A fővárosi Pesti úti idősek otthonába bejutott vírus miatt drasztikusan nőtt a fertőzöttek száma, és az elhunytaké is. Csak ott 151 új igazolt fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, és már hét bentlakó elhunyt.

A cikk a hirdetés után folytatódik1190 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, azaz 210 fős az emelkedés egy nap alatt. Ebben benne van a tegnap bejelentett budapesti, Pesti úti idősek otthonának eddig ismert számai: mostanáig csak a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott otthonban 151 igazolt koronavírus-fertőzött van. A baranyai adatok is emelkedtek, míg az azt megelőző három napban nem volt változás, 24 óra leforgása alatt 23 főről 28 főre emelkedett a hivatalos baranyai fertőzöttek száma.

Rendõr és mentõautók a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthona udvarán 2020. április 9-én – Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Az elmúlt 24 órában a hivatalos adatok szerint koronavírus fertőzés miatt elhunyt 11 krónikus beteg, 7 közülük fő a Pesti úti otthon lakója. Ezzel 77 főre emelkedett az elhunytak száma.

Egy lakót szállít el védõruhába öltözött mentõ a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthonából 2020. április 9-én – Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A kórházakból eddig 112 fő távozott gyógyultan.

Mint a kormányzati tájékoztatási honlap írja, a több mint ötszáz fős Pesti úti idősek otthonában a fertőzöttek száma várhatóan magasabb lesz, mert a laborvizsgálatok még jelenleg is tartanak.

A kormánypártok szigorú viszgálatot követelnek

A kormánypártok nagyon szigorú hatósági vizsgálatot követelnek annak kiderítésére, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak mint fenntartónak milyen felelőssége van a Pesti úti idősek otthonában kialakult helyzet miatt – közölte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.

Szerinte kijelenthető, hogy “a Fővárosi Önkormányzat, azaz a Karácsony Gergelyék által fenntartott Pesti út idősek otthona gócponttá vált a koronavírus-járványban”. Sőt, azt is mondta, hogy mostanra azt is tudják, hogy a fenntartó számos olyan hibát vétett, ami egyértelműen hozzájárulhatott ehhez.

KategóriákMETÁL