Hadházy Ákos végül kapott választ a kérdéseire, amit hétfőn reggel külön posztban be is jelentett a Facebookon.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚj gazdasági portaépületet épít az Orbán-család a hatvanpusztai majorságban, írta ki Facebook-oldalára hétfő reggel Hadházy Ákos. Illetve, mint írta is, legalábbis a Fehérvári Járási Kormányhivatal szerint Orbánék erre kértek és kaptak engedélyt. Azt is írta, hogy a tisztánlátáshoz vár még információkat a műemlékvédelmi és építésügyi hatóságtól is, de szerinte “már megnyugodhatunk”: Orbánék nem bunkert építenek. Pár napja még nem tudtuk ezt.

„ÚJ GAZDASÁGI PORTAÉPÜLET 😀
Értik? Az Orbán család (korábban a Habsburg helytartó) tulajdonában álló, hatvanpusztai majorságában papíron új gazdasági portaépület épül a föld alá, kb. 1000 négyzetméter területen… Legalábbis a fehérvári járási kormányhivatal szerint Orbánék erre kértek és kaptak engedélyt.

Hónapok óta próbálom kideríteni, hogy mi az a pazar föld alatti építkezés, amely a miniszterelnök által is használt épületeket körülvevő parkban folyik (bunker? pince? wellness központ? mélygarázs?) Már több helyen kérdeztem az építési engedélyre, a felcsúti körjegyző elutasítása után a fehérvári járási hivatal környezetvédelmi főosztályához is fordultam. Ők négy hónapig semmit nem válaszoltak, csak telefonon hitegettek, hogy a válasz készül. Miután csütörtökön leutaztam a főosztályvezetőhöz és közzétettem, ahogyan még az illetékessége ügyében sem hajlandó válaszolni, másnap végre megkaptam a mellékelt levelet.

Ebből kiderül az Abszurdisztánhoz méltó tény: az engedélyt egy GAZDASÁGI ÜZEM PORTÁJÁNAK építésére adták ki 🙂 Nem csoda tehát, hogy P. József törvénysértő módon hónapokig próbálta titkolni a tényt, hiszen az egész még annál is kínosabb, mint elsőre hallatszik. Azt kell ugyanis tudni, hogy külterületen nagyon behatárolt a kiadható építési engedélyek lehetősége. Ezért számos vidéki luxusépületnél a hatóságot megtévesztve nem lakóépületre, hanem valamilyen gazdasági épületre kérik meg az engedélyt – aztán senki nem ellenőrzi majd, hogy almaaszaló lesz-e ott vagy egy villa. Vagy a lóistálló mellé a nyeregtartó és raktárhelyiségek kicsit nagyobbak lesznek a kelleténél. Tény, hogy műemléki védettségű épületegyüttes a két cselédszállás mellett két nagy istállóépületből is áll (ezek közül úgy tűnik, az egyiket épp elbontják) De mégis, ez a gazdasági portaépület, ez talán a szokásosnál is kreatívabb…

A tisztánlátáshoz várok még információkat a műemlékvédelmi és építésügyi hatóságtól is, de legalább már megnyugodhatunk: Orbánék nem bunkert építenek. Hanem csak egy portát 🙂

De igaz is, tízmillióan vagyunk, hát ne tudnánk megépíteni egy 1000 négyzetméteres földalatti portát? Na ugye.”

KategóriákMETÁL