Tevan Imre lett az Index.hu egyik új főszerkesztő-helyettese – olvastuk a 24.hu cikkében a korábban az Indexnél is dolgozó Tevan saját nyilvános Facebook-bejegyzésére hivatkozva. Az újságíró 2004-2011. közt az Index főszerkesztő-helyettese volt, majd távoznia kellett, és pár év múlva már az orbánosított Origo.hu-nál kötött ki.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Tevan Imre az írta, hogy garanciákat kapott arra, hogy ha tartalmi beavatkozást észlelne a lapnál, akkor ezt nyilvánosan jelezheti, vagyis a kötelező üzleti titoktartási nyilatkozat erre az esetre nem tér ki.

Nyilván sokan azt fogják gondolni, hogy mocskos áruló vagyok – írta Tevan.

Tevan 2011-ben távozott az Indexből, igazából elbocsátották, majd három évvel később, 2014-ben került az Origóhoz, a gazdasági rovatba, aztán nem sokkal klsőbb felelős szerkesztő lett. Vagyis Tevan az Origóhoz azután került, hogy politikai nyomásra felmondtak Sáling Gergő akkori főszerkesztőnek, ezután a szerkesztőség nagy része távozott.

Bodolai Lászlóék döntését tehát sokan értékelhetik majd cinizmusként is (e sorok írója tömény ciniizmusként tekint erre a „tulajdonosi” döntésre) ezt a választást.

11.45 A VS.hu-hoz is a gerinces újságírók távozása után érkezett – Tevan dolgozott a vs.hu-nál is, ahová – mily meglepő – éppen azt követően ment, hogy felállt szinte a teljes szerkesztőség. A vs.hu-tól azért mentek el az újságírók, mert megtudták, hogy az MNB alapítványai (amelyekkel kapcsolatban hangzott el, hogy elveszítette „közpénz-jellegét”) finanszírozták a portál működését. Az Index tehát „sorban” a harmadik olyan szerkesztőség, amelyhez Tevan akkor érkezik, amikor előtte szakmai és lelkiismereti okokra hivatkozva gerinces újságírók inkább otthagyják a lapot. 

Tevan mindenesetre azt írta, hogy a legegyszerűbb azt gondolni, hogy az Index szerkesztőségével valamilyen előre kitalált mesterterv végzett, és „ha azt nézzük, hogy milyen országban élünk, és ha a körülményeket vesszük figyelembe, ez akár lehetne is az igazság”.

Ő azonban biztos abban, hogy „a két fél (a szerkesztőség és az alapítványi elnök) egymás lépéseire olyan válaszlépéseket adott, ami végül az egyikőjük által sem kívánt eredményre vezetett, hiszen mindketten meg akarták őrizni a független Indexet, sőt tulajdonképpen mindketten kompromisszumkészek voltak, csak nem mindig ugyanabban és ugyanakkor.”

Ezzel együtt is nagyon sokat gondolkozott azon, hogy újra elvállalja-e azt a főszerkesztő-helyettesi pozíciót, amiből csaknem egy évtizede kirúgták.

A lényegi kérdés, hogy lehet-e normális, független újságot csinálni továbbra is az Indexben. Az derült ki, hogy lehet, mégha csak azért és addig is, mert és ameddig engedik. És ez az ameddig egészen biztosan nem örökre szól. Átéltem már egyszer egy nagyon hasonló helyzetet az Origóban, és ott szűk két évig lehetett normális és vállalható újságot csinálni.”

Bodolai László, az Index.hu igazgatóságának elnöke és résztulajdonosa hosszan nyilatkozott a minap a Média1-nek egy podcast-adásban, ahol újra és újra elmondta, hogy ők továbbra is független lapot szeretnének írni és hogy tovbábbra is az a véleménye, hogy Dull Szabolcs üzleti titkokat szivárogtatott ki a konkurenciához. Amit Dull viszont nagyon határozottan cáfol, az pedig józan érvekkel továbbra sem nagyon magyarázható, hogy az Index volt újságíróinak Bodolai miért is nem mondta el azt, hogy milyen sejtései voltak Dullról.

Megszűnhetett volna az Index, ha felállok – Bodolai László 90 percen át válaszolt a Media1 rendhagyó műsorának kérdéseire | Media1

Bodolai László ügyvéd, az Index.hu Zrt. és az azt tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) elnöke volt a Media1 rendhagyó, tegnap esti, 2020.07.28-i műsorának vendége. A műsorban Bodolai László több mint 90 percben válaszolt az Indexszel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre a lap körül kialakult helyzet kapcsán.

Az alábbi linkről pedig egy olyan korábbi beszélgetés felvétele érhető el a Digi Sport adásából (innen vágtuk ki kiemelt fotónkat is), ahol Tevan Imre éppen Szombathy Pállal beszélget egy, a fentiekhez képest könnyedebb témáról.

Csíkot húzni a térképen, ez motiválja a köpcös kéktúrázót

Tevan Imre újságíró volt Szombathy Pál műsorvezető vendége a DIGI Sport napindító műsorában, a Reggeli Startban.

KategóriákMETÁL