A Pécsi Járásbíróság kedden hirdetett ítéletet egy fiatal férfi számára, akit fegyveresen elkövetett rablás bűntette és kábítószer birtoklásának vétsége miatt ültettek a vádlottak padjára. Az egyelőre nem jogerős elsőfokú határozat 4 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte a férfit.

A cikk a hirdetés után folytatódikA bíróság a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időt a szabadságvesztés büntetésbe beszámítani rendelte, és kötelezte a vádlottat a felmerült bűnügyi költség megfizetésére, olvasható a Pécsi Törvényszék sajtóközleményében.

A vádlott a határozat szerint a szabadságvesztés legalább kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet szerint a fiatal férfi 2019 augusztusában, arcát egy kendővel takarva bement egy pécsi Nemzeti Dohányboltba és ott egy gázriasztó fegyvert fogott az eladóra, és készpénzt követelt.

Az eladó viszont többször is azt mondta, hogy nem ad vagy nem tud pénzt adni a férfinak, de a vádlott magatartása miatt végül egy, pult elé ledobott nyitott táskába beletette a műszakja első felében keletkezett 238 ezer forintnyi bevételt.

A férfi ezt követően a gázriasztó fegyvert továbbra is az eladóra szegezve azt követelte, hogy a többi pénzt is adja oda, mire az eladó közölte a vádlottal, hogy nincs több pénz a dohányboltban. A férfi végül emiatt felhagyott a követeléssel. A férfi ekkor a dohányboltból egy ismerőse lakására ment.

A bíróság szerint a vádlott az eladóval szemben élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmazott azzal, hogy a nála lévő gázriasztó fegyverrel fenyegetve a bevételt követelte.

Riasztópisztollyal rabolta ki a trafikot, hamar elfogták

A vádlott cselekményével összesen 238 575 Ft kárt okozott a sértettnek, melyből 208 500 Ft készpénz lefoglalás útján megtérült, 30 075 Ft pedig nem térült meg.

A férfi a rablást megelőzően – pontosan meg nem állapítható időpontban – kábítószert, marihuánát fogyasztott.

A férfi úgy bukott le, hogy még a rablás napján, sőt csak néhány órával később, amikor már a lakást elhagyta, gyanús lett a járőröknek, igazoltatták, majd előállították, vizeletmintát vettek tőle, amely kábítószerre pozitív eredményt hozott. A rendőrök emiat kutatást hajtottak végre a vádlott otthonában, lefoglaltak egyebek mellett 11,5 gramm zöld növényi törmeléket, 12,8 gramm ismeretlen fehér port, melyek a szakértői vélemények szerint kábítószer vegyületeket tartalmaztak.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, az ügyész a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartott fenn, így az ítélet egyelőre nem jogerős.

Címkék:
KategóriákPOP