Ugyanaz a forgatókönyv játszódott le iskolai koronavírus-fertőzés felbukkanásakor legalább két pécsi iskolában is: tíz nap karantént rendeltek el egyes osztályoknak, de a szülők már csak akkor tudták meg, hogy gyereküknek nem kellene iskolába mennie, amikorra túl voltak a már csak 10 naposra szűkített karantén egy jelentős részén.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Azzal kereste meg nemrég a Szabad Pécset egy, a pécsi református iskolaközpontba járó gyermek édesanyja, hogy az intézmény egyik általános iskolai, felsős évfolyamának összes osztálya részére karantént rendeltek el. Csakhogy amikor ezt az értesítést megkapták, a karantén már tartott egy ideje.

Nem értik? Ők, sem értették, de elsősorban azért kerestek meg minket, hogy megtudják, ez hogyan lehetséges, és hogy ez általánosnak nevezhető gyakorlat-e vajon.

Ők szeptember 25-én kaptak az iskolától egy e-mailt, csatolva hozzá a Baranya Megyei Kormányhivatal határozatát, miszerint az iskola két osztálya szeptember 18-28-ig karanténban van, mert egy gyermek igazoltan koronavírusos. A kormányhivatal határozatán nem volt pontos dátum, csak az szerepelt, hogy 2020. szeptember. A gyerekek természetesen a számukra elrendelt karantén idején is vígan jártak még iskolába, hisz még mit sem tudtak arról, hogy pár napja karanténban vannak. Papíron voltak tehát csupán 10 nap karanténban, tesztelésről nyilván szó sem volt.

Azt nem tudjuk, persze, hogy általánosan ez-e a bevett gyakorlat, bár igencsak valószínű. Már csak azért is, mert a legfrissebb pécsi iskolai COVID-fertőzés kapcsán ugyanez játszódott le a pécsi Belvárosiban, tudta meg a Szabad Pécs.

Belvárosis szülők tegnap este, azaz október 5-én kapták meg azt az információt az iskolától a kormányhivatal határozatával, hogy a gyerekük egy iskolai fertőzés (egyébként az intézmény egyik külsős megbízással alkalmazott oktatója lett fertőzött) miatt járványügyi megfigyelés alatt áll – azaz karanténban van (kellett volna lennie) szeptember 30-a óta. Ami így már most szombaton lejár, akkor telik le ugyanis a 10 nap a csupán 2020. október dátummal ellátott hivatalos dokumentum szerint.

Mindkét helyen az történt, hogy az a nap lett a karantén elrendelésének kezdőnapja, amikor a vírushordozó a fertőzés jeleinek felbukkanásakor orvoshoz fordult és tesztelésre jelentkezett. Csakhogy a tesztelésig is eltelt egy-két, akár több nap is, s már csak a pozitív eredmény után rendelték (rendelhették) el a karantént. Így csökkent le a karantén ideje a valóságban 10 napról 4-5 napra.

Persze, maga a minden magyar COVID-os beteg meggyógyítását ígérő magyar minisztrelnök mondta azt is, hogy csak a legvégső esetben fognak bezárni iskolákat, szóval ha kicsit jobban belegondolunk, igazából ezen a lazaságon nem is nagyon lehet csodálkozni.

KategóriákMETÁL