Ami a Helytörténeti Múzeumban lesz kiállítva. Mindezt Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere posztolta ki a Facebookra, azt írta, egy szinte legendás tárgy bukkant fel ma titokzatos körülmények között. Telefonon közölte az ismeretlen jótevő, hogy megszerezte a pécsiek által még ismert és kedvelt, nem mindennapi kávégép-burkolatot.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy ismeretlen telefonáló bejelentette: Pécs városnak adományozza a nagy múltú pécsi Caflisch cukrászda mesés, Herendi porcelánból készült kávéfőző-burkolatát, írta az alpolgármester.

Az illető csak annyit árul el magáról, hogy “tüke pécsi polgár”.

A különleges darabot a Pécsi Várostörténeti Múzeumban állítják majd ki, folyamatban van az átadás-átvétel.

Az alpolgármester a poszt végén megköszönte dr. Sós Csabának a szervezést és a közvetítést.

Fotó: MTI

A legrégebbi cukrászda az országban

A Caflisch cukrászda 1865-ben nyitotta meg kapuit, és gyakorlatilag folyamatosan működött néhány évvel ezelőttig. Ma már új üzemeltetője van és továbbra is a régi helyén, a Király utca 32. alatt üzemel. Az ország legrégibb cukrászdája. Amúgy ebben a házban 1798 óta működött cukrászda. Az államosítás után a nevet Éva Cukrászdára változtatták.

A Régi Pécs blog azt írja, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra Viktória elnevezésű mintával festett kávéfőző gép porcelánburkolata az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült, ott mutatták be, s abba akkor egy Transelektro kávéfőző gép volt beépítve.

KategóriákMETÁL