Vannak olyan pécsi cégek, intézmények, hivatalok, amelyek már a kínai koronavírus európai megjelenése után célzott intézkedéseket vezettek be. Mások az első regisztrált magyarországi eset után szigorítottak.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsi Tudományegyetem szigorította a dolgozói külföldre való hivatalos utazásaira, kiküldetéseire vonatkozó szabályozást. Teljes a tiltás, de az egészségügyi dolgozók kivételével van lehetőség egyéni utazási engedélyek kiadására. Mindezt ebben a Pécsmára hivatkozó cikkben írtuk meg.

Tüke Busz – fertőtlenítés

A Tüke Busztól is kapott a pécsi sajtó közleményt pénteken. Ők azt írták, hogy a koronavírus járvány európai megjelenését követően – a járvány megelőzése érdekében – azonnal elkezdték az általuk “megtehető intézkedéseket számba venni, meghozni és végrehajtani”.

A pécsi helyi közösségi közlekedés ellátásáért felelős Tüke Busz Zrt. vezetése már február közepén kiadta az ezzel kapcsolatos intézkedési tervét. Az intézkedési terv alapján a Tüke az alábbiakról gondoskodott a munkavállalók és az utasok védelmében.

  • március 2-től napi szinten folyamatosan zajlik az autóbuszok és a pályaudvari épületek fertőtlenítő takarítása a már meglévő takarítási mennyiségen felül; az autóbuszokon a hagyományos takarításon kívül az utasok által hozzáférhető, érintett felületeket (kapaszkodók, korlátok, fogantyúk, ülések textil borításán kívüli felületei) fertőtlenítik; a pályaudvari épületek fertőtlenítő takarítása naponta kétszer történik
  • a fertőtlenítő takarításokat megbízott minőségellenőr rendszeresen ellenőrzi
  • a járvány esetleges pécsi megjelenése és erősödése esetén a fertőtlenítő takarítások számát tovább emelik
  • február 27-én automata kézfertőtlenítő adagolókat szereltek fel a társaság összes épületében és a végállomások épületeiben
  • pumpás kézfertőtlenítőket osztottak ki azokon a helyeken (ügyfélszolgálat és bérletpénztárak), ahol automata adagolókat nem lehetett felszerelni
  • kézi fertőtlenítőszert szereztek be az utasokkal közvetlenül kapcsolatba kerülő munkavállalók részére – ezek kiosztása folyamatos a gépjárművezetők, a forgalmisták, a diszpécserek és az ellenőrök felé
  • kézfertőtlenítő adagolók kihelyezésével egyidőben a munkahelyeken a kézfertőtlenítők használatával, valamint a járvány megelőzésével kapcsolatos tájékoztató anyagokat helyeztek el

Mint írták, a Tüke Busz Zrt. a koronavírus járvánnyal kapcsolatos hivatalos közleményeket folyamatosan nyomon követi és a járvány alakulásának megfelelően felkészült esetleges további azonnali intézkedések megtételére.

Hauni – beléptetés

A Hauni pécsi gépgyártótó egy sajtólevelében azt írták, hogy miután Magyarországon is van már igazolt koronavírusos beteg, életbe lépett a Hauni Hungaria pandémiás tervének 1. fokozata.

Jelenleg a portákon egészségügyi kesztyűket, szájmaszkokat és kézfertőtlenítőt helyeztek ki, amiket vendégeik is igénybe vehetnek.

És már megkezdődött a gyárba belépők testhőmérsékletének a mérése is. Ami tényleg minden belépőt jelent, a munkavállalókat és a cég partnereit egyaránt. Amennyiben valakinél 37,5 Celsius fok feletti testhőmérsékletet mérnek, akkor az a látogató a Hauni Hungaria területére nem léphet be.

Azt kérik, hogy amennyiben betegnek érzi valaki magát, a tiszti főorvosi ajánlás szerint maradjon otthon és tájékoztassa a háziorvosát.

Amennyiben pedig valaki az elmúlt két hétben kritikus országban járt (Kína, Irán, Olaszország, Dél-Korea), úgy még védőfelszerelésben sem tudják beengedni a gyár területére.

Templomok – szenteltvztartó

A COVID-19-járvány “Magyarországra való betörése” miatt vezetnek be különféle biztonsági intézkedéseket, illetve tettek ajánlásokat, részben a hazai katolikus templomokat is érintően a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia utasítására.

Templomok

– kérik a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét

– a papokat arra kérik, hogy a szentmisék előtt és után fertőtlenítsék kezüket

– a gyóntatóhelyiséget rendszeresen kell szellőztetni, a gyóntatórácsra fóliát rögzíteni

– kérik a szenteltvíztartók kiürítését is, és azok használatának mellőzését

– amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, az vonatkozhat nagy létszámú egyházi rendezvényekre is

Egyházi intézmények, iskolák és plébániák

– kérik a gyakori, lehetőleg óránkénti, gondos szellőztetés elvégzését

– kérik, hogy az illemhelyiségek mindig legyenek ellátva elegendő szappannal, papírtörülközővel és egészségügyi papírral

– kérik a kézfertőtlenítési lehetőség biztosítását az épületbe belépők, az illemhelyet használók számára, valamint az étkezésre szolgáló helyiségekben

Betegellátás

– kérik a betegellátásban részt vevőket az országos tisztifőorvos által kiadott járványügyi rendelkezések betartására

– a házi betegellátásban kérik paptestvéreket, hogy a látogatás előtt és után fertőtlenítsék kezüket

Cikkünk megjelenésekor, péntek éjfél után a hazai igazolt megbetegedések száma nem változott a hivatalos adatok szerint, továbbra is négy főnél mutatták ki az új koronavírust. Mint kiderült, a negyedik, Debrecenben regisztrált személy is külföldi. Gyógyult sincs, de szerencsére elhunyt sincs, a 24 órával korábbihoz képest azonban egy fővel kevesebben vannak már karanténban. A kormány, illetve a Koronavírus Operatív Törzs péntek este bejelentette, hogy egyelőre, e döntés visszavonásáig Magyarország nem ad ki vízumot iráni állampolgároknak.

KategóriákPOP