit működtető céget.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint megírtuk, az MNV Zrt. árverésen bocsátotta áruba a porcelános céget. Azt is megírtuk, hogy tudtunkkal Mészáros Lőrinc érdeklődött az üzlet iránt (vagy keresték és tudtak vele tárgyalni), és hogy gyakorlatilag abban biztosak vagyunk, hogy lesz vevője a felkínált cégnek, még pontosabban egy kérője (vagy kijelölt vevője) biztosan van/lesz a porcelángyártónak, mert az MNV Zrt. valószínűleg előzetes háttértárgyalások után döntött csak egy aukció meghirdetése mellett. Ezt a verziót erősíti, hogy a céget valóban eladták, ésegyetlen licitáló volt, aki kikiáltási áron jutott a hollóházi porcelángyárat működtető vállalkozáshoz, 175 millió forintért. Az országos sajtót bejárt hírt a Napin olvastuk először.

A Napi mai cikkében is megerősíti, amit már lehetett tudni, hogy a(z ismeretlen) befektetőnek fenn kell tartania a háztartási kerámia gyártását is, s hogy az állam az elmúlt csaknem tíz évben több száz millió forintot költött a gyártó talpra állítására, de nem sikerült tartós növekedési pályára állítani a céget. A Hollóházi honlapját is megnézték, azon még mindig nem írnak a privatizációról, de kiderült, hogy év végén készletkisöprést tartottak, s a raktáron lévő készletekre 40 százalékos kedvezményt is adtak.

A vevőnek kötelezettséget kellett vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, továbbá arra, hogy a társaság a jelenlegi főtevékenységét, vagyis a háztartási kerámia gyártását fenntartja mindaddig, amíg az állam kizárólagossággal biztosítja részére díjfizetés ellenében a Hollóháza védjegy használatát az üzleti, piaci tevékenysége végzéséhez. A pályázónak vállalnia kellett azt is, hogy a részesedését 15 éven belül kizárólag az eladó hozzájárulásával adja el.

A Napi is megjegyzi – ami amúgy egyértelmű is, tekintve a porcelángyártás mai piacát –, hogy valószínűsíthetően nem a háztartási, hanem az ipari és az épületkerámia gyártása jelenti majd az igazi üzletet a nyertes pályázónak.

KategóriákPOP