Fodor “Fodi” József a tulajdonosa annak a cégnek, amely kiadja a Pécs Aktuál nevű, magát “buborékon túli” városmagazinnak, hívó, de valójában Fidesz-közeli, kormányzati hirdetésekkel kitömött online újságot. “Fodinak” azonban van más biznisze is: az Irány Pécs NKft. Pécs főterén 15 évig ingyen bérelhet irodákat és működtethet kávézót, értesült a hírről a Szabad Pécs.

A cikk a hirdetés után folytatódikIgen, ingyen, jól hallották. Nulla forint plusz rezsiért. A Szabad Pécsnek az erről szóló szerződése a kezében van, mivel korábban kikérte azt a Zsolnay Örökségkezelő NKft.-től. Merthogy érdekes módon a városháza aljában lévő egységnek a kiadója nem a városháza maga vagy a Pécsi Vagyonkezelő, hanem a ZSÖK. A 2016-ban kialakított pécsi turisztikai infopont és kávézó szerződését 2018-ban módosították, s egyben kizárták a felmondás gyakorlásának jogát 15 évre.

Fodor-Petrov József azonban még nem válaszolt a megkeresésünkre, írt vagy válaszolt azonban a pécsi önkormányzati oldalnak, a Pécsmának, amely szintén megkereste ebben az ügyben, és emiatt ezt meg is írták egy cikkben.

A pécsi önkormányzat lapjának saját információja, hogy a nulla forintos szerződés miatt büntetőfeljelentést tett Péterffy Attila polgármester.

“Fodi” kihasználja a szinergiákat – Egy kis ingyenreklám a Fidesz-közeli Pécs Aktuálnak Pécs főterén, a városháza aljában lévő kávézó bejáratában a nulla forint (plusz rezsi) bérleti díjú intézményegyüttesnél – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Azt is megjegyzik, hogy a ZSÖK és Fodor-Petrov egyik érdekeltségébe tartozó cég közötti korábban, a fideszes pécsi városvezetés időszakában kötött 209 millió forintos reklámszerződés miatt már folyik egy nyomozás.

A mesés bérleti szerződés természetesen ugyanis még az előző, fideszes városvezetés idején keletkezett. A korábban érdekeltségein keresztül helyi rádiókban is érdekelt Fodor-Petrovról köztudott – ahogyan a vele a Pécs Aktuálban együtt dolgozó Kapitány Gergelyről is –, hogy kiváló kapcsolatokat ápol a Fidesszel, avagy legalábbis egyes pécsi fideszes politikusokkal és ex-politikusokkal.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy korábban Fodor-Petrovék is fizettek bérleti díjat, csak valami miatt ezt mérsékelték, egészen nulláig (OK: nulla forint plusz rezsiig).2019. június 5-én immár a ZSÖK Nkft. köt az Irány Pécs  Közhasznú Nkft-vel ingyenes használati megállapodást az egész helyiségre 2019. január 1-ei, akkor már nyilván visszamenőleges hatállyal. A rendes felmondás gyakorlásának jogát ebben a szerződésben is 15 évre kizárták.

Amint azt a Pécsma is megjegyzi, az Irány Pécs eredetileg az emeleti irodákra kapott ingyenes használatot, a kávézóra és a shopra nem, mégis ingyen használta és használja a társaság az egész ingatlant, amit egy turisztikai pályázatból alakított ki Pécs.

És ami még nagyon fontos, az az, hogy a Szabad Pécs információi szerint korábban a házban bent lévő vállalkozó, aki csak a kávézót üzemeltette, 150 és 200 ezer forint közti nettó összeget (azaz még plusz áfát is) fizetett havonta csak a kávézó üzemeltetéséért.

“Fodi” kihasználja a szinergiákat 2.0 – Egy kis ingyenreklám a PécsFM Rádiónak Pécs főterén, a városháza aljában lévő kávézó bejáratában a nulla forint (plusz rezsi) bérleti díjú intézményegyüttesnél – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Nem beszélve arról, hogy a pécsi Széchenyi téren, illetve a környező, közeli utcákban egy hasonló kis vendéglátó egység bérleti díja nagyjából 150 ezer forint plusz áfától kezdődik, de nem ritka az akár ennél jóval drágább bérleti konstrukció sem. Nem beszélve arról, hogy csak egy-egy belvárosi iroda bérleti díja is a több tízezer forint plusz áfától az akár százezres nagyságrendű összegig terjed önmagában is, helyiségenként – mármint a piacon, ideértve a pécsi vagyonkezelős bérleményeket is

“A Pécs Széchenyi tér 1. szám alatti 378,9 m2 nagyságú helyiséget az Irány Pécs NKft-t ingyenes használat illeti meg.”

Magunk is kávéztunk városháza aljában lévő egységben az elmúlt hetekben, a blokkon az Irány Pécs Nonprofit Kft. neve szerepelt. Amelyben egyébként továbbra is szerepel pécsi önkormányzati tulajdonrész, igaz, az nem éri el a 3 százalékot.

A Pécsmának Fodor-Petrov József részletesen válaszolt, a lényeg, hogy szerinte nincs itt semmi látnivaló, semmi probléma nincs sem a nulla forintos bérleti díjjal, sem a 15 évre való rögzítéssel sem.

Mint írta, “a kérdéses társaság, amely bérleti joggal rendelkezik, az Irány Pécs NKft., melynek többségi tulajdonosa a P1 Média Group Zrt.” Ami pedig Fodor-Petrov cége. Habár ő azt is hangsúlyozta, hogy “egyúttal üzletrésszel rendelkezik Pécs MJV Önkormányzata is”.

Igen, ez az a 3% alatti részesedés, amiről fentebb beszéltünk.

Azt is hangsúlyozta, hogy a brüsszeli pénzből, uniós pályázati forrásból kialakított egységet “a fenntartási időszak alatt fenntartja és üzemelteti a támogatásból megvalósult projektet (Pécs városi turisztikai információs pont a Széchenyi tér 1. szám alatt, 3 funkcióval: információs pont, kávézó, ajándék bolt)” Pécs MJV Önkormányzata.

Pécs MJV Önkormányzata és a ZSÖK között 2018 októberében a haszonbérleti szerződés akként módosult, hogy a ZSÖK 15 évre kapta meg a haszonbérleti jogot az önkormányzattól a Széchenyi tér 1 szám alatti Pécs Pont használatára vonatkozóan.

“Ezzel összhangban a ZSÖK és az Irány Pécs NKft. megállapodtak abban, hogy az Irány Pécs NKft. 2019-től kezdődően 15 évre használatba veszi az ingatlant a ZSÖK-től a korábbi adásvételi szerződés értelmében ingyenesen, ám minden fenntartási, üzemeltetési és rezsiköltség megfizetése mellett.”

Azt is hangsúlyozta, hogy Pécs MJV Önkormányzata 2020. január 1. óta nem biztosít anyagi támogatást a 3 funkció ellátására”. Hozzátette, hogy ismeretei szerint ezzel a pécsi Tourinform Iroda az ország egyetlen olyan Tourinform Irodája, amelyet a helyi települési önkormányzat nem támogat anyagilag.

Mondjuk, ezzel az amúgy jogosnak tűnő panaszkodással “némileg” ellentétben áll az Irány Pécs Nonprofit Kft. átvételével (többségi üzletrészének megvásárlásával kapcsolatban) szintén a Pécsmának adott későbbi válasza, miszerint “az üzletrészek eladójának a tulajdonát képező üzletrészek tekintetében és annak mértékéig voltak a Társasággal szemben kötelezettségei, amiket természetesen az üzletrészek vevője az adásvétellel együtt vállalt“.

A Szabad Pécs jegyzi meg azt is, hogy a korábbi években valóban támogatta a pécsi önkormányzat az infopont működtetését.

Idézzük a legutóbbi ilyen, tavalyi vonatkozó előterjesztést:

„2019. évi részletes program terv március hónap folyamán vált véglegessé, így tárgyévi szakmai és működési költségeit ezt követően tudta pontosan meghatározni a Társaság. A kötelezően ellátandó feladatok költsége 44.591.340,- Ft. (…) az Önkormányzat által vállalt kötelezettségnek eleget téve, biztosítsa a pályázat záró évében is a Társaság szakmai és működési költségeinek 65%-át, mely a 2019. évben 28.984.371,- Ft.”

Vagyis tavaly állítólag 44 milliós volt az üzemeltetési költség, amelyhez Fodorék 29 millió forint támogatást kaptak.

Ehhez képest viszont a Pécsmának maga Fodor-Petrov József írta le azt, hogy :

“a kérdéses ingatlan és a 3 funkció, a feladat ellátás fenntartása és ellátása – a Pécs MJV által vállalt pályázati feltételeknek megfelelően – évente mintegy 15 millió Ft-ba kerül, amelyet jelenleg kizárólag a P1 Média Group Zrt., mint az Irány Pécs NKft. többségi tulajdonosa finanszíroz (munkavállalók, alvállalkozók, stb.). Mindezeken felül természetesen fizetjük az épület teljes rezsiköltségét, illetve az előkert bérleti díját is. Így összességében a feladat ellátási költségek, a rezsi, és a bérleti díj évente bőven több, mint 20 millió Ft-ba kerülnek.”

Sőt, azt is mondta, hogy

“ezzel, ha úgy tetszik, a belváros egyik legmagasabb bérleti díját fizetjük ki, ugyan nem bérleti díj jogcímen, de az Önkormányzat feladatait (vállalásait) és kötelezettségeit ellátva, az Önkormányzat tulajdonát képező ingatlanban, vagyis a kérdésben feltett „ingyenes” kifejezés nehezen értelmezhető, amennyiben a teljes konstrukciót tekintjük”.

A Szabad Pécsnek nincs konkrét és biztos értesülése arról, hogy miért nem szavaztak a pécsi infopont támogatásáról, de úgy tudjuk, a nulla forintos bérleti díj elég hamar kiderült a cégek átvilágításakor, egyelőre csak sejtjük, hogy ez az oka annak, hogy nem támogatták egyelőre a (közvetetten) Fodor-Petrov-féle társaság általi működtetést.

A Pécsma azon kérdésére, hogy miért zárták ki 15 évre a rendes felmondás lehetőségét a szerződésben, “Fodi” úgy válaszolt, hogy

“határozott idejű szerződés jött létre azzal a céllal, hogy az Önkormányzat biztosítva legyen arról, hogy hosszú távon működni fog a Tourinform Iroda és az ajándékbolt a megadott helyen”.

KategóriákMETÁL