Mint ismert, Orbán Viktor április 14-én bejelentette, hogy mégsem kötelezi a felsős diákokat az osztálytermi oktatásra. Ezt a PDSZ azonban nem sikernek értékeli, hanem azt mondja, hogy a kormány ezzel valójában azt ismerte be, hogy nem hajlandó támogatni a rászorulókat.

A cikk a hirdetés után folytatódikMindezt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mondta, közleménybben Orbán Viktor szerda délutáni bejelentése után.

Mint a PDSZ írta: azzal kezdik, ami a legfontosabb:

most, amikor a járvány történelmi csúcsán tombol, a PDSZ továbbra is ragaszkodik az alsó tagozatok és az óvodák zárásához”.

A PDSZ nem csak azért utasítja el ezt a teljesen érthetetlen döntést, mert sok óvodapedagógus oltása még csak alig néhány napja – vagy a mai napig sem – történt meg, vagy mert általánosságban is elmondható, hogy a kollégáik védelme ki sem alakulhat a 19-ei dátumra. Ami önmagában is indokolná, hogy ne most nyíljanak meg az intézmények.

Nem csak azért utasítják el ezt a “felelőtlen döntést”, mert az súlyosan sérti szerintük az Alaptörvényt is: “ha a szülő kényszerből beviszi a gyerekét az intézménybe, mert nem tud rá vigyázni, nincs módja otthon maradni, akkor gyermeke élethez és egészséghez való joga, ha otthon marad és nem viszi be, a tanuláshoz való joga sérül”.

„A kormánynak nem szabadna ilyen választás elé állítania a magyar családokat.”

A kormány április 14-ei döntése 660 ezer gyermeket, 330 ezer óvodást és nagyjából ugyanannyi alsóst érint. Érinti még szüleiket, azaz nagyjából 1,2 millió fiatal felnőttet, és az érintett gyermekek testvéreit, írják. A fertőzés szempontjából szerintük ez egy nagyon kritikus szám: könnyelmű, s kevéssé érthető döntés a köznevelési intézményrendszer ekkora részének megnyitása a járvány tetőzésével egyidőben.

Az Orbán Viktor által bejelentettek csak azt bizonyítják álláspontjuk szerint, hogy a kormány pontosan tudja,

  1. a köznevelési intézmények a járvány szempontjából veszélyes helyek,
  2. a kormánynak esze ágában sincs támogatni a járvány miatt rászorulókat.

„A kormány pontosan tudja, hogy az alsós és az óvodás korosztály az, akikkel a szülőknek otthon kellene maradniuk. Ha otthon maradnának, a kormánynak kötelessége lenne kompenzálni a gyermekeikkel otthon maradó szülőket. Mivel azonban fizetni nem akar, inkább beküldi a gyerekeket a járvány csúcsán az intézményekbe, hogy azt mondhassa: „miért kellene fizetnünk – menjenek csak dolgozni!”

Megint a legsérülékenyebbeket áldozza fel a kormányzat így há szerintük.

A veszély azonban marad. Ugyanis a legkisebbek esetében a legnagyobb a veszély az intézményekben, vélik. Ők azok, akiknél nincs és jórészt nem is lehet távolságtartás.

„Ha ugyanannyi gyerek tartózkodhatna az intézményben, mint amennyi például egy üzletben, akkor a tanítóval, óvónővel egyszerre maximum nagyjából hárman lehetnének az osztályteremben, óvodai csoportban.”

Nincs és igazából nem is lehet maszkviselésről beszélni ilyen kis gyerekek esetén. Gyerekek számára nincsenek oltások. Ami pedig még nagyobb baj, hogy fiatal szüleik sincsenek még beoltva – ráadásul egyre többen kerülnek súlyos állapotba az új variánsok terjedésével. Emellett az óvodások és alsó tagozatosok testvérei sincsenek beoltva, akik esetleg most érettségiznek.

Ahelyett, hogy támogatná a kormány a gyermekeikkel otthon maradókat, a legérzékenyebb, legsérülékenyebb korosztályt teszi ki a veszélynek – a legdurvább járványhullám közepén, közölte a PDSZ. A szakszervezet szerint ez a döntés az egész társadalom számára veszélyes – a kormány tehát továbbra is inkább veszélyezteti a családokat, csak hogy ne kelljen támogatnia a rászorulókat.

„A fenti intézkedéseket annak tudatában hozta meg a kormány, hogy a járványügyi adatok jelenleg sokkal rosszabbak, mint az iskolák bezárásának idején, és szakértők sora figyelmeztet arra, hogy hosszan elnyúló platóra számíthatunk.”

Végül azt írták, hogy:

„Kérjük a Kormányt, hogy győzzön a józan ész! Használja az uniós forrásokat arra, amire a legfontosabb lenne: támogassa az otthon maradni kényszerülő diákok, gyermekek szüleit! Tartsa zárva a köznevelési intézményeket és csak akkor nyissa meg őket, amikor a hullám levonult!”

KategóriákMETÁL