Amit a Zöfi nevű pécsi civil szervezet zöld bringás csoportja szervezett. Úgy tudjuk, a fórum eredeti dátumát is azért módosították, hogy a beszélgetésre meghívott pécsi polgármester is ott tudjon lenni, mert arra az esetre visszajelezte a részvételi szándékát.

A cikk a hirdetés után folytatódikAmi persze egy tökéletes világban nem lenne hír, és persze Pécsett már nem a nyilvános és érdemi vitákat hatalmi helyzetben (általában) messze kerülő fideszes politikai garnitúra van hatalmon, mégis felkaptuk erre a nagyon friss hírre a fejünket, hiszen éppen ebben az ügyben komoly vita alakult ki Pécsett.

Emlékezhetünk a Ferencesek utcájára vonatkozó, bringázást tiltó táblával, és az azzal kapcsolatos polgármesteri nyilatkozattal összefüggő vitára. Amit a fideszes média szívesen is tartott napirenden, igyekezve erősíteni azt a narratívát, hogy Péterffyék nem szeretik a bringásokat, ki akarják tiltani a TELJES pécsi belvárosból a kerékpárosokat, nem egyeztetnek, nem szakmai döntést hoztak stb. stb. Az alapprobléma vagy alapügy persze létező ügy volt, erről annak idején le is írtuk az álláspontunkat.

Hazugság, hogy megtiltanák a bringázást a pécsi belvárosban – De nagyon jó lenne, ha társadalmi párbeszéd indulna

Ráadásul más civil szervezet (A Város Mindenkié), másik ügyben (pécsi lakhatás) nemrég éppen azt hánytorgatta fel a polgármesternek, hogy szerintük nem vagy nem kellő módon egyeztet a civilekkel.

Ilyen előzmények után, és egy nem is feltétlenül “sima ügyben” következik tehát egy nyilvános vita jövő hétfőn a pécsi polgármester részvételével.

A Bringával a Belvárosban című fórumot október 26-án, hétfőn 17 órától tartják, előreláthatóan 18.30-ig. A helyszín: a Király utcában található Reggeli. Facebook-esemény linkje ITT.

A leírás szerint már nagyjából két hónap eltelt, hogy a megújult Ferencesek utcájából elterelték a kerékpárosokat. A Zöld Bringások – Pécs csoport most kezdeményezőként lép fel, hogy az elmúlt hetek tapasztalatainak birtokában elinduljon a társadalmi párbeszéd. Olyan kérdésekre keresik a választ, hogy működik-e ez így, lehet-e másképp, mi lesz a Király utcával?

PODCAST-ot is készített a Szabad Pécs egy külföldön dolgozó kerékpáros szakemberrel

Régebben szóba se jöhetett, hogy elvegyünk egy autósávot – így dolgozik egy kerékpározásügyi megbízott

Sőt, egy filmpremier is lesz, a csoport szeptember végén ugyenis egy “kalandos roadmovie-t” forgatott Pécs belvárosában – nyilván kerékpárral. A szervezők azt ígérték, hogy a mostani, első kerékpáros fórumuk után több hasonlót is fognak majd szervezni, ha arra szükség lesz.

KategóriákMETÁL