Egy volt fideszes politikus, Pécs korábbi, gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere lesz október elsejétől a Pécsi Tudományegyetem kancellárja. Az aláíró: Orbán Viktor miniszterelnök.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Decsi István kancellári megbízatása öt évre szól.

A miniszterelnök a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben foglalt jogkörében eljárva – az innovációért és technológiáért felelős miniszter előterjesztésére – nevezte ki a Pécsi Tudományegyetemen Decsi Istvánt, valamint a Semmelweis Egyetemen dr. Pavlik Líviát – a 2020. október 1-jétől 2025. szeptember 30-áig terjedő időtartamra – a kancellári teendők ellátásával.

Arról, hogy Decsi István lehet a PTE új kancellárja, a Szabad Pécs írt először részletes, sok hátteret is bemutató cikkben.

És azt is megírtuk korábban, hogy talán korántsem volt véletlen, hogy a közelmúlt pécsi fideszes politikusi nyilatkozataiban Decsi Istvánt, mint Pécs gazdasági alpolgármesterét, és különösen az ő időszakát kifejezetten dicsérték, kiválónak minősítették – még akkor is, ha – nyilván szándékosan – nem nevesítették Decsit. Egyes vélemények szerint ugyanis ezzel Decsi István (akkor még talán csak remélt vagy már talán tudott) egyetemi kancellári kinevezésének kívántak „megágyazni”.

Decsi István kinevezését sokan elsősorban politikai döntésnek tartják, vagy legalábbis azt mondták, hogy ha ő győz, akkor inkább a politika mint a szakma győz. Na, persze, lesz ideje, elviekben öt éve is, hogy rácáfoljon minderre a volt fideszes politikus. Akiről megírtuk a korábbi cikkeinkben, hogy a saját egyéni uránvárosi képviselőjelölti és a Fidesz őszi pécsi bukása után nem lett városházi képviselő, s igazából aktív politikai szerepet sem vállalt az elmúlt szűk egy évben.

Decsi végül a korábbi munkahelyére, a Szerencsejáték Zrt.-hez sem ment vissza dolgozni, hanem egy másik állami cégnél, a Mecsekerdőnél helyezkedett el, idén januártól ott kezdett vadgazdálkodási osztályvezetőként.

Az egész történer persze azzal a villámcsapásszerűen jövő hírrel kezdődött, hogy Jenei Zoltánt visszahívták kanccellári megbízatásából – amiről később azt mondták, hogy ő maga kérte a felmentését, habár addigra ez már jelentett némi ellentmondást a korábbi nyilatkozatokhoz képest.

Vagyis, némi cinizmussal élve az mondható, hogy igencsak érdekes, hogy egy addig sikeresnek és jó kancellárnak tartott, és még több év mandátummal rendelkező szakember, Jenei Zoltán egyszercsak, egyik napról a másikra lemond (vagy visszahívják), nem túl sokkal a Fidesz tavaly őszi nagy választási buktája után, és a régi kancellár helyére egy, az új közgyűlésben feladatot már nem vállaló volt fideszes politikust neveznek ki.

KategóriákMETÁL