Helyi önkormányzati időközi választásra, pláne csupán egy időközi polgármester-választásra nem szokott egy egész ország figyelni. És nem szoktak olyan vélemények elterjedni, hogy ez a következő országgyűlési választásra is hatással lehet, üzenhet 2022-nek. Pláne nem a parlamenti ciklus felében tartott választás esetén. Ma azonban Győr választ új polgármestert, azt követően, hogy a videós botránya után is megválasztott Borkai Zsolt nem sokkal hivatalba lépése után lemondott a tisztségről. Ettől függetlenül ez az elmélet sántít kissé.

A cikk a hirdetés után folytatódikFőként azért, mert nincs összefogás az ellenzéki oldalon. Szóval korántsem biztos, hogy a mai időközi győri polgármesterválasztás eredményéből messzemenő következtetéseket le lehetne vonni.

Győr, persze a Dunántúl és az ország egyik legnagyobb városa, fideszes fellegvár volt mindezidáig, a helyi gazdaság sok más város számára irigylésre méltó, és állítólag végül egy egészen jó jelöltet is sikerült találni a Fidesznek. A felhajtás egyértelműen a Borkai-ügynek köszönhető. Amiről most derült ki, hogy a Fidesz már rég tudhatott a videóról.

Erre utalhat az is, hogy egy eredetileg pécsi, és orszégszerte ismert és kedvelt rockzenész, Lovasi András is megszólalt az ügyben, ráadásul a kormányt sok esetben bíráló Lovasi szavait rögzítő felvételt a Fidesz jelöltje tette közzé a saját Facebook-oldalán. A videót a Mandiner oldalán lehetett először a sajtóban látni. A fideszes Dézsi András Csabát ajánlja a választóknak 6 másodpercben Lovasi:Ha a Fidesz minden jelöltje olyan lenne, mint Dézsi Csaba András, akkor Lovasi Fidesz-szavazó lenne.

A választáson hatan is indulnak.

  • Balla Jenő (Összefogás Győrért Egyesület)
  • Géber József (Mi Hazánk Mozgalom)
  • Hajnal János (független)
  • Kirchfeld Mária (független)
  • Pollreisz Balázs (MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP)
  • Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP).

A választásra jogosultak száma 101 655 fő. Ősszel Borkai Zsolt 19 308 szavazatot kapott, Glázer Tímea (DK-MSZP-Momentum-Jobbik-LMP) 18 662 voksot.

A Fidesz jelöltje 25 éve önkormányzati képviselő, volt alpolgármester is, 2002-ben pedig volt már polgármesterjelölt, akkor az akkori szocialista városvezető legyőzte. Most az MSZP korábbi helyi alelnöke, Németh Árpád is őt támogatta, azt hangsúlyozva, hogy ez a választás nem a pártokról szól.

Címkék:
KategóriákPOP