Két hete benyújtotta lemondását Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert igazgatója, írtuk meg tegnap. A pécsi önkormányzat pedig kiírja a zoo vezetői pályázatát. A Fidesz pécsi közgyűlési frakciója szerint Siptárt köszönet illeti, Péterffyéket viszont felelősség terheli.

A cikk a hirdetés után folytatódikSiptár Dávid maga mondott fel, két hete jelezte ezt személyesen a városházán, mondta el lapunknak tegnap. Azt is elmondta, hogy nem hallott arról, hogy az új városvezetés őt meneszteni szeretné, habár volt ilyen, nem hivatalos információnk. Ami persze lehet forrásunk tévedése is, hiszen amikor ezt jelezte nekünk, a felmondás már be volt nyújtva, és az állatkerti igazgatói pályázat is előkészítés alatt állt, mint kiderült.

Siptár tegnap azt is elmondta, hogy őt annak idején (amúgy nem pályázati kiválasztással) kinevezték a pécsi zoo vezetőjének, akkor határozatlan időre kötöttek vele munkáltatói szerződést. Siptár Dávid december 3-ig marad a járvány miatt immáron másodszor bezárt zoo igazgatója. Ami annyival könnyebb helyzet egyébként, hogy ilyenkor azért már “békeidőben” is lecsökken az állatkert látogatóinak a száma.

Egymondatos, szolgálati jellegű kitérő: a megváltott és még érvényes éves állatkerti bérletek lejárati határideje automatikusan meghosszabbodik az elrendelt bezárás (bezárások) időtartamával.

A Fidesz pécsi városházi frakciója ma sajtóközleményt adott ki Siptár Dávid lemondása kapcsán.

Azt írták, “köszönet Siptár Dávidnak, a Pécsi Állatkert leköszönő igazgatójának a munkájáért. Az állatkert az egyik olyan cége a városnak, amelyikkel kapcsolatban, párthovatartozástól függetlenül, kizárólag elismerően nyilatkoztak az utóbbi években. Ebben kiemelt érdemei vannak Igazgató Úrnak.”

Majd így folytatták: “jól tudjuk, hogy az idei év különösen nehéz időszak volt az állatkert történetében. A kényszerű bezárás és a városvezetés elutasító magatartása ellenére is sikerült azonban talpon maradni és egy soha nem látott közösséget formálva, mind anyagilag, mind pedig erkölcsileg megerősödve kijutni a bajból. Sok sikert Igazgató Úr, bárhol is folytatod!.”

Megjegyezzük, mint azt tegnapi cikkünkben is olvashatták, próbáltuk megtudni, mi volt Siptár Dávid távozásának oka, de arról beszélt, hogy ez személyes döntés volt és összetett, nem egyetlen oka volt. A Szabad Pécs a közleményt elolvasva megkérdezte a Fidesz-frakciót, hogy mit értenek a városvezetés elutasító magatartásán. A válasz is megjött, Csizmadia Pétertől.

A Fidesz pécsi frakcióvezetője azt hangsúlyozta, hogy a márciusban elrendelt kényszerű bezáráskor, s azt követően is folyamatosan jelezte az állatkert vezetése a tulajdonos önkormányzat felé, hogy májusra felélik a tartalékaikat. Csizmadia szerint akár rendkívüli támogatás, akár tulajdonosi tagi kölcsön nyújtásával egyszerűen, gyorsan, minden érintett számára megnyugtató módon is lehetett volna rendezni a helyzetet.

„Ezekre a jelzésekre azonban az önkormányzat nem reagált, ezért egy, részben az állatkert vezetése általi, részben pedig civil kezdeményezés indult „Mentsük meg a Pécsi Állatkertet” címmel, amelynek eredményeként a lezárás ellenére is el tudták látni élelemmel az állatkert lakóit, továbbá a dolgozók bérét és a működés egyéb költségeit is ki tudták gazdálkodni” – közölte Csizmadia Péter.

KategóriákMETÁL