A magyar tulajdonban álló, magán diszkont légitársaság, a Wizz Air szállította a járványveszély ideje alatt a védőfelszereléseket Magyarországra, jellemzően Kínából. A légitársasággal kötött szerződésekre kérdezett rá Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője közérdekű adatigénylésben a Külügyminisztériumnál. Mint azt a parlamenti képviselő szombati Facebook-posztja mutatja, mostanra megérkezett számára a válasz a Külgazdasági és külügyminisztériumból. Egyetlen oda-vissza út kb. 70 millió forintba került átlagosan.

A cikk a hirdetés után folytatódik



„Vajon hol voltak ezidő alatt a közpénzből vett és fenntartott “nem kormánygépek”?  Megjött a válasz a közérdekű adatigénylésemre.” – írta szombaton délután a Facebookon Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő.

A megkapott dokumentumokat nyilvánosan elérhetővé tette, és politikusi honlapján is szól erről egy bejegyzés.

Azt pedig a Szabad Pécs írta meg elsőként az országban. hogy az Orbán Viktor által említett „portyázás és fürkészés” valójában több ezer millió forintos közbeszerzést takart.

Az adatok egyik része április 23-áig szól, a másik 2020. április 24. és 2020. június 18-a közti időszakra.

Kiderült, hogy április 23-ig 7 darab charter megállapodás alapján 65 repülőút valósult meg. Mindez 4 milliárd 713 millió 257 ezer 503 forintba került. Ez egy oda-vissza útra vetítve 72  millió 511 ezer 653 forint.

2020. április 24. és június 18. közt 10 charter megállapodás alapján repültek a kormány szolgálatába állított magáncég-gépek. Ezidő alatt 34 retúr repülőút valósult meg. Mindezért 2 milliárd 338 millió 907 ezer 565 forintot fizettek ki a Wizz Airnek. Ez egy oda-vissza útra vetítve 68 millió 791 ezer 398 forint.

Summa

A két időszakban tehát összesen 99 repülőútra a 7 milliárd 52 millió 165 ezer 68 forintot fizettek ki. Ez egy oda-vissza útra vetítve 71 millió 233 ezer 990 forint.

Frissítés – Hétfő 11.10 – Ugyanerre jutott szintén szombati cikkében a Népszava is, amely közérdekű adatigénylés nyomán tudta meg, és írta meg a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kikért adatokra hivatkozva, hogy járatonként 72 millió forintba is kerülhetett, hogy a Wizz Air egészségügyi eszközöket szállított Magyarországra.

Demeter Márta többek közt ezt írta és ezeket kérdezte:

Március vége óta a Wizz Air diszkont légitársaság szállítja Kínából Budapestre a magyar kormány által a koronavírus-járvány elleni védekezéshez megrendelt egészségügyi eszközöket, védőfelszereléseket, annak ellenére, hogy a magyar állam tulajdonában több Airbus és Falcon repülőgép is van, melyek egy veszélyhelyzetben számos szállítási feladatot el tudnak látni.

Kérem válaszoljanak az alábbi kérdésekre:

1. Milyen szerződések alapján szállítja a Wizz Air diszkont légitársaság Kínából és más helyszínekről Budapestre a magyar kormány által megrendelt egészségügyi eszközöket, védőfelszereléseket?
2. Kérem, válaszához csatolja az 1. pontban megjelölt szerződéseket!
3. Mennyit fizet a magyar állam a Wizz Air diszkont légitársaságnak utanként az egészségügyi eszközök, védőfelszerelések szállításáért?
4. Mennyibe került eddig összesen az egészségügyi eszközök, védőfelszerelések a Wizz Air diszkont légitársasággal történő szállítása?

Szijjártó Péter külügyminiszter külön videóban számolt be a 100. útról.

KategóriákMETÁL