A törökországi gyógyszerfejlesztésről a török euronews számolt be pénteken. A hír szerint az Abdi İbrahim nevű török gyógyszergyár még áprilisban, Isztambul Esenyur nevű kerületében kezdi meg a tabletták gyártását. Első nekifutásra 1 millió 600 ezer tablettát állítanak elő, és adnak át a török egészségügyi minisztériumnak a beszámoló szerint.

A cikk a hirdetés után folytatódikElőző, nemrég megjelentetett cikkünben írtunk arról, hogy szombaton hat repülőgép érkezett Kínából Budapestre a járvány elleni védekezést segítő eszközökkel, és egy, Kínában kifejlesztett és tesztelt, az új típusú koronavírus ellen ígéretesnek tűnő gyógyszerrel, amelyből első körben 400 ezer darabot hoztak Magyarországra.

Habár sem az MTI híre, sem Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentése nem tartalmazza egyelőre azt az információt, hogy milyen szerről is lehet szó pontosan, de valami hasonló gyártásába kezdenek nemsokára Törökországban. Mármint abból a szempontból hasonlóba, hogy attól is azt remélik, hogy segíthet a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, esetleg a koronavírus legyőzésében is. Egyelőre nagyon sok más részlet a gyártandó gyógyszerről a török sajtóban sem látott napvilágot.

A török euronews híre szerint az Abdi İbrahim gyógyszergyár azt állítja, hogy az általuk előállítandó gyógyszert már tesztelték, és vannak pozitív eredmények a koronavírussal szemben.

Sőt, magyar nyelven is jelent meg egy előzetes hír csütörtökön, éppen a törökországi kutatásokról. A trt.net híre szerint Mustafa Varank ipari és technológiai miniszter kijelentette: Törökország fontos tapasztalattal bír a koronavírus elleni oltás és gyógyszer kapcsán, és olyan újító megközelítést követ, amely hamar eredményt hozhat.

A török miniszter hangsúlyozta, hogy a Török Tudományos és Technológiai Kutató Szervezet (TÜBİTAK) vezeti a kutatásokat, amely az első ülését a témában 2 hónappal ezelőtt tartotta, amikor a vírus még Kína határain belül volt. Varank szerint a török tudósok a világon páratlan gyorsasággal léptek akcióba a koronavírus-járvány ellen:

„24 egyetemen, 8 kutatóintézetben és 8 magánintézményben tudósok százai dolgoznak e cél érdekében” – fogalmazott.

A török gyógyszerkutatásokról természetesen helyi források számoltak be először.

Itthon a 24.hu írta meg azt először, hogy török hatóságok péntek éjféltől lezárták a személyforgalom előtt a 30 legnagyobb várost és Zonguldak települést. A rendkívüli intézkedést Recep Tayyip Erdogan török elnök jelentette be pénteken Isztambulban. Az országban az új típusú koronavírus igazolt fertőzöttjeinek száma mindeközben a friss adatok szerint átlépte a 20 ezret.

Az intézkedés első körben 15 napig lesz érvényben. Erdogan elmondta azt is, hogy szigorítanak a kijárási tilalmon is. Korábban már egy részleges, kizárólag a 65 évnél idősebbek és a krónikus betegekre vonatkozó kijárási tilalmat vezettek be, most ezt kiterjesztik a 20 éven aluliak számára is.

A Szabad Pécs egyik törökországi forrása ma azt írta érdeklődésünkre, hogy a 65 év felettiek már 2 hete nem hagyhatják el a lakásukat.

Szombattól pedig a fent idézett cikk, és forrásunk szerint is kötelezővé tették a maszk használatát minden forgalmasabb nyilvános helyen, beleértve az élelmiszerboltokat is.

A húszezres fertőzésszám abból a szempontból magasnak tűnik, még a 82 milliós Törökországban is, illetve muttaja, hogy ott milyen meredeken ível fel a járványgörbe, hogy lapunk információi szerint az első hivatalos, regisztrált beteget csak március 10-én jelentették be. A Szabad Pécs éppen másnap élrdeklődött két Törökországban élő magyar, egykori pécsi forrásánál is.

Azt mondták (március 11-én), hogy egy nappal korábban jelentették csak be az első fertőzöttet. Sőt aztán azt az információt is megkaptuk, hogy Törökországban az első fertőzött személy bejelentését követően, két nap múlva már eldöntötték azt is, hogy március 16-a hétfőtől ők is bezárják az iskoláikat, akkor még csak három hétre szólt a tiltás. Sőt, öt nap alatt megduplázódot a fertőzöttek száma: több, mint 10 ezerről majdnem 21 ezerre. Erdogan az MTI tudósítása szerint hétfő este Isztambulban jelentette be ugyanis, hogy az új típusú koronavírus-járvány miatt héthavi fizetését felajánlva gyűjtést indít a rászorulók megsegítésére, miközben országában az igazolt fertőzöttek száma a friss adatok szerint túllépte a 10 ezret.

Törökországban élő egykori pécsi ismerősünk azt írta tegnap este, hogy pénteken 69-en haltak meg náluk, és összesen 425 fertőzött halt meg eddig az országban. Az új fertőzöttek száma pénteken 2786 volt, összesen pedig pénteken már 20 921 fő volt.

Forrásunk szerint karantén alá vontak egy észak-kelet-törökországi bányavárost – mint amilyen például Komló volt régen – is, ahol vírusfertőzésben meghalt egy neves orovosprofesszor.

Mint kütahyai forrásunk írta, helyi boltok és szolgáltatók is “vették a lapot”, mert egyre több az olyan reklám, amelyben árengedményeket és ingyenes házhozszállítást ajánlanak, elsősorban húst, húskészítményeket, gyümölcsöt és zöldséget kínálva az embereknek.

Kütahya-ban, Pécs török testvérvárosában is van öt regisztrált beteg, miközben a helyi vezetés állandó “permetezést” írt elő, a hatósági, önkormányzati épületeket stb. kivül-belül fertőtlenítik, ahogyan a játszótéri játékokat is, az utcákat, járdákat pedig felmossák szappanos-fertőtlenítős vízzel. A kütahyaihoz hasonló fertőtlenítési akciókról osztottak meg képeket egyébként az Antalya és Alanya környékén, azaz a török tengerparti turistaövezetben élő magyarok is.

Iránban 50 ezer felett a fertőzöttek száma

A Közel-Keleten továbbra is Iránban a legsúlyosabb a helyzet. Az MTI két nappal ezelőtti híre szerint 124 újabb halálos áldozata volt a Covid-19 betegségnek, s velük együtt 3136-ra nőtt az elhunytak száma az országban. A regisztrált fertőzötteké 2875 fővel, 50 468 főre emelkedett. A teheráni egészségügyi minisztérium április 2-i közlése szerint Iránban a válságos állapotban lévő betegek száma 3956 fő, a betegségből meggyógyultaké pedig 16 711 fő volt.

Spanyolországban már majdnem 12 ezren haltak meg

Az MTI madridi tudósítója pedig szombaton azt jelentette a spanyol egészségügyi minisztérium közlésére hivatkozva, hogy Spanyolországban 12 ezerhez közelít az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma. Egy nap alatt 809-en vesztették életüket, a legkevesebben az elmúlt egy hét során.

A járvány kitörése óta a napi halálozás csütörtökön volt a legmagasabb, 950-en haltak bele a fertőzésbe, egy nappal később pedig 932-en. A korábbiakhoz képest szombatra jelentősen csökkent a napi halálozás, írta szombaton az MTI.

KategóriákMETÁL