Az eset szerdán történt. Az elájult gyerek életét az utána szaladó diáktársai menthették meg, értesült a hírről a Szabad Pécs. Tudtunkkal már mentálhigiénés és pszichológus szakembereket hívtak az iskolába. Több diák is azt mondta otthon, hogy az iskola igazgatója azt kérte, ne beszéljenek az esetről.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Fizikailag szerencsére már jól van az a negyedikes fiú, aki a Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola tanulója, de információink szerint a lelki és mentális állapotának megfigyelésére kórházba került.

Úgy tudjuk, egy nem helyi, hanem egy közeli településen élő tinédzserről van szó.

A Szabad Pécs közvetve ismerte meg egy kozármislenyi szülő által elmondottakat, így értesültünk a történtekről. Részeletesen elmondták, hogy mi történt, vagy mi történhetett, de a részletek egy részét nem közöljük a cikkben.

A szülő igencsak fel volt dúlva, mivel azt mondta, hogy szerdán késő délután észrevette, hogy a negyedikes gyermekével valami nem stimmel, nem úgy viselkedik, ahogyan szokott. Amikor pedig rákérdezett ennek az okára, a gyermek elsírta magát. Aztán bevallotta, hogy egy osztálytársa aznap, az iskolában, tanóra közben felakasztotta magát.

Ráadásul a szülő azt is elmesélte, hogy ezt követően hívott más szülőket is, s kiderült: több helyen is ugyanezt mondták a gyerekek, a történtekről is, és az igazgató kéréséről is.

Öngyilkossági gondolatok esetén több telefonos segélyhívó is rendelkezésre áll. Az Ifjúsági Lelki Elsősegély a 137-00 ingyenes számon elérhető hétköznapokon 17-21 óra között, illetve a Magyar Telefonszolgálatok Országos Szövetsége a 116-123 ingyenes számon érhető el 24 órában. Az 1975 óta működő, öngyilkosság-megelőzéssel foglalkozó Pécsi SOS Élet Telefonszolgálat minden nap, este 7-től reggel 7-ig érhető el, a szintén ingyenesen hívható 06-80-505-390-es számon.

Vasárnap – 9.30 Új cikk a témában, új információkkal és az igazgatónő nyilatkozatával

A legfontosabb: a negyedikes fiú szerencsére túlélte az esetet. Sőt, valószínűleg az ijedtség nagyobb lehetett, mint végül a fizikai sérülés. A lelki és mentális állapota miatt azonban nagyon is szükséges volt a beavatkozás, és a megfigyelés, és még szükséges lehet a későbbiekben is.

Az esethez rohammentőt hívtak, és tudtunkkal szükség volt a mentőorvos és az ápolók helyszíni beavatkozására is.

Információink szerint a 10-12 év közti fiú szerdán napközben a teljes negyedik évfolyamának, négy osztálynak tartott együttes testnevelés órán vett részt.  Egy vagy több feladatot azonban nem, vagy nem megfelelően sikerült elvégeznie.

Az egyik ilyen után a gyerek azzal a felkiáltással hagyta el a tornacsarnokot, hogy akkor ő most megy és öngyilkos lesz.

És valóban, mint később kiderült, miután elhagyta a tornatermet, az öltözőbe ment, ahol tényleg megpróbálta magát felakasztani.

Szerencsére nem sokkal később több osztálytársa is utánament, s egyiküknek, egy magasabb, erősebb termetű fiúnak fiúnak sikerült megmentenie a diákot.

Azonnal riasztották a mentőket, ők a helyszínen ellátták a fiút, s gondoskodtak a megfelelő egészségügyi intézménybe való szállításáról.

Az intézményi szabály és protokoll szerint a testnevelőtanárok nem mennek be a gyerekek öltözőjébe, a folyosón várják meg őket, de itt valószínűsíthetően csupán arról volt szó, hogy amíg a testnevelő a többi, nem kevés gyerekre vigyázott, néhány osztálytársat a gyermek után küldött, hogy megnézzék, nem készül-e valóban meggondolatlanságra.

Ezt azonban csak találgatni tudjuk, mert azt követően, hogy csütörtökön délelőtt értesült lapunk arról, mi történt, folyamatosan próbáltuk csörgetni, telefonon elérni Varga Évát, az intézmény főigazgatóját. Majd, miután több alkalommal sem tudtuk elérni őt, párhuzamosan próbálkoztunk Páva Péternél is, a Pécsi Tankerület vezetőjénél. (Az biztos, hogy korábban mindketten ismerték e cikk írójának telefonszámát.)

Így hát, nem sokkal ezelőtt megkerestük Bíró Károlyt is, Kozármisleny polgármesterét. Ő szintén fel volt dúlva. Megerősítette, hogy valóban történt egy ilyen megdöbbentő eset, s hogy szerinte az a legfontosabb most, hogy a diák jól van, s hogy a tanulókkal már ma szakemberek foglalkoztak.

Őt ugyanis csak nem sokkal a mi telefonunk előtt tájékoztatta Varga Éva igazgató a történtekről. Mint mondta, nehezményezte is, hogy csak egy nappal később hívta fel. Addigra amúgy már ő is hallott az esetről, mert több szülő is megkereste az eset miatt. Sőt, emiatt ő maga is hívta Páva Pétert is, akivel sikerült, még a kozármislenyi iskolaigazgató telefonja előtt beszélnie.

Bíró Károly közölte, hogy az iskolaigazgató, Varga Éva a maga bevallása szerint csupán betartotta a szolgálati utat, s előbb a tankerületet és a minisztériumot értesítette a történtekről, aztán viszont a polgármestert is hívta. Igaz, már csak ma, több, mint 24 órával a történteket követően jutott oda, hogy értesítse a polgármestert. Az igazgató arról is tájékoztatta a polgármestert, hogy a helyzethez képest igyekeztek mindent elkövetni a rendezésért, a diákokkal már ma mentálhigiénés és pszichológus szakemberek beszélgettek.

Bíró Károlyt megkérdeztük arról is, hogy rákérdezett-e arra Varga Évánál, hogy az iskolaigazgató miért is kérte személyesen azt a gyerekektől, hogy ne beszéljenek otthon arról, hogy mi történt. Ezt ugyanis lapunk szerette volna megtudni Varga Évától, ha felveszi a telefont, vay visszahív minket. És nyilván Páva Pétertől is megkérdeztük volna, mit gondol erről tankerületi vezetőként. És mit gondol volt gimnáziumi igazgatóként, hiszen ő korábban a pécsi Nagy Lajos Gimnázium igazgatója volt. 

A polgármester azt mondta, hogy igen, ő is feltette ezt a kérdést, s Varga Éva válaszolt is rá: azt, hogy ezt így, ilyen formában nem kérte a gyerekektől. Ő csupán azt kérte, hogy amíg szakemberek nem érkeznek az iskolába, és nem beszélnek a diákokkal, addig, azaz a mai napig ne beszéljenek a történtekről, lehetőleg senkinek – közölte ezt a részletet kérdésünkre a beszélgetésből Bíró Károly.

Azt már mi mondjuk el, hogy Varga Éva ráadásul önkormányzati képviselő is, igaz, nem annak a helyi informális szervezetnek a tagja, amelyik megnyerte az őszi választást a Pécs melletti kisvárosban.

A kozármislenyi intézményről azt is érdemes tudni, hogy a megye második legynagyobb alapfokú oktatási intézménye, és kiemelt náluk a sport, a különféle sportágakban és a testnevelésben is több órájuk is van, és a más alapfokú intézményekéhez képest is magasabbak lehetnek az elvárások.

Lapunk információi szerint éppen most, a napokban van az iskola magasabb vezetői pályázatának beadási határideje, az új vagy újra kinevezett vezető ötéves megbízatást nyerhet el.

Frissítés 18.05 – Lehet, hogy nem hívtak azonnal mentőt?

Bíró Károly kozármislenyi polgármester nemrég a Facebookon, lapunk cikkét megosztva posztolt arról, hogy újabb információkat kapott, és ez alapján egyáltalán nem biztos az, amit neki elmondott az igazgató, hogy azonnal mentőt hívtak. Hogy még az is lehetséges, hogy akár másfél óra is eltelt az eset és a mentő kihívása közt. Megjegyezzük: ha így volt, akkor az egészen biztos, hogy azt is jelenti egyben, hogy a diák a történtek után és ellenére is viszonylagosan jól lehetett, látszólag legalábbis. Persze még így is felmerül a kérdés, hogy ha ez így is volt, és tényleg csak később riasztották a mentőket, kinek a döntése volt a habozás.

Bíró Károly bejegyzése szerint a tankerületi vezető és az igazgatónő tájékoztatása között több ellentmondásra derült fény. Mint írta, holnap (azaz pénteken) kezdeményezni fogja a baleset minden részletének kivizsgálását a tankerületnél.

Frissítés 18.20 – Egy szülő szerint csak egy szerencsétlen baleset volt, szó sem volt öngyilkossági kísérletről

Egy szülő írt cikkünk facebookos megosztása alá egy üzenetet nemrég. Ő azt írta, hogy az egyik olyan fiú édesanyja, aki ott volt az esetnél, és hogy egy nagyon szerencsétlen baleset volt, de valóban csupán egy baleset. És szó sem volt arról, hogy a szóban forgó fiú öngyilkos akart volna lenni. A diák nem mondott ilyet. És, hogy így már szerinte teljesen helyénvaló is az, hogy a diákoktól azt kérték, hogy ne beszéljenek erről.

Megjegyezzük: mint írtuk is, nem csak közvetve egy szülőtől hallottunk erről a történetről. Lapunk azt követően írta meg a cikket, hogy sikerült elérnie az első olyan, hivatalos személyt, aki tudhat róla, és aki megerősítette az esetet, Bíró Károly polgármestert.

A kommentet olvasva újra beszéltünk vele, ő megerősítette ismét, hogy nem csak több szülő mondta el neki azt, hogy mit mondtak otthon a gyerekek, és az a lapunk által korábban leírt, fentieknek felel meg, hanem aztán később az igazgatónővel és a tankerületi vezetővel is beszélt. Mindkettőnél érdeklődött a történtekről, és mindkettőnél azt mondta, hogy neki öngyilkossági kísérletről számoltak be. Bíró Károly megismételten azt állította, hogy egyik személy, sem a tankerületi vezető, sem az igazgató nem beszélt neki olyanról, hogy csupán egy ngyon szerencsétlen baleset történt volna. És nem cáfolták azt, hogy nem arról lett volna szó, amit neki is elmondtak.

És közölte azt is, hogy már teljesen bizonyos abban is, amit írt a bejegyzésében, hogy másfél óra eltelhetett az eset és a mentők kiérkezése közt, és ez nyilvánvalóan azért történt, mert nem azonnal, hanme csak valamivel később hívtak mentőt a fiúhoz.

KategóriákMETÁL