Már hajnalban keresztbe álltak az autók Hegyeshalomnál, néhányan így próbálták megakadályozni, hogy mások is átjussanak a határon Magyarország felé. Kaminosofőröktől származó információink szerint jórészt bolgár és román állampolgárságú vendégmunkások indultak útnak tömegesen, amikor hírül vették, hogy Magyarország lezárja a határait a külföldi magánszemélyek előtt. FRISSÍTVE!!! Kedd éjjel mégis hazautazhatnak Magyarországon át a vendégmunkások. Rendőrök biztosan vigyáztak a rendre mindkét oldalon, nálunk a készenlétis rendőrök vonultak ki biztosan, de katonák és tekesek azok szerint, akikkkel kora este tudtunk beszélni, nincsenek. Lehetséges, hogy azok a fuvarozók, akik ezt mondták, és akikre lapunk hivatakozott is korábban, “csupán” a magyar készenlétis rendőröket és osztrák rendőröket láttak.

A cikk a hirdetés után folytatódik22.55 Luxemburgban három hónapos szükségállapot jön

Luxemburgban három hónapig tartó szükségállapotot hirdetett ki a kormány kedden, a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében, adta közzé az MTI kedden este helyi lapokra hivatkozva. A kabinet továbbá az építkezéseken folyó munka beszüntetéséről és a játszóterek bezárásáról is döntött. A határokat egyelőre nem zárják le. Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök mindenkit otthonmaradásra ösztönzött. Az országban hétfőn két hétre bezárták az iskolákat és az óvodákat. A szerdán azonosított újabb 59 esettel együtt 140 a fertőzöttek száma a félmillió lakosú nagyhercegségben.

22.50 Belgiumban korlátozzák a kijárást

A belga kormány kedd este kijárási korlátozásokat rendelt el az új típusú koronavírus-járvány terjedésének lelassítása végett, közölte az MTI helyi sajtóhírek alapján. Sophie Wilmes ügyvivő miniszterelnök, mindenkit otthonmaradásra szólított fel, a gyógyszertárak, bankok és posták kivételével minden olyan üzletet, amely nem nyújt létfontosságú szolgáltatást, bezáratnak. Az intézkedések szerda délben lépnek érvénybe és április 5-ig tartanak. A rendelkezés szerint “szabadban való testmozgásra” van lehetőség, de kizárólag egyedül vagy közvetlen családtagokkal együtt. Az új intézkedések végrehajtásáért a rendőrség felel. Az országban már 1243 fertőzött van, 10 haláleset és 15 gyógyulás történt eddig.

Mindeközben Ukrajnában egy nap alatt az eddigi 7-ről 14-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és elhunyt a második beteg is, egy 33 éves nő, akit a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyei kórházában ápoltak, írta az Ukrajinszka Pravda hírportál a Közegészségügyi Központ jelentésére hivatkozva.

22.10 Este kilenc óra körül valóban megnyitották a tranzitútvonalat

Ahogyan azt ígérték, este valóban megnyitották a határt és a tranzitútvonalat a várakozók előtt. Külön forgalmi sávban haladhatnak a magyar, illetve külön sávban a román és a bolgár rendszámú autók. A sor mostanra már akár 30 kilométeres is lehet helyszíni beszámolók és sajtóértesülések szerint.

Szijjártó Péter az osztrák, a bolgár és a román kollégáihoz is szólt.

21.40 A Vöröskereszt is ott volt a határon

Az osztrák Kurier beszámolója szerint a Vöröskereszt munkatársai is ott voltak az osztrák-magyar határon, négy mentősautóval, és palackos vizet osztogatva segítette a várakozó embereket, de mint azt a burgenlandi Vöröskereszt szóvivője elmondta, folyamatosan mérték fel a szükségleteket, és azt, hogy mivel tudnak segíteni a várakozóknak.

19.15 Élőben tudósít a HVG a határról

A HVG tudósítója, a korábban a Magyar Televíziónál, illetve a Pécsmánál és a Pécs Tv-nél is dolgozó Kaufmann Balázs a határról, Hegyeshalom/Nickelsdorfból jelentkezett be élő adásban kedd este.

17.35 – Átengedik a határon a vendégmunkásokat

Kedd éjjel mégiscsak átutazhatnak Magyarországon a két határ, Magyarország és Ausztria határai közt rekedt román és bolgár vendégmunkások, megnyitják előttük is a határokat, írta meg frissített cikkében az Index.

Azt is írták korábban, hogy a helyzet feszült volt, és valóban többen maradtak élelem és víz nélkül a határon. Körülbelül 3500 román és bolgár állampolgár mellett mindössze 8-10 magyar volt, így a hivatalos tájékoztatás is románul folyt a hangosbeszélőn keresztül. Voltak, akik amiatt aggódtak, mert a két határ közötti tömegben többen is elkaphatták a koronavírus-fertőzést, mert állítólag „egymásra köhögött mindenki”.

Az Index hivatkozik a Kurier című osztrák lap értesülésére is, ami szerint kedden délelőtt már nyugodt volt a helyzet, a hajnali órákban azonban avlóbanegyfajta blokádot alkottak az átkelni nem tudó románok és bolgárok. Merthogy a románok elfoglalták a sávokat hajnalban, és több órán keresztül állt a blokád. Azt mondták állítólag, hogy ha őket nem engedik át, akkor senkit se.

Az Indexen azt írták, hogy a bukaresti külügyminisztérium szerint Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter megígérte, hogy a magyar hatóságok kivételesen, egyszeri alkalommal, a lehető legrövidebb időn belül lehetővé teszik a román állampolgárok hazautazását Magyarországon keresztül, miután ennek részleteiről megállapodnak egymással a két ország illetékes belügyi szervei.

KORÁBBAN ÍRTUK

Már hajnalban káosz volt, azóta pedig csak fokozódott a helyzet. 15-20 kilométeres sorokról kaptunk tájékoztatást. És arról, hogy az osztrák katonaság és a magyar TEK munkatárásai is a helyszínen vannak.

Pontosítás 20.00: Kedd esti helyszíni beszámolók szerint kizárólag rendőrök vigyáznak a rendre, osztrák oldalon is csak rendőröket láttak, a magyar oldalon pedig készenlétis rendőröket. Azaz, ha voltak is korábban, akár hajnalban, akár később magyar tekesek és osztrák katonák, ahogyan több fuvarozó beszámolójára hivatkozva írtunk róla, este már biztos, hogy sem a tek munkatársai, sem katonák nem voltak a határon. Sőt, igazából most már viszonylagos nyugalom is van, és nincs is túl sok egyenruhás, aminek lehet oka az is, hogy kiderült, átengedik a vendégmunkásokat kedden éjjel a magyar határon Románia és Bulgária felé is.

A feszültség és a felháborodás is nő, hiszen azok sem tudnak áthaladni a sor miatt, akiknek amúgy szabad útjuk lenne.

Vannak, akik szerint javulna és oldódna is a helyzet, ha lenne egy kijelölt tranzitútvonal a főbb irányokba, hogy azok is haza tudjanak menni, akik eddig nem tudtak.

Mindeközben már öt, egymástól teljesen különböző forrásból, de nem hivatalosan, arról értesültünk, hogy szerda éjféltől Magyarországon is elrendelhetik az új koronavírus járvány lassítása érdekében a kijárási tilalmat is. Írtunk ezügyben kérdést a központi koronavírus operatív törzsnek is a múlt éjjel, de egyelőre nem kaptunk választ.

Az biztos, és ez már informálisnak, félhivatalosnak nevezhető információ, hogy a kormány valóban vizsgálja a magyarországi kijárási tilalom elrendelését is. A legfrissebb értesülés szerint azt akár már szerda éjféltől elrendelhetik, azaz csütörtöktől lépne érvénybe, de a döntés még biztosan nem született meg. Illetve ha elvben meg is született, akkor sem jutott még el a hatóságokhoz, próbáltunk helyben is érdeklődni erről, de valóban nem kaptak még erről sehol hivatalos tájékoztatást.

De mit is jelenthet ez? És lenne-e okunk a pánikra?

Igen, az biztos, hogy azzal jelentősen csökkenne az állampolgárok mozgástere. A teljesen pontos hazai szabályokat nyilván csak akkor tudjuk meg, ha elrendelik a kijárási tilalmat (vélhetően első ízben 15 napra)), de egészen biztosan mindez nem azt jelenti, hogy nem lehet egyáltalán kimenni a lakásból.

A nemzetközi példák alapján is írható, hogy élelmiszert vásárolni, orvoshoz vagy gyógyszertárba egészen biztosan el lehet menni otthonról kijárási tilalom idején is. Illetve azok, akik a munkájuk vagy más objektív ok miatt nem tudnak otthonról dolgozni, azok biztosan elmehetnek a munkahelyükre is, sőt még akár a szabadban sportlni, például futni is lehet majd, ha minden igaz. Az biztos, hogy elővigyázatosnak kell és érdemes lenni, de pánikolni továbbra sem szabad, mert valóban nincs rá ok, ha betartjuk a legfontosabb szabályokat.

Árufuvarozás

Mint ebben a cikkünkben megírtuk, a magyar kamionsofőrök akár még a kötelező kéthetes házi hatósági karantén ideje alatt is dolgozhatnak, ha jól érzik magukat, ha a munkáltatójuk is hozzájárul és ha a külön emiatt beszerezhető járványügyi hatósági engedélyt is megkapták a munkavégzésre, meghatározott szigorú feltételek mellett persze.

Merthogy a Magyarországra tartó, vagy innen kiinduló áruszállításban, illetve a hazánkat is érintő hivatalos nemzetközi tranzitforgalomban részt vevő tehergépjárművek korlátozás nélkül átléphetik az államhatárt és közlekedhetnek most is. (Például emiatt sem kell egyelőre senkinek attól tartania, hogy nem lesz a boltokban áru.)

Kivételt csak az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Iránból és Izraelből érkező járművek képeznek. Ezekn helyzet kezelésére egyébként külön, új KRESZ-táblát is bevezetnek.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

15.15 Franciaországban is elrendelték, Szerbiában pedig holnaptól kijárási tilalomél a 65 év felettiek részére

A kijárási tilalom elrendelése azért is merülhet fel egyre több helyen, mert egy, a Science nevű tudományos lapban most frissen bemutatott új kínai kutatás szerint Kínában az azonosítatlan fertőzöttek indították el az új koronovírus járványát, és csak a tömeges tesztelésekkel kísért szigorú korlátozások állították meg a terjedést.

Legalább két hétig nagyon erősen leszűkítik a francia állampolgárok mozgási lehetőségeit is, a teljes országban kedd déltől rendeltek el kijárási tilalmat. “Háborúban állunk” – fogalmazott az intézkedés bejelentésekor Emmanuel Macron elnök

Kijárási tilalmat rendelnek el az idősek számára, bezárnak az állami és helyi önkormányzati közigazgatás tolóablakai, harminc napra felfüggesztik a gyógyszerkivitelt, a kávézók és éttermek működését pedig szigorítják – mindezt Ana Brnabić szerb miniszterelnök jelentette ki a válságstáb ülését követően, írja a 021.rs hírportál.

Címkék:
KategóriákMETÁL