A Csoóri Sándor Programról és az iskolai kórusok számára meghirdetett pályázatról beszélt Hoppál Péter, Pécs és Komló országgyűlési képviselője, az EMMI kultúráért felelős államtitkára napirend utáni felszólalásában hétfőn a parlamentben.

A cikk a hirdetés után folytatódikA felszólalás teljes szövegéz, és az erről készült összefoglaló sajtóközleményt a Szabad Pécs is megkapta.

Hoppál Péter kulturális államtitkár a parlamenti felszólalásában kijelentette: ?A kultúra a legjelentősebb összetartó erőnk azokkal a magyar testvéreinkkel, akik az országhatáron kívül élnek. Csak a kultúránk őrizhet meg bennünket, és tarthat együtt minket magyarként a Kárpát-medencében?.

Megjegyezte, hogy az erre való kiemelt tekintettel indította el a kormány a teljes Kárpát-medencére kiterjedő hatáskörrel az elhunyt író-költőről, a Magyarok Világszövetsége korábbi elnökéről, Csoóri Sándorról elnevezett, népi kultúrát támogató, 7 és fél milliárd forintos programját.

Elhangzott, hogy a Csoóri Sándor Program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök szakmai munkájának segítése, melyben az évek óta rendszeresen és hivatalosan működő, nem hivatásos csoportok vehetnek részt. A program idei pályázatának 1376 kedvezményezettje közül 592 szervezet a határainkon túl, a Kárpát-medencében ápolja a magyar népi kultúra hagyományait.

 

?Pécsi országgyűlési képviselőként büszkén mondhatom, hogy a nem hivatásos népi együttesek működtetéséből Baranya is méltóképpen kiveszi a részét, hiszen csak a pályázatot elnyerő megyei kisközösségek száma 27, az általuk elnyert támogatási összeg összesen 56,9 millió forint. Ezeket az összegeket a mindennapi működés dolgaira, például népviseletre, hangszerbeszerzésre, táncházi programokra, szakmai és technikai kiadásokra költhetik a népi hagyományokat ápoló kisközösségek? – hangsúlyozta.

 

100 millió arra, hogy minden nap énekeljenek

A Mindennapos Éneklés program részeként elindított iskolai kóruspályázattal kapcsolatban Hoppál Péter elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma 100 millió forintos keretösszeggel pályázatot hirdetett iskolai kórusok, énekkarok alapítására, valamint a meglévők munkájának támogatására. A 289 jelentkezőből kórusműködtetésre 228-an, új kórus alapítására pedig 61-en kaptak támogatást, így összesen szervezet. Ezen a pályázaton Baranya megyéből összesen 16 kórus, a kultúra városához méltó aktivitással 14 pécsi és 2 mohácsi részesül összesen 6 millió 975 ezer forint összegű támogatásban.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákPOP