Huszonhét évvel azt követően, hogy beszüntette magyarországi adását a legendás Szabad Európa Rádió (SZER), idén nyáron ismét elindítják magyarországi működésüket, ezt a Deutsche Welle-nek (DW) adott interjújában jelentette be Jamie Fly, a SZER igazgatója. A rádió azonban most már nem hagyományos, hanem digitális formában lesz jelen. Tíz újságíróval kezdhetik működésüket.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az új típusú koronavírus-járvány ellenére is elindítja újra magyarországi adását, mégpedig már az idén nyártól a Szabad Európa Rádió. A már egy ideje tervezett magyar adás beindításáról a Deutsche Welle-nek beszélt egy interjúban Jamie Fly, a SZER igazgatója.

Ami sok tekintetben szimbolikus, és beszédes is. Amint arra cikkében a DW utal is, a vasfüggöny összeomlása után, és azzal, hogy az Egyesült Államok megnyerte a hidegháborút, Magyarország pedig egy feltörekvő, nyugatbarát demokráciává fejlődött. az amerikai Szabad Európa Rádió beszüntette magyarországi adását. Most pedig újraindítják.

Arról tavaly szeptemberben a New York Times számolt be, idehaza pedig a 444 szúrta ki, hogy a SZER-nek ismét lesz magyar adása, és várhatóan 2020 májusában indul. Ehhez a NYT cikke szerint az kellett, hogy az amerikai Kongresszus is jóváhagyja a döntést, hiszen amerikai kormányzati hátterű rádióról van szó. A hírről egyébként John Lansing, az Egyesült Államok Globális Médiaügynökségének vezetője beszélt a NYT-nak múlt ősszel.

A mostani friss DW-cikkben pedig az szerepel, hogy az Egyesült Államok Globális Média Ügynöksége reagál arra, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz-kormánya alatt folyamatosan rosszabbodott Magyarországon a demokrácia és a sajtószabadság helyzete.

Jamie Fly igazgató közölte azt is, hogy körülbelül tíz újságíró fog cikkeket írni és tartalmakat létrehozni majd a SZER magyar oldalán és közösségi platformjain.

„Azt szeretnénk, hogy a nagymértékben polarizált magyar médiakörnyezetben a SZER egy olyan semleges felület legyen, ahol bárki – politikai nézeteitől függetlenül – fontos információkhoz juthat” – közölte Jamie Fly.

Azt is hangsúlyozta, hogy a magyar média most nagyrészt kormányzati ellenőrzés alatt áll.

KategóriákPOP