A pécsi virológia, dr. Jakab Ferenc professzor vezette a magyarországi járvány elleni védekezés egyik legfontosabb csoportját, a miniszterelnök által életre hívott koronavírus-kutató akciócsoportot. És a pécsi víruslabor, a PTE TTK kutatói, más pécsi virológusok is aktív részesei a járvány elleni védekezésnek. És az ITM-et vezető miniszter, Palkovics László pénteki bejelentése szerint ez a munka a jövőben is folytatódhat, vagy inkább kiszélesedhet: Jakab Ferenc vezeti, szervezi és irányítja majd a Nemzeti Virológiai Laboratóriumot.

A cikk a hirdetés után folytatódikMinderről a Pécsi Tudományegyetem ma, nemrég közleményt is küldött lapunknak. Azt írták, hogy a PTE Szentágothai János Kutatóközpont vezetésével jön létre a Nemzeti Virológiai Laboratórium, amelyet Jakab Ferenc professzor, virológus szervez és irányít majd. Mint írják, erről pénteken tett bejelentést Palkovics László miniszter.

A kormány múlt hét szerdán fogadta el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiáját, amelynek részeként péntektől több mint 53 milliárd forint összegű pályázati lehetőség nyílt meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 145 milliárdos keretösszegéből.

Palkovics László kitért arra is, hogy a következő öt évben 18 nemzeti labort hoznak létre, az erre szánt 90 milliárd forintból – idén 14 milliárd felhasználását tervezik. Közöttük van a korábban nem is tervezett, de a járvány miatt kiemelten fontossá lett Nemzeti Virológiai Laboratórium, amelyet Jakab Ferenc professzor, a Pécsi Tudományegyetem virológus kutatója szervez és irányít majd.

A bejelentés kapcsán Jakab Ferenc elmondta:

„A Nemzeti Virológiai Laboratórium elsődleges célja, hogy a Pécsi Tudományegyetem meglévő, kiemelkedő virológiai laboratóriumára alapozva, magas színvonalú, nemzetközi szintű alap- és alkalmazott virológiai kutatásokat végezzen. Vizsgálataink egyik fő iránya a vírusfertőzések elleni védekezések hatékony módjainak kifejlesztés, amelyek akár a vakcinafejlesztés, akár a gyógyszeres kezelés lehetőségét is érintik. A kutatás mellett fontosnak tartjuk a hazai utánpótlásnevelés erősítését is ezen a tudományterületen.”.

KategóriákJAZZ