Mint azt a Direkt36 és a Telex cikke alapján a Szabad Pécs is megírta vasárnap este, egy, okostelefonok feltörésére és lehallgatására alkalmas izraeli kémszoftverrel figyelhettek meg Orbán Viktorral és a magyar kormánnyal kritikus újságírókat és más magyar, illetve Magyarországon élő személyeket. Az ellenzék összehívná a nemzetbiztonsági bizottságot.

A cikk a hirdetés után folytatódikOknyomozó újságírókat, nem a kormányhoz kötődő médiavállalkozót, ellenzékinek tartott, nálunk élő külföldi személyt és ellenzéki politikust is megfigyelhettek illegális módon Magyarországon azzal az izraeli kémszoftverrel, amellyel kapcsolatban több más országban is bebizonyosodott, hogy az aktuális kormánnyal szemben kritikus személyek megfigyelésére használhatták. Mint azt tegnapi, rövid összefoglalónkban is írtuk, a demokratikus viszonyok szempontjából nem túlságosan előkelő országok (pl. Togo, Ruanda, Bahrein, Azerbajdzsán) közé került hazánk ebben az ügyben, egyetlen EU-s tagállamként. Az izraeli NSO nevű kiberbiztonsági cég Pegasus nevű kémszoftvere annyira komoly kiberfegyvernek számít, hogy az NSO csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak.

A nemzetközi megfigyelési botrányt egy, összesen 17 szerkesztőség – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde – részvételével zajló nemzetközi nyomozás robbantotta ki, amelyet a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezetett. A Forbidden Stories az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz.

Az oknyomozó riporterek közvetett bizonyítékokat találtak arra, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.

A Direkt36 oknyomozó portál Telexen megjelent cikkében azt is megírták, hogy a nyomozás során az újságírók a magyar kormány számára is küldtek egy részletes kérdéssort, az ügy összes lényeges állításait is felsorolva. Az állítások egyikét sem tagadták, illetve nem reagáltak rájuk érdemben. Annyit közöltek, hogy „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, illetve hogy Magyarország „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

A Pegasus-gate magyarországi szálai miatt három magyar ellenzéki országgyűlési képviselő, Molnár Zsolt (MSZP), Stummer János (Jobbik) és Ungár Péter (LMP) kezdeményezte a parlament nemzetbiztonsági bizottságának összehívását.

Az ellenzéki politikusok szerint, ha a kormány tagjai most is bojkottálják a nemzetbiztonsági bizottság ülését, mint korábban mindig, amikor a kormány számára kritikus témák merültek fel, az felér majd egy beismeréssel.

KategóriákMETÁL