Az ellenzék számára esélyes városok az őszi önkormányzati választáson: Pécs, Dunaújváros, Miskolc, Salgótarján, Szeged, Szolnok és Tatabánya.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A hvg.hu közölte a Republikon Intézet friss felmérését, amely szerint nemcsak Budapesten, hanem a megyei jogú városok nagy részében is legyőzhető a Fidesz az őszi helyhatósági választásokon.

A kutatás szerint az ellenzék azért bizakodhat, mert tavaly áprilisban a Fidesz listája egyes megyei jogú városokban az országos átlagnál jóval gyengébben szerepelt. Míg országosan listán 47 százalékot értek el, addig hat megyei jogú városban (Szeged, Dunaújváros, Tatabánya, Pécs, Szolnok, Miskolc) 40 százalék alatti eredményt hoztak.

Az országgyűlési választás után szavazókörönként néztük meg a pécsi eredményeket és arra jutottunk, hogy

„A 2018-as országgyűlési választás pécsi számai egyértelműen azt mutatják, hogy 2019-ben a helyben is szétforgácsolt ellenzéki politikai erőknek csak akkor lesz esélyük akár a polgármesterválasztáson, akár az egyéni választókerületi voksoláson legyőzni vagy megszorongatni a Fideszt, ha koordinálnak és visszalépnek egymás javára, és/vagy olyan jelöltet, jelölteket indítanak, akikre más pártok szimpatizánsai is hajlandóak átszavazni.”

Most a Republikon is azt mondja:

Önállóan egyik ellenzéki párt sem képes a kormánypárt megszorongatására, együttes fellépés azonban sikert hozhat az ellenzéknek.

Szombathelyen már az összes ellenzéki párt beállt az MSZP-s polgármester-jelölt mögé, Egerben is formálódik az összefogás, ott jobbikos jelölt lesz, Pécsett pedig az MSZP, a DK és a Momentum bejelentette, hogy a független Péterffy Attilát támogatják.

A Republikon kutatása a 23 megyei jogú várost három kategóriába sorolta.

  1. Az ellenzék számára nehezen nyerhető városok: Debrecen, Győr, Kecskemét, Sopron, Székesfehérvár és Zalaegerszeg.
  2. A billegő városokban a kormánypártnak és az ellenzéknek egyaránt megvan az esélye a győzelemre. Ezek: Békéscsaba, Eger, Érd, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Szekszárd, Szombathely és Veszprém.
  3. Az ellenzék számára esélyes városok: Dunaújváros, Miskolc, Pécs, Salgótarján, Szeged, Szolnok és Tatabánya.

Az alábbi térképes infografika azt mutatja be, hogy a megyei jogú városokban bal- vagy jobboldali ellenzéki jelöltnek van nagyobb esélye a Fidesz ellen.

Republicon-felmérés

No Description

KategóriákMETÁL