Van folytatása a Weöres Sándorról mintázott szobor ügyének. Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere Csizmadia Péternek címzett nyílt levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz, válaszul a Fidesz pécsi frakcióvezetője nyílt levelére. Az alpolgármester szerint sajnálatos dolog, amikor politikusok foglalkoznak „a szoborüggyel”, és ugyanígy előnytelennek és jogosulatlannak gondolta a politikusi közreműködést a Weöres-szobor kihelyezése pillanatában is.

A cikk a hirdetés után folytatódikBotrányos előzmények után, nem mindennapi körülmények közt felállított kétes minőségű szobor áll Pécs történelmi belvárosának közepén. A Pécshez erősen kötődő költő, irodalmár Weöres Sándorról formált szoborféleség körül az elmúlt napokban ismét fellángolt a vita.

Lapunk még éppen annak előtte, Weöres születésének évfordulójára közölt egy írást a szoborról. Aztán pedig beszámoltunk arról, hogy a Fidesz pécsi frakcióvezetője, Csizmadia Péter nyílt levélben szólt Bognár Szilvia pécsi alpolgármesterhez, mivel tervben van a szobor áthelyezése a jelenlegi helyéről, majd magunk is elmondtuk a véleményünket az ügyről és a szoborról. Most erre az említett, Csizmadia Péter által jegyzett nyílt levélre válaszolt a megszólított pécsi alpolgármester, és küldött el szerkesztőségünknek maga is egy nyílt levelet Csizmadia Péternek címezve, “tekintettel arra, hogy a Weöres Sándor-szobor ügyben nekem címzett nyílt levelét a Szabad Pécs Facebook oldalán olvastam”.

Az alpolgármester levelét is teljes terjedelmében közöljük, annyit azonban kiemelünk belőle, hogy Bognár Szilvia szerint (is) sajnálatos dolog, amikor politikusok foglalkoznak „a szoborüggyel”, és ugyanígy előnytelennek és jogosulatlannak gondolta a politikusi közreműködést a Weöres-szobor kihelyezése pillanatában is. Azt is írta, hogy neki dolga kihangosítania a pécsi közösséget foglalkoztató ügyeket, és ez is ilyen – és arra is utalt, hogy azt nem állította senki, hogy ez lenne a legfontosabb ügy. Megvizsgáltatja az előzmények szabályszerűségét, lehetőséget ad az érdemi és szakmai párbeszédre, és eljár a kialakult álláspont megvalósítása érdekében, akkor is, ha az esetleg majd nem egyezik a saját véleményével.

Tisztelt Képviselő Úr, kedves Péter!

Ezúton tájékoztatlak a Weöres Sándor-szobor esetleges áthelyezésével kapcsolatban.

Osztom azt a véleményt, amely szerint sajnálatos dolog, amikor politikusok foglalkoznak „a szoborüggyel”, és ugyanígy előnytelennek és jogosulatlannak gondoltam a politikusi közreműködést a Weöres-szobor kihelyezése pillanatában is. Véleményem szerint a szobor elhelyezését nem előzte meg körültekintő művészet-szakmai párbeszéd, és úgy vélem, emiatt sajnos az alkotó is sérült. Akkoriban civilként is nagyon méltatlannak éreztem mind az eljárást magát, mind a mögötte felsejlő körülményeket.  

A hivatalba lépésemet követően szinte azonnal kerestek meg a Weöres-szobor esetleges áthelyezése miatt, és nem politikusok, hanem a pécsi kulturális élet ismert, elismert, szakértő szereplői.

Véleményem szerint városvezetőként nem tehetem meg, hogy ignorálom a témát, annál is inkább nem, mert nincs nyugvóponton a kérdés, mivel a szobor kihelyezése és az azt megelőző folyamatok nem voltak elegánsak.

Lásd az előzményeket:

Cenzúra és hamisítás (Index.hu 2014. 12. 04.)

Kligl: méltatlan a védekezés (Pécsma.hu Pécs Aktuál rovat, 2014. 11. 17.)

A kérdés az, hogy a szobor jelenlegi helye, Pécs leforgalmasabb sétáló utcája és egyben szabadidős helyszíne, megnyugtatóan tükrözi-e Weöres Sándor pécsi kulturális kötődését és tevékenységét?

Ismert tény, hogy Weöres Sándor költészetén nevelkednek a gyermekek, ezért talán érdemes megfontolni, hogy az őt ábrázoló szobor helyének hitelesnek kell lennie, ami méltó a költő munkásságához és a várossal való valós kapcsolata bemutatásához.  Korábban javaslatként felmerült a költő által kedvelt korabeli helyszínek felkutatása, így például a Flórián téri kisvendéglő előkertje, amely törzshelye volt, a Csorba Győző könyvtár környéke, vagy a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár és Gyermekkönyvtárnál történő elhelyezés, hiszen mindketten barátai voltak, így a várossal való közvetlen kapcsolat is megjelenhetne.

Adva van tehát egy kérdés a jelenlegi helyszínnel kapcsolatban; egy lehetőség, hogy azok, akiknek ez szakmai kihívás és küldetés, alternatívákat dolgozzanak ki a szobor helyével kapcsolatban; hogy a kompetens művészek és kulturális szakemberek is megszólaljanak a témában; két ellentmondó jelentés a szobor jelenlegi helyével kapcsolatban ugyanattól a szakmai grémiumtól; és a művész határozott elképzelése a jelenlegi helyszín megtartásáról.

Az alkotás Kligl Sándor szobrászművész munkája, amelynek művészeti értékét nekem nem tisztem és jogom megítélni, abban viszont motiváltnak érzem magam, hogy kialakuljon egy párbeszéd és szülessen megoldás az ügyben, amelynek eredménye lehet az, hogy a szobor Weöres Sándor emléke megőrzéséhez méltóbb helyszínre kerül át.

Jómagam figyelmen kívül hagyhatnám mindezeket, de akkor nem lennék méltó a pozíciómra, aminek lényege az, hogy artikulálom és kihangosítom a közösségünket foglalkoztató ügyeket akkor, amikor arra igény van (jóllehet, a város gazdasági helyzete és a pandémia miatt érhet az a vád, hogy vajon ez az ügy-e az, ami most a legfontosabb), megvizsgáltatom az előzmények szabályszerűségét, lehetőséget adok az érdemi és szakmai párbeszédre a saját nyilvános teremben is, és eljárok a kialakult álláspont megvalósítása érdekében még akkor is, ha esetleg az nem egyezik az enyémmel vagy a tiéddel.

Ebben a történetben veled ellentétben én nem érzékelek egyéni sérelmeket, azt azonban ugyanúgy gondolom, mint te, hogy felelős városvezetőként a józan többség akaratát kívánom képviselni, egyéni és politikai érdekek nélkül, ahogy arra felesküdtem.

Pécs, 2020. június 26.

Bognár Szilvia”

KategóriákMETÁL