Több ezer ember kísérte végső útjára pénteken délelőtt Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterét a négyszázfős baranyai falu temetőjében. Videó- és fényképfelvételt – a család kérését tiszteletben tartva – nem készítettünk.

A csend, a csöndesség talán a legfontosabb, amit most Bogdán László és Cserdi kapcsán le lehet írni. Akkor is, ha a kifejzetten szép, érzelmes és méltóságteljes, ugyanakkor profin megszervezett és lebonyolított temetés után a résztvevők fejében a búcsú jól ismert és fájdalmas hangjai, a gyászolók ruháinak susogása, a gyászbeszéd és a szertartás elmondott sorai is visszhangozhatnak. A csend az eltávozás után azonnal visszamaradt ürességet és hiányt is jelezte.

Pénteken délelőtt temették el a nem egészen négyszázfős kis baranyai falu volt polgármesterét a falu főutcájáról nyíló, egy pici dombon lévő, kifejezetten szép helyi temetőben.

A katolikus, koporsós gyászszertartáson, és az azt követő temetésen a Szentlőrinc mellett fekvő, Pécstől 15 kilométerre lévő Cserdiben több ezren voltak, legalább ötször, de akár tízszer annyian is, mint amennyien a faluban laknak. Igazából nehéz volt megítélni: a kocsisor nem csak a falu főutcájának két oldalán húzódott végig, és a település két végében lévő, két nagy külső parkoló is megtelt, de a Cserdibe vezető út mellett, bőven a településtáblán túl is szinte végeláthatatlan volt a kocsisor.

Bogdán László megmagyarázhatatlan, tragikus halála, nem túlzás, milliókat rázott meg ebben az országban.

46 éves volt. Többször is beszélt arról, hogy a cigányok nem élnek sokáig, ezért neki sürgősen kell cselekednie. Sürgősen, sietve, dolgosan és sűrűn is élt, nem kétséges.

Az elmúlt másfél hétben kiderült, hogy nagyon sokan felfigyeltek az életének erre a legaktívabb, legsűrűbb 14-15 évére.

Bogdán László holttestére a múlt kedden hajnalban találtak rá. Az elsődleges hírek arról szóltak, hogy önkezével vetett véget az életének, és ezt látszik alátámasztani az, hogy a rendőrség nem nyomoz a haláleset miatt, hanem közigazgatási eljárásban vizsgálja az esetet.

A gyanakvás és a tagadás azonban még sokáig velünk marad, sőt a magyar társadalom része lesz.

A temetésről szóló riportba azért fér bele ez az egymondatos kitérő, mert ideológiai, világnézeti, nemzetiségi és etnikai hovatartozástól függetlenül kételkednek az emberek, ezt bizonyította az elmúlt másfél hét, a kiemelt érdeklődés, a kíváncsiság. A sokmilliós részvétnyilvánítás a legkülönbözőbb fórumokon és módokon, valóban, és jó értelemben döbbenetes erejű volt.

Bogdán László gyászmiséjét Nyúl Viktor, a Pécsi Egyházmegye pasztorális helynöke celebrálta. A szertartás külső helyszínen, a temető közelében mára felállított, ácsolt emelvénynél történt. A búcsúztató és a a hagyományos katolikus szertartás is visszafogott, méltóságteljes és emelkedett volt.  

A sírnál az egyik legismertebb és legelismertebb cigány folk együttes, a Kalyi Jag adott elő két cigány siratót.

A szertartás végeztével, miután több száz, akár egy-két ezer ember is elhagyta a temetőt, még mindig sokan, több százan voltak a sírnál és annak közelében, körülvéve az elhunyt sírhelyét és a mellette álló, legközvetlenebb hozzátartozókat.

A búcsúztatás így ért véget, az elhunytat és a családot igazán jól ismerők, hozzá láthatóan közel állók kértek szót és emlékeztek meg Bogdán Lászlóról.

KategóriákGyász