A helyi sportcsarnokban kezdték el a mai napon a tömeges tesztelést Kozármislenyben, amit az önkormányzat szervezett meg, elsőként a városi rangú magyar települések közt. És rögtön, az első napon volt is valaki, egy hölgy, akinél pozitív eredményt mutatott a teszt.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Igaz, a polgármester tájékoztatása szerint a nő, akinél pozitív eredményt hozott a vérből kimutatott gyorsteszt, lakcíme szerint helyi lakos, de amúgy a mindennapokban nem a településen él.

Az önkormányzat által támogatott, kedvezményes árú tömeges tesztelésről, a Szabad Pécs számolt be. Megírtuk azt is cikkünkben, hogy a gyorsteszt lényege, hogy nem a koronavírus kórokozóját mutatja ki, hanem olyan, az emberi szervezet által termelt antitesteket, amiket akkor termel a szervezetünk, ha új típusú koronavírussal megfertőződtünk. Már, ha volt vele dolgunk, persze, és nem nagyon friss még a fertőzés.

Az első kozármislenyi pozitív esetről a HVG számolt be. Mint írták, szombaton kezdték Kozármislenyben a lakosság tesztelését, és már a délelőtt folyamán találtak pozitív esetet. Bíró Károly polgármester tájékoztatása szerint az illető tünetmentes, és mert nem lakik a városban, abban bíznak, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a járvány elszabadulásától kell tartani a Pécs melletti kisvárosban.

Mint megírtuk, a tesztelés május végéig tart, és elvileg akár 5000 felnőtt korú helyit is letesztelhetnek, ha ennyien vállalják az ingyenes körbe tartozó kozármislenyieken kívül, hogy kifizetik a piaci árnál jóval olcsóbb,d e térítéses, több mint 6000 forintba kerülő gyorstesztet. Az önkormányzat szerint 2-3 ezer fő tesztelése várható, napi legfeljebb 80-90 fő tesztelésével.

A Szabad Pécs beszélt szombaton este Bíró Károly polgármesterrel, aki azt mondta, hogy mára véget ért, lezárult a tesztelés, 90 főt teszteltek, de szerencsére senki másnál nem volt pozitív a teszt. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy olyan embernél sikerült igazolni, hogy találkozott a vírussal, aki tünetmentes volt, nem is sejtette, hogy fertőzött lehet. Holnap folytatódik a tesztelés, mintegy 90 főt vasárnap is letesztelnek Kozármislenyben, ahol eddig több, mint 300 helyi jelezte, hogy részt fog venni a szűrésen, és él a kedvezményes gyorstesztelés lehetőségével.

KategóriákMETÁL