Szeptember 1-je Pécs Város Napja, amelynek alkalmából szokásosan ünnepi közgyűlést tart Pécs MJV Önkormányzata. Ez most is így volt – amit azonban a COVID-járvány miatt csökkentett vendégszámmal tartottak meg, és ezúttal nem is a Pécsi Nemzeti Színházban, hanem a Zsolnay-negyed E78-as termében került sor az eseményre.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Ilyenkor adják át a legtöbb pécsi városi kitüntetést, köztük a legmagasabb rangot jelentő Pécs Város Díszpolgára címet is ekkor adják át. Az idén a pécsi közgyűlés tagjainak döntése értelmében Vári Éva színművészt fogadta díszpolgárává Pécs. Vári Éva számára “tartalmas életművének, továbbá a város kulturális életében betöltött fontos szerepének elismeréseként” adományozták a Pécs Város Díszpolgára címet.

Vári Éva színművész lett Pécs új díszpolgára – Péterffy Attila polgármestertől vette át az elismerést

Pro Civitate Díjat adományoztak prof. dr. Kiss László alkotmányjogásznak a város közéletében betöltött szerepének, a tudományos életében kiemelkedő, Pécs hírnevét erősítő tevékenységének elismeréseként. Pro Civitate Díjat kapott Körtvélyesi László fotóművész a város kulturális életében betöltött szerepének, és kiemelkedő művészeti tevékenységének elismeréseként. Pro Civitate Díjat kapott Michelisz Norbert autóversenyző

Pro Communitate Díjat vehetett át – megosztva – dr. Jakab Ferenc és dr. Kemenesi Gábor, a PTE két nemzetközi hírű virus-kutatója (többen maszkban vették át a kitüntetést – a virológusok is). Dr. Jakab Ferenc és Dr. Kemenesi Gábor az új koronavírus elleni küzdelemben végzett munkájukért, a lakosság tájékoztatásban végzett meghatározó közreműködésükért és a járvány idején Pécs város érdekében végzett tevékenységük elismeréseként kapták a kitüntetést.

Ugyanezt az elismerést kapta Meliorisz Béla költő-tanár, valamint a Nevelők Háza Egyesület is. Előbbi Pécshez kötődő színvonalas életpályájának és a pécsi irodalmi életben játszott meghatározó szerepének elismeréseként vehette át a kitüntetést. A Nevelők Háza Egyesület Pécs város polgárosodásában betöltött szerepének, a pécsi civil egyesületeket összefogó, őket segítő szerepének és a közösségépítésben kifejtett évtizedes munkájának elismeréseként kapta meg a Pro Communitate Díjat.

Dr. Illés Judit pécsi önkormányzati jogi csoportvezető “több önkormányzati cikluson átívelő tevékenysége, a közigazgatás iránti elkötelezettsége, magas szintű szakmai tudással, hozzáértéssel és elhivatottsággal szakszerűen és precízen ellátott munkájának elismeréseként” kapott Városháza Emlékérem Díjat.

Balázs József nyugalmazott városházi nyomdász, grafikus, és országszerte ismert lovas szakember “Pécshez kötődő sokoldalú tevékenységének és a pécsi városházán nyugdíjazásáig végzett színvonalas munkájának elismeréseként” vehette át a Városháza Emlékérem Díjat.

Varga Mónika, a pécsi Integrált Nappali Szociális Intézmény (INSZI) igazgatója részére “kiemelkedő intézményvezetői munkájának, Pécs város gondozásra szoruló polgárai érdekében kifejtett teljesítményének, valamint az új koronavírus járvány ideje alatt végzett kimagasló koordinációs munkájának elismeréseként” adományozták a Városháza Emlékérem kitüntetést

Gyöngyösi Mária Anna képőzőművész részére  “kiemelkedő művészeti aktivitásának, közösségi szerepvállalásának elismeréseként” a Márk Tamás-díj kitüntetést adományozták.

Csovcsics Erika pedagógus, többek közt a Gandhi Gimnázium egykori igazgatója, és több más pécsi iskola korábbi vezetője részére  “kiemelkedő pedagógusi munkájának, az oktatásfejlesztésben játszott aktív és innovatív szerepének, valamint a közösségi tanulás népszerűsítéséért tett erőfeszítéseinek elismeréseként” a Rajczi Péter-díj kitüntetést adományozta a pécsi közgyűlés.

Danyi Gábor kézilabdaedző “a kézilabda sportágban elért sikerei, a sportág népszerűsítése, továbbá az utánpótlás és versenysport nevelésben elért kiemelkedő eredményeinek elismeréseként” vehette át az Abay Nemes Oszkár-díj kitüntetést

Az ünnepi ülés Péterffy Attila pécsi polgármester köszöntőjével kezdődött, amelyről külön cikkben számolunk be a későbbiekben.

KategóriákMETÁL