Bővült a Janus Pannonius Múzeum kiállítóhelyeinek száma, mától látogatható Pécs országos hírű patikamúzeuma a Sipőcz-házban.

A cikk a hirdetés után folytatódikAhogy az a JPM tájékoztatásából kiderül, itt működött a város első nyilvános ?apotékája? (a Szerecsen), amelyet 1697-ben alapított Seitz Nepomuk János ?ad Aethiopem zum Mohren? néven. Több tulajdonosváltás után a Szerecsen Patika, a XIX. század közepén a Sipőcz-család birtokába került. Sipőcz István – akinek neve máig olvasható a patika bejárata feletti díszes homlokzaton – 1857-től lett tulajdonos. A helyiek gyakran azóta is Sipőcz Patikaként emlegetik a kultikus helyszínt, hiszen a családban a patikus mesterség tovább öröklődött. A gyógyszertár az elnevezését azonban a homlokzati falfülkében álldogáló szerecsen szoborról kapta, továbbá az üzlet belső terében szintén egy szerecsen fiú vonzza magára a látogató figyelmét. 1950-ben a gyógyszertárakat – így a Szerecsent is – államosították, patikamúzeumként csak 1990-ben nyitották meg újra.

A Szerecsen Patika az 1990-es felújítás során két múzeumhelyiséggel bővült, amelyben a látogatók a gyógyszerészet- és orvoslástörténeti kiállításban sétálva különleges, míves megmunkálású gyógyszerkiadó üvegcséket, fából, fémből és kerámiából készült patikaedényeket, régi gyógyászati eszközöket és gyógyír recepteket egyaránt megtekinthetnek. További kuriózumként említhetők a mérlegek, amelyek még a régi mértékegységeket veszik alapul, vagy az a kézi tekerésű tablettázógép, amely bár rendkívül kis termelékenységű volt, ám a végeredmény – a gyönyörű, formázott tabletta – kárpótolta a gyógyulásra váró beteget.

A megnyitón sok személy mellett Őri László alpolgármester is felszólalt, hogy újabb akármivel bővítse az általa átadott dolgok sorát (többek között autók, lovak és könyvtárak után). Sőt azt is bejelentette, kezdeményezni fogja a patika bekerülését a Pécsi Értéktárba. Ha ez összejön, elmondhatják, hogy még a patikának is sikerült az, ami Fodor Ibolyának nem

A Szerecsen Patika Kiállítás keddtől szombatig 10 és 17 óra között látogatható, a belépti felnőtteknek 500, a kedvezményekre jogosultaknak 250 forintba kerül.

KategóriákPOP