Négy évvel ezelőtt is megpróbálták a pécsi-baranyai kutyapárti passzivisták a pécsi történelmi belváros közvetlen közelében lévő Ágoston téren a már jól ismert négyszínű ácsolt buszmegállót felállítani, ahogyan ma is. Akkor is, most is sikerült, az előzőt négy nap után szállították el Páva Zsolték, de a Szabad Pécs értesülése szerint már a helyszínen van a Pécsi Közterület-felügyelet.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Úgy tudjuk, hogy azt kérték a bumeráng-/Columbo-üzemmódba kapcsolt MKKP-s passzivistáktól, hogy szereljék szét szépen a buszmegállót, amit felállítottak szorgos munkával, és hagyják el vele a helyszínt. Az MKKP-s passzivisták viszont nyilván szeretnék még látni, hogy mit is építettek a buszra váróknak. Merthogy ott, sem négy éve, sem most nem volt épített buszváró beállóhely, nyilván ezért mentek oda vissza. Ahogyan a négyszínű aszfalt- és térkőfestés sem szép, egyenletes helyen, hanem mindig ott látható, ahol valamilyen úthibára, repedésre hívják fel ezzel a figyelmet.

Természetesen, ahogyan a korábbi buszmegálló-projektek során, így a négy évvel ezelőtti pécsi esetében is volt (aminek kb. a hűlt helyére került az új építmény), most sincs hivatalos építési engedélyük a gerillabuszmegálló megépítésére – és nyilván ez a közterületesek kiszállásának és a rendőrök intézkedésének az alapja.

Mindenesetre a Szabad Pécs megkérdezte a pécsi városházát, hogy milyen intézkedés van folyamatban az Ágoston téren. Ha kapunk választ, frissítjük cikkünket. A rendőrök is voltak a helyszínen a tudomásunk szerint, de nem tapasztaltak jogsértést, így ők nem intézkedtek. A közterületesek pedig az építésben résztvevők adatait vették fel.

Az MKKP-s buszmegállóknak amúgy nem mindig az a sorsuk, hogy jön a hatalom és elbontja, Orfűn például, igaz, nem az első és nem is a második nekifutásra, de végül sikerült olyan helyet találniuk a helyi vezetéssel egyeztetve, ahol hivatalosan is felállították a buszmegállót, sőt végül kettőt is felállítottak, amelyek ma is állnak.

Egyelőre még – ez a legfrissebb információnk– áll még az új pécsi kétfarkús buszmegálló, sőt éppen most állnak neki (vagy szeretnének) a polikarbonát felcsavarozásának. Persze, hogy ez meddig lesz így, vagy megoldódik valamiképpen a helyzet, az várhatóan a következő napokban dől el. Beszámolunk a fejleményekről.

A vége akár az is lehet, hogy ha nem maradhat ott, ahol van, vagy másutt Pécsett, akkor elköltöztetik Orfűre azt is, mert ott a vezetés jelezte korábban, hogy akár egy harmadikat is szívesen látnak, egyeztetve a helyszínt.

16.40 Lehet, hogy maradhat a kétfarkús buszmegálló

A Biokom szakértője legalábbis gratulált a szakszerű munkához, aki a helyszínen tekintette meg az építményt és kérdezte ki a passzivistákat. Azt is elmondták neki, hogy a betonalapról már két héttel korábban gondoskodtak. A passzivisták elmondása szerint ezt nem csak megállapította a Biokom szakértője, de jelentette is már a városüzemeltetési cég felé. Az biztos, hogy a városvezetéssel még lesz egy körük, de ebből az epizódból arra lehet egyelőre következtetni, hogy Péterffyék megköszönik majd és engedélyezik a megállót. Persze, majd még meglátjuk a fejleményeket, de azt ígérjük, hogy beszámolunk róluk.

20.56 Mégiscsak a buszmegálló elbontását kéri a városvezetés

Ugyanakkor, ha meg tudnak egyezni, akkor lehet máshol majd kétfarkús megálló, ahol szerintük arra valós lakossági igény is mutatkozik. Megjegyzés: a választ már egy ideje, késődélután elküldte a városvezetés, de csak most volt módunk a cikket frissíteni. Így hangzik a válasz: „Az Ágoston térre a Magyar Kétfarkú Kutyapárt szimpatizánsai engedély nélkül építettek egy buszmegállót.  A pécsi önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a közterületi buszmegállók fejlesztésére. A BIOKOM NKft. 2021-ben minden eddiginél több, összesen 8 új buszvárót helyezett ki Pécsett, és további 3 buszmegállót újított fel a városban. A gerillaakcióban épített váró kapcsán a pécsi önkormányzat azt kéri az építtetőktől, hogy azt bontsák vissza, és helyezzék át a városban olyan megállóhoz, ahol valós lakossági igényt szolgálhat ki. Több ilyen helyszínt is javasolni fogunk a pártnak, ezeken szívesen fogadjuk a Pécs városát gyarapító felajánlásukat.

Címkék:
KategóriákMETÁL