Amikor éppen ételt vagy italt fogyaszt a vendég, arra az időre lehet majd csak levenni a maszkot. Amúgy azonban már nem csak a kiszolgáló személyzetnek, hanem a vendégeknek is maszkban kell lenniük az éttermekben, bárokban, kávézókban is.

A cikk a hirdetés után folytatódikKiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs mai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hétfőtől a vendéglátó- és szórakozóhelyeken szigorítják maszkviselési szabályokat. Ami azt jelenti, hogy csak maszkban lehet belépni egy étterembe, bárba, kávézóba, vagy “klasszikusabb” szórakozóhelyre (ha még egyáltalán vannak, amelyek ezek közül nyitva tartottak eddig). A szabály szerint kizárólag étel- és italfogyasztáskor lehet a maszkot levenni.

Kérdés, persze, ez mennyire veszi majd el a kedvét az embereknek az étterembe, kávézóba járástól.

A vendéglátás azok közé a területek közé tartozott, amelyek már eddig is jelentős veszteséggel számolhattak ebben az évben a koronavírus-járvány miatt. A ma bejelentett intézkedés további vendégforgalom- és bevétel-csökkenést hoz, ez sajnos nem kétséges, és adott esetben újabb munkahelyek megszűnését jelentheti az ágazatban. Nem feltétlenül a maszkviselés-jelentette “kényelmetlenség” miatt, hiszen a maszk gyakorlatilag mindenütt kötelező már, hanem azért, mert a veszélyre irányítja rá a figyelmet. De nem is maga az intézkedés az, ami igazán érdekes, hiszen annak indokoltságát nehéz lenne vitatni az aktuális hazai fertőzési és halálozási statisztikát figyelembe véve, hanem az, hogyan tudja ezt elsősorban a kormány lereagálni, segíteni az ágazatban dolgozóknak. És az is, hogy esetleg a kormány mellet még adott esetben az amúgy is kivéreztetett önkormányzatok miképpen tudják segíteni a helyi vállalkozások életben maradását és a kényszerből elbocsátandó dolgozókat.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján (Müller Cecíliát helyettesítve) a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője, Galgóczi Ágnes arról is beszélt, hogy nagyjából fél évig ad védettséget az, ha valaki már volt koronavírusos korábban – magyarán kb. 6 hónapig védett a koronavírus miatti újrafertőződéssel szemben az ember. Az újrafertőződés lehetősége, a védettség, illetve a védettség időtartama a COVID-19 járvány kezdete óta egy fontos kérdés volt, amellyel kapcsolatban a legtöbb szakember nagyon óvatosan nyilatkozott.

Jakab Ferenc professzor, a pécsi virológia vezetője is azt mondta korábban, de igazából még a járvány kezdetén, hogy remélik, hogy az újrafertőződéssel szemben 1, akár 3 évig is védelmet szerezhet az, aki már átesett a betegségen.

KategóriákMETÁL