Harmincegy napirendi pontot tárgyal Pécs közgyűlése kedden délelőtt kilenc órától. Zárt ülésen négy ügyről szavaznak, többek közt az Év Rendőre és az Év Tűzoltója díjak átadásáról is. A nyílt ülés első pontja lesz Pécs 2020-as költségvetésének elfogadása. Kiderül, lesz-e egyáltalán új költségvetés, és ha igen, akkor az apokaliptikus verziót fogadják-e el, vagy a másik két opció közül valamelyiket.

A cikk a hirdetés után folytatódikLekapcsolják-e idén a villanyt Pécsett, kis túlzással erről fognak szavazni ma délelőtt, a pécsi önkormányzat közgyűlésének márciusi közgyűlésén. Ilyenkor ugyanis mindig a város új közgyűlésének az elfogadása a fő napirendi pont. Ma is. Csakhogy, mint az ismert, Pécsnek mintegy 8,5 milliárd forint kamatmentes rendkívüli kormányzati támogatást kellene visszafizetnie december elsejéig.

Ennek a teljesítésére vázolt fel a Péterffy Attila vezette új pécsi városvezetés egy három különböző lehetőségből álló tervet. Vagy ezek valamelyikét szavazzák meg, vagy nem fogadják el a költségvetést.

Ha nem fogadnák el, ami amúgy törvényi kötelezettség március 15-éig, akkor az történik, hogy a tavalyi költségvetés számai az irányadók, azok alapján kell működni, később aztán lehet még módosítani. Habár ez az, amit valószínűleg nem akar az új vezetés.

Péterffyék a hármas  vagy “C” variáció mellett teszik le a voksukat, miszerint az idén ki tudnak fizetni mintegy 2,4 milliárd forintot, remélt gazdasági növekedésből és tartalékképzésből, illetve a fennmaradó 6 milliárd forintot egy ingatlancsomag átadásával biztosítanák. Mint ismeretes, annak idején, 2017 vége és 2018 tavasz közt komoly ingatlanfedezet terhe mellett kapta meg a pécsi önkormányzat a 6,5+3+3 milliárd forint rendkívüli kormányzati támogatást. Ebből a 12,5 milliárd forintból fizettek vissza Páváék 1 milliárd forintot, plusz a 3 milliárd 2018. Végi visszafizetési határidővel felvett, rövid távú kölcsönt. Azaz maradt 8,5 milliárd forint, amit 2020. december 1-jéig kell visszafizetni.

A kormánypártok és szövetségeseik, azaz a jelenlegi pécsi ellenzék azt mondja, hogy ők a “B” verziót fogadnák el, azt, hogy fizesse ki az említett 2,5 milliárdot idén Pécs, aztán, a következő három évben 2+2+2 milliárd forint visszautalásával rendezze le a tartozást. Azt ők is tudják, hogy ehhez kell a kormány beleegyezése, de szerintük a kormány ebbe belemenne, csak Péterffyéknek kellene komolyan venniük az erről való tárgyalást, és a Pénzügyminisztérium és a kormány tájékoztatását.

Az első, “A”-jelű verzió szól arról, hogy a 2,5 milliárdon túl a 6 milliárdot is visszafizetik, készpénzben, de akkor egészen rendkívüli intézkedéseket kell bevezetni, ez lenne az ára a terljesítésnek, például a helyi buszközlekedés korltozása, a közvilágítás majdhogynem teljes lekapcsolása, és intézmények költségvetésének a kurtítása.

Hamarosan kiderül, mi következik.

KategóriákMETÁL