Idén is rekordot dönt Mohácson a ma kezdődött, hatnapos busójáráson a beöltözött busók és más hagyományőrző maskarások száma alapján: 1750 maskarás gondoskodik arról, hogy a hagyományoknak megfelelően ebben is elűzzék a telet. Persze azt is írhatjuk, hogy “telet”. 

A cikk a hirdetés után folytatódikAz első nap, csütörtök, a Maszkot ölt apraja-nagyja című kisfarsangi készülődéssel telik. A hat nap alatt mintegy nyolcvan programot tartanak a Duna-parti városban.

A szervezők arra számítanak, hogy a következő napokan, akár 50-60 ezer ember is felkeresheti Mohácsot naponta.

Az 1750 busót és más maskarást, 64 busócsoport adja, a dolguk idén is a résztvevők szórakoztatása, ijesztegetése, megviccelése lesz.

Részletes program ITT.

Pénteken maszkfaragók és kellékkészítők kiállítása nyílik, nemrég pedig a Pécsi úti körforgalomban egy busókat ábrázoló szoborcsoportot állítottak fel. A szoborcsoport Trischler Ferenc szobrászművész alkotása.

A busó szoborcsoport, Trischler Ferenc szobrászművész alkotása Mohács határában, az 57-es úton lévő Pécsi úti körforgalomban. A szobrot 2020. február 14-én adták át – Fotó: MTI / Sóki Tamás

Farsangvasárnap a leglátványosabb napja a korábban hagyományosan csak háromnapos – farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó – fesztiválnak. A hagyományoknak megfelelően ekkor ugyanis ladikokkal kelnek át a busók a szigetről, aztán felvonulnak a belvárosban, a télűző farsangi koporsót már sötétedéskor eresztik vízre, új busókat avatnak, és meggyújtják a karnevál hatalmas máglyáját is Mohács főterén.

A Kóló térről a Széchenyi térre történő busóvonulás vasárnap délután kettőkor kezdődik és fél négyig tart. Azt követően, a főtéren lesz az új busók avatása. Fél öttől a farsangi koporsó vízre bocsátása. Este hattól gyújtják meg a máglyát, aztán este tízig lehet kólózni Mohács főterén busóknak és nem busóknak egyaránt.  

A szokásoknak megfelelően idén is húshagyó kedden, a főtéren, koporsóégetéssel zárul a busójárás. A keddi felvonulás is délután lesz, a 14 órás gyülekező után háromkor indul a menet, a máglyát este hatkor gyújtják meg.

A Mohácsi Busójárást 2009-ben az UNESCO felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára.

KategóriákJAZZ